Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirastot määräsivät pakolliset terveystarkastukset Suomen rajoille tammikuun loppuun asti

Jaa

Aluehallintovirastot ovat määränneet alueensa rajanylityspaikoille pakollisen terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu koronaviruksen omikron-muunnoksen leviämistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ylläpitää omilla verkkosivuillaan listaa niistä maista, joissa oleskelleita henkilöitä päätös koskee. 

Määräys koskee niitä henkilöitä, jotka ovat viimeisen 14 vuorokauden aikana oleskelleet maissa, joissa on havaittu omikron-virusmuunnoksen leviämistä. Heidän on osallistuttava kuntien terveysviranomaisten järjestämään pakolliseen terveystarkastukseen yleisvaarallisen covid-19-tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi. Terveystarkastuksen osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Määräys on annettu jokaisessa kuudessa aluehallintovirastossa 17.12.2021 tartuntatautilain pykälän 16 nojalla. Lisäksi aluehallintovirastot ovat määränneet tartuntatautilain pykälän 15 nojalla alueensa kuntia ja kuntayhtymiä järjestämään rajanylityspaikolla terveystarkastuksen kaikille maahan saapuville henkilöille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu omikron-virusmuunnoksen leviämistä. Määräykset ovat voimassa ajalla 18.12.2021-31.1.2022.

Määräykset eivät koske kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä työtehtävissään tai työtehtäviin liittyvissä siirtymissä. Kuluvana vuonna päätös ei koske 2005 tai sitä myöhemmin syntyneitä lapsia. Vastaavasti vuodenvaihteen jälkeen vuonna 2022 päätös ei koske 2006 tai sitä myöhemmin syntyneitä lapsia. Määräys ei myöskään koske maahan tulevia henkilöitä, joilla on todistus enintään 48 tuntia ennen Suomeen saapumista tehdyn koronavirustestin negatiivisesta tuloksesta.

THL päivittää verkkosivuillaan olevaa maaluetteloa omikron-riskimaista sen mukaan, kun uutta tietoa saadaan. THL:n maaluettelo omikron-riskimaista. (thl.fi)

Kunnat vastaavat terveystarkastusten ja koronatestausten järjestämisestä alueellaan, myös rajanylityspaikoilla.

Perjantaina 17.12.2021 annettu päätös kumoaa 1.12.2021 annetut aluehallintovirastojen tartuntatautilain 16 §:n mukaiset määräykset ajalta 18.12.2021-31.12.2021.

Päätöksiä tehdessään aluehallintovirastot ovat ottaneet huomioon sosiaali- ja terveysministeriön 16.12.2021 antaman ohjauksen terveystarkastusten välttämättömyydestä koronaviruksen uuden muunnoksen leviämisen ehkäisyssä. Virusmuunnoksen arvioidaan muodostavan merkittävän epidemiauhan, sillä sen epäillään leviävän aiempia virusmuunnoksia nopeammin ja mahdollisesti aiheuttavan tautitapauksia myös täyden rokotussarjan saaneille. Tarkemman tutkimustiedon puuttuessa virusmuunnoksen aiheuttamaan uhkaan tulee varovaisuusperiaatteen mukaisesti vastata tehokkailla toimenpiteillä. Aluehallintovirastot ovat arvioineet, että tilanteen vakavuudesta johtuen määräykset on syytä saattaa voimaan nopeasti.

Median haastattelupyynnöt (lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö):

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@avi.fi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto:

Lakimies Markus Heinänen, puh. 0295 018 022

Johtaja Leena Laajala, puh. 0295 018 549

Itä-Suomen aluehallintovirasto:

Terveydenhuoltoyksikön päällikkö Sami Remes, puh. 0295 016 876

Johtaja Ulla Ahonen, puh. 0295 016 888

Lapin aluehallintovirasto:

Lakimies Annina Jauhojärvi, puh. 0295 017 020 

Johtaja Keijo Mattila, puh. 0295 017 372

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto:

Aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola, puh. 0295 017573

Johtaja Maria Siurua, puh. 0295 017 546

Etelä-Suomen aluehallintovirasto:

Ylitarkastaja Meiju Heikkinen, puh. 0295 016 382

Johtaja Kristiina Poikajärvi, puh. 0295 016 654

Lounais-Suomen aluehallintovirasto:

Ylijohtaja Leena Räsänen puh. 0295 017 385

Lakimies Tuomo Ollula, puh. 0295 018 014

Lisätietoa:

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Koronarestriktionerna i Egentliga Finland och Satakunta förlängs med viss precisering - barns och ungas hobbyverksamhet kan fortsätta14.1.2022 16:15:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland förlänger och preciserar de beslut om restriktioner som redan gäller i Egentliga Finland och Satakunta. Det ena av de nya besluten gäller förbud att ordna offentliga tillställningar och allmänna sammankomster samt åtgärder som ska vidtas i olika slags utrymmen för att förebygga spridning av coronaviruset. Det andra beslutet innebär stängning av vissa sådana utrymmen för kunder och deltagare där smittrisken inte i tillräcklig utsträckning går att minska genom att arrangera utrymmena. Besluten är i kraft under tiden 16 - 28.1.2022.

Varsinais-Suomen ja Satakunnan koronarajoitukset jatkuvat aiempaa kohdennetummin - lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua14.1.2022 16:15:00 EET | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto jatkaa ja tarkentaa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa jo voimassa olevia määräyksiä. Toinen uusista päätöksistä koskee yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kieltämistä ja erilaisissa tiloissa tehtäviä toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Toinen päätös määrää pidettäväksi suljettuna tiettyjä asiakas- ja osallistujatiloja, joissa tartunnan riskiä ei voida tilajärjestelyin riittävästi vähentää. Päätökset ovat voimassa 16.-28.1.2022.

Västra och Inre Finlands beredskapskommitté: Beredskapen handlar också centralt om förmågan att föreställa sig olika och okända hot14.1.2022 14:40:49 EET | Tiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde den 13 januari 2022 till årets första möte för att uppdatera lägesbilden av covid-19 och andra aktuella säkerhetsobservationer. Forskaren Ossi Heino från Tammerfors universitet berättade för beredskapskommissionen om krisinlärning ur ett kritiskt och djupare perspektiv.

Kokoontumisrajoitus kiristyy ja tiloja määrätään suljettavaksi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella 17.1. alkaen14.1.2022 14:22:30 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tänään tekemillä päätöksillä suljetaan Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla liikunta-, harrastus-, huvi- ja virkistystiloja. Samalla alueen kokoontumisrajoitus kiristyy siten, että sisätiloissa kielletään yli 10 henkilön ja ulkotiloissa yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Päätökset tulevat voimaan 17.1.2022.

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: Varautumisessa on keskeisesti kyse myös kyvystä kuvitella erilaisia ja tuntemattomia uhkia14.1.2022 12:24:39 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 13.1.2022 vuoden ensimmäiseen kokoukseensa päivittämään tilannekuvaa koronan ja muiden ajankohtaisten turvallisuushavaintojen osalta. Tutkija Ossi Heino Tampereen yliopistosta kertoi valmiustoimikunnalle kriiseistä oppimisesta kriittisestä ja syvällisemmästä lähestymiskulmasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme