Aluehallintovirasto

Aluehallintoviraston määräys liikunta- ja virkistystilojen sulkemisesta päättyy 28.4. jälkeen Uudellamaalla - tiloissa varmistettava terveysturvallisuus

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei jatka päätöstä, jolla myös yksityisiä liikunta- ja virkistystiloja määrättiin suljettavaksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Tilat voi avata asiakkaille heti torstaina 29.4., mutta tilojen käytössä on noudatettava hygieniavaatimuksia ja varmistettava, että osallistujilla tai asiakkailla on mahdollisuus säilyttää turvavälit.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ja alueellisen koronakoordinaatioryhmän näkemyksen mukaan päätös tilojen sulkemisesta ei ole tuoreimman tilanteen valossa enää välttämätön eivätkä kaikki lain edellytykset sille enää täyty. Jos edellytykset täyttyvät esimerkiksi paikallisten tartuntaryppäiden vuoksi, myös kunnat voivat tehdä omalle alueelleen vastaavan sulkupäätöksen enintään kahden viikon ajaksi.

”Ilmaantuvuus on edelleen Uudellamaalla korkea, 65,2 tapausta sataatuhatta henkilöä kohden kahdessa viikossa, ja tautiryppäitä esiintyy, eli epidemia ei ole missään nimessä vielä ohi”, muistuttaa aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. ”Kuitenkin tilanne on rauhoittunut niin, että sulkupäätös ei ole enää välttämätön eikä sen jatkamiselle ole lainmukaisia perusteita.”

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen viimeinen voimassaolopäivä on keskiviikko 28.4.2021, ja toimijat voivat avata tilat asiakkaille heti torstaina 29.4. Kunnat päättävät omien tilojensa käytöstä itsenäisesti.

Tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden täytyy kuitenkin huomioida tällä hetkellä 16.5.2021 asti voimassa oleva aluehallintoviraston ns. turvavälipäätös. Toimijoiden pitää varmistaa, että asiakkailla on tosiasiallinen mahdollisuus välttää lähikontaktit toisiinsa - turvavälit on siis voitava säilyttää. Toimijat voivat määritellä keinot tähän itse. Kyseeseen voivat tulla esimerkiksi asiakasmäärän rajoittaminen, kävijöiden porrastettu osallistuminen ja/tai erilaiset tilajärjestelyt.

Lähikontaktilla tarkoitetaan laissa asiakkaiden oleskelua alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan vähintään 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia. Velvoite mahdollisuudesta säilyttää turvavälit ei koske asiakkaiden ja henkilökunnan välistä kontaktia.

Turvavälimääräys koskee hyvin laajasti erilaisten asiakastilojen käytöstä vastaavia toimijoita. ”Määräykseen liittyy myös vaatimus kirjallisesta suunnitelmasta, jonka täytyy olla asiakkaiden nähtävillä”, Laura Nikunen muistuttaa. ”Verkkosivuillamme on ohjeita ja suunnitelmapohja, jota toimijat voivat hyödyntää. Suunnitelmaa ei lähetetä aluehallintovirastoon, mutta se pitää esittää tarvittaessa tarkastajille.”

Asiakastilojen käytöstä vastaavien toimijoiden täytyy aina huomioida myös tartuntatautilain pykälän 58 c mukaiset yleiset hygieniavaatimukset mm. pintojen tehostetusta puhdistamisesta ja asiakkaiden ohjeistamisesta käytännöistä, joilla ehkäistään viruksen leviämistä.

Pääsääntöisesti kunnat valvovat, että toimijat noudattavat hygienia- ja turvavälivelvoitteita. Jos velvoitteita ei noudateta, kunta tai aluehallintovirasto voi määrätä tilan kokonaan suljettavaksi enintään kuukauden määräajaksi tai asettaa toimijalle uhkasakon.

Epidemiatilanne voi heikentyä uudestaan - rajoituksia puretaan harkitusti ja varoen

Epidemiatilanne on parantunut huhtikuun edetessä myös Uudellamaalla, ja rajoitusten lieventämistä ja purkamista voidaan lähteä suunnittelemaan harkitusti.”Seuraamme tiiviisti sekä epidemiatilanteen kehitystä että sosiaali- ja terveysministeriön ohjausta yhdessä sairaanhoitopiirin ja kuntien kanssa ja toimimme tilanteen edellyttämällä tavalla”, Laura Nikunen toteaa.

On edelleen riski sille, että tilanne pahenee uudestaan, jos rajoituksia puretaan liian nopeasti eikä voimassa olevia suosituksia noudateta. Suotuisa kehitys voi jatkua rajoitusten hallitulla lieventämisellä ja sen myötä, että jokainen osaltaan noudattaa edelleen voimassa olevia suosituksia mm. lähikontaktien välttämisestä, maskin käytöstä ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Lisätietoa:

Medialle:

  • aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen, p. 0295 016 564 (jätä soittopyyntö tai tekstiviesti)
  • ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592 (jätä soittopyyntö tai tekstiviesti)

etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Kuolemaan johtaneesta työturvallisuusrikoksesta 130 000 euron yhteisösakko kaivosyhtiölle17.5.2021 14:28:48 EEST | Tiedote

Lapin käräjäoikeus tuomitsi 30.4.2021 kaivosyhtiölle 130 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Tuomio liittyy Kittilän kaivoksella joulukuussa 2016 sattuneeseen työtapaturmaan, missä kaivinkoneenkuljettaja menehtyi pudottuaan koneen mukana 25 metriä syvään avoimeen louhokseen. Kaivinkoneenkuljettaja kuului työryhmään, joka teki kunnossapitotyötä louhoksen ylemmälle tasolle johtavalla kaivoskäytävällä.

Under 2020 effektiviserade regionförvaltningsverket tillsynen över indrivningsbyråerna, utredde hur överbetalningar behandlas och införde ett elektroniskt indrivningsregister17.5.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

I ett projekt som gällde indrivning utredde Regionförvaltningsverket i Södra Finland vilka rutiner indrivningsbyråerna har i sådana fall där gäldenären har använt fel referensnummer vid betalningen eller i misstag betalat ett för stort belopp. Också tillsynen effektiviserades och ett elektroniskt indrivningsregister togs i bruk.

Aluehallintovirasto tehosti perintätoimistojen valvontaa, selvitti liikamaksujen käsittelytapaa ja otti käyttöön sähköisen perintärekisterin vuonna 202017.5.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintoviraston perintää koskevassa hankkeessa selvitettiin perintätoimistojen toimintatapoja tapauksissa, joissa velallinen oli maksanut vahingossa liikaa tai suorittanut maksun puutteellisin viitetiedoin. Myös valvontaa tehostettiin ja otettiin käyttöön sähköinen perintärekisteri.

Regionförvaltningsverket skärper begränsningarna för sammankomster i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt (med undantag för Reisjärvi) under perioden 13.5.-1.6.202112.5.2021 16:39:08 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland fattade idag 12.5.2021 beslut om skärpta begränsningar av antalet deltagare i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikts område (med undantag för Reisjärvi) under perioden 13.5.-1.6.2021. Deltagarantalet begränsas till högst 10 personer inomhus och 20 personer i avgränsade områden utomhus under förutsättningen att alla som deltar i verksamheten i realiteten kan undvika närkontakt med varandra genom att följa UKM:s och THL:s anvisning. Om offentliga tillställningar inte går att ordna genom att sörja för säkra arrangemang kan de inte ordnas överhuvudtaget.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme