Aluehallintovirasto

Aluehallintoviraston määräys: Turun ja Naantalin tulee ohjata jokainen maahantulija terveystarkastukseen

Jaa

Lounais-Suomen aluehallintovirasto määrää tartuntatautilain 15 pykälän nojalla Turun ja Naantalin kaupunkien järjestämään terveystarkastuksen alueensa rajanylityspaikoissa kaikille henkilöille, jotka tulevat maahan. Terveystarkastukset on tehtävä koronavirusmuunnoksen leviämisen estämiseksi.

Lounais-Suoman aluehallintovirasto on 26.2.2021 tehnyt päätöksen, jolla se määrää Turun ja Naantalin kaupungin järjestämään alueensa rajanylityspaikoissa terveystarkastuksen kaikille henkilöille, jotka tulevat maahan, sekä viestimään selkeästi matkustajille terveysturvallisuuden käytännöistä rajanylityspaikoilla ja alueellaan. Määräys on voimassa 1.-31.3.2021.

Rajanylityspaikoilla tulee varmistaa, että kaikki maahantulijat ohjataan tehokkaasti terveystarkastukseen rajanylityspaikalla tai sen läheisyydessä. Kaikilla rajanylityspaikoilla jokaisen maahantulijan edellytetään osallistuvan koronatestiin, ellei henkilöllä ole esittää luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä.

Tarkastukseen osallistuminen on lähtökohtaisesti vapaaehtoista. Jos henkilö kieltäytyy, aluehallintovirasto voi tehdä jokaisesta henkilöstä yksilöllisen harkinnan perusteella erillisen valituskelpoinen päätöksen terveystarkastukseen osallistumisesta.

Sosiaali- ja terveysministeriön toimintamalli tukena

Määräyksen taustalla on tarve terävöittää toimintaa rajanylityspaikoilla, koska epidemiatilanne on yhä heikentynyt. Uusi virusmuunnos muodostaa merkittävän uhan, jonka leviämistä Suomeen tulee tehokkaasti torjua. 

Sosiaali- ja terveysministeriön on 3.2.2021 lähettänyt kunnille kirjeen, jossa kuvataan rajanylityspaikoilla toteutettava toimintamalli. Kuntien tulee nyt varmistaa suunnitelman toimeenpano rajanylityspaikoilla.  

Kuntien terveysviranomaisten tulee ottaa huomioon voimassa oleva lainsäädäntö, paikalliset olosuhteet sekä käytettävissä olevat resurssit terveystarkastuksia järjestäessään niin, että tämän määräyksen toimeenpano ei vaaranna muun terveydenhuollon palvelujen järjestämistä.  

Lisätietoa

Päätös 26.2.2021 (pdfI

Sosiaali- ja terveysministeriön 3.2.2021 kunnille lähettämä ohjauskirje: 
Koronavirustartuntojen torjunta rajat ylittävässä liikenteessä (stm.fi)

Aluehallintoviraston tiedote 24.2.2021: Rajanylityspaikkojen terveysturvallisuutta terävöitetään (sttinfo.fi)

Median yhteydenotot

Heikki Mäki, johtaja, p. 0295 018 094, heikki.maki(at)avi.fi

Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Södra Finlands beredskapskommitté: Öppen och tydlig kommunikation stöder samhällets kristålighet13.4.2021 12:24:55 EEST | Tiedote

Södra Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde 7.4.2021 för att göra en översikt över coronavirussituationen. Temat för mötet var coronakommunikation och kristålighet. Med representanter för media och kommuner diskuterades mediernas och myndigheternas samarbete i kommunikationen om coronakrisen samt mediernas möjligheter att stärka kriståligheten i samhället.

I en del av landet får restaurangerna hålla öppet med vissa begränsningar - regionförvaltningsverket vägleder och övervakar13.4.2021 09:11:10 EEST | Tiedote

Genom förordning av statsrådet har det bestämts att restaurangerna måste fortsätta hålla stängt i en stor del av landet till och med den 18 april för att få stopp på spridningen av epidemin. I de områden där restaurangerna får hålla öppet finns restriktioner bland annat av serverings- och öppettider. Regionförvaltningsverket vägleder och övervakar restaurangerna när det gäller iakttagandet av restriktionerna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme