Aluehallintovirasto

Aluehallintovirastot jatkavat määräyksiään pakollisista terveystarkastuksista rajoilla heinäkuun loppuun

Jaa

Aluehallintovirastot jatkavat määräyksiään pakollisista terveystarkastuksista maahantulon yhteydessä heinäkuun loppuun saakka. Päätöksiä muutetaan niin, että mm. täyden covid-19-rokotussarjan saaneiden ei tarvitse enää osallistua terveystarkastuksiin.

Aluehallintovirastot jatkavat heinäkuun loppuun määräyksiään, joiden mukaan ns. riskimaista saapuvien henkilöiden täytyy osallistua kunnan järjestämään terveystarkastukseen maahantulon yhteydessä. Riskimaita ovat maat, joiden koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25/100 000 ihmistä kahden viikon aikana.  

Samalla aluehallintovirastot ovat lisänneet päätöksiinsä ryhmiä, joita pakolliset terveystarkastukset eivät koske. Näitä ryhmiä ovat 

  • täyden covid-19-rokotussarjan saaneet, jos viimeisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään kaksi viikkoa, 
  • covid-19-taudin sairastaneet, jotka ovat saaneet vähintään yhden rokoteannoksen ja rokoteannoksesta on kulunut vähintään viikko tai  
  • alle kuusi kuukautta sitten covid-19-taudin sairastaneet.  

Määräys pakollisesta terveystarkastukseen osallistumisesta ei myöskään koske kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä tai vuonna 2005 ja sen jälkeen syntyneitä lapsia.  

Kunnan on tartuntatautilain pykälän 14 perusteella järjestettävä terveystarkastuksia tartuntatautien ehkäisemiseksi. Aluehallintovirasto voi tartuntatautilain pykälän 15 nojalla määrätä oman alueensa kunnat toteuttamaan terveystarkastukset. Tämän lisäksi aluehallintovirasto voi tehdä tartuntatautilain pykälän 16 nojalla päätöksen, jonka mukaan esimerkiksi riskimaista saapuvien matkustajien on osallistuttava terveystarkastuksiin. Kunnat ja kuntayhtymät järjestävät terveystarkastukset rajanylityspaikoillaan. Rajaviranomaiset yhdessä Tullin ja poliisin kanssa valvovat maahantuloa. Maahantulon rajoituksista päättää hallitus. 

Aluehallintovirastot ovat antaneet määräyksiä tartuntatautilain pykälän 16 mukaisista pakollisista terveystarkastuksista seuraavanlaisesti: 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto korvaa aiemman, 24.5.2021 annetun määräyksen pakollisista terveystarkastuksista uudella määräyksellä, joka on voimassa 24.6.-31.7.2021.  

Itä-Suomen aluehallintovirasto korvaa aiemman, 24.5.2021 annetun määräyksen pakollisista terveystarkastuksista uudella määräyksellä, joka on voimassa 24.6.-31.7.2021.   

Lapin aluehallintovirastoalueella on voimassa 15.6.2021 annettu määräys pakollisista terveystarkastuksista 31.7.2021 saakka. Määräys ei koske aikaisemmin mainittujen ryhmien lisäksi mm. yhden rokoteannoksen saaneita tai saamelaisia. Lisätietoa Lapin aluehallintoviraston määräyksestä 15.6. julkaistussa tiedotteessa.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto korvaa aiemman, 27.5.2021 annetun määräyksen pakollisista terveystarkastuksista uudella määräyksellä, joka on voimassa 24.6.-31.7.2021. 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto korvaa aiemman, 14.6.2021 annetun määräyksen pakollisista terveystarkastuksista uudella määräyksellä, joka on voimassa 1.7.-31.7.2021. 

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto korvaa aiemman, 26.5.2021 annetun määräyksen pakollisista terveystarkastuksista uudella määräyksellä, joka on voimassa 24.6.-31.7.2021. 

Rajaturvallisuustoimet ovat laaja kokonaisuus. Aluehallintovirastojen määräykset ovat vain osa sitä. Rajanylityspaikoilla monet viranomaiset, lentoyhtiöt ja varustamot tekevät yhdessä töitä terveysturvallisuuden lisäämiseksi. 

Lakimuutos toisi muutoksia myös aluehallintovirastojen määräyksiin 

Hallitus on tehnyt esityksen eduskunnalle tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta (HE 105/2021). Lakimuutoksella pyritään ehkäisemään ulkomaista alkuperää olevien covid-19-tartuntojen leviäminen Suomeen. Lakia ehdotetaan muutettavan muun muassa siten, että siihen lisättäisiin säädökset maahan saapuvien matkustajien covid-19-testeistä. 

Ennen lakimuutosta aluehallintovirastot ovat tartuntatautilain pykälän 16 nojalla annetuissa päätöksissään määritelleet ne matkustajat, joiden on osallistuttava terveystarkastukseen. Aluehallintovirastot seuraavat tilannetta aktiivisesti. 

Lisätietoa: 

Medialle: 

Sähköpostit etunimi.sukunimi@avi.fi 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto 
aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen, p. 0295 016 564 

Itä-Suomen aluehallintovirasto 
ylitarkastaja Emma-Lotta Kinnunen, p. 0295 016 863 

Lapin aluehallintovirasto 
aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen, p. 0295 017 350 

Lounais-Suomen aluehallintovirasto 
lakimies Tuomo Ollula, p. 0295 018 014 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto 
aluehallintoylilääkäri Eeva Mäkinen, p. 0295 018 786 

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto 
aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola, p. 0295 017 573 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Työntekijä loukkaantui laskiessaan alas sähkölinjaa – sakot työnjohtajalle ja yhtiölle22.7.2021 11:44:26 EEST | Tiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 22.6.2021 tuominnut sähkönjakelu- ja voimansiirtoverkkojen palveluita tarjoavan yhtiön 17 500 euron suuruiseen yhteisösakkoon ja yhtiön työnjohtajan 20 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Työntekijä loukkaantui laskiessaan sähköjohtoa alas kahden sähköpylvään väliltä. Tapaturmassa loukkaantunut työntekijä oli jäänyt noin 10-15 minuutiksi roikkumaan pää alaspäin oikean jalan pylväskengän varaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme