Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirastot myönsivät kirjastojen lukutaitotyöhön yli 600 000 euroa – kirjastot edistävät lukevaa elämäntapaa sekä kaikenikäisten lukutaitoa ja lukemisen iloa

Jaa

Aluehallintovirastot ovat myöntäneet erityisavustuksia yleisten kirjastojen lukutaitotyön vahvistamiseen yhteensä 647 700 euroa 36 eri hankkeelle. Hankkeilla kehitetään yleisten kirjastojen palveluja ja toimintamuotoja lukemisen ja lukutaitojen vahvistamiseksi.

Avustusten tavoitteena on tukea kirjastoja lukemisen ja monipuolisten lukutaitojen edistämisessä. Yksi kirjastojen tärkeimmistä perustehtävistä on edistää lukutaitoa. Tavoitteena on myös vahvistaa kirjastojen roolia lukutaitojenon edistämisessä sekä lisätä kirjastojen näkyvyyttä, merkittävyyttä ja vaikuttavuutta erilaisten lukutaitojen edistämisessä. Lukutaitojen kehittämisen taustalla on erityisesti viime vuonna valmistunut Kansallinen lukutaitostrategia 2030.

Kirjastot tarttuivat erittäin hyvin mahdollisuuteen saada avustusta lukutaitotyöhön. Aluehallintovirastot saivat yhteensä 60 hakemusta, joissa avustusta haettiin yhteensä noin 1,6 miljoonaa euroa. Tämä tarkoitti, että moni hakija jäi hyvästä hakemuksesta huolimatta ilman avustusta tai joutui tyytymään haettua huomattavasti pienempään avustussummaan.

- Haluamme kiittää yleisiä kirjastoja runsaslukuisista hyvistä hakemuksista ja halusta edistää Kansallisen lukutaitostrategian 2030 tavoitteita. Määrärahan rajallisuuden vuoksi jouduimme karsimaan myös hyvistä hakemuksista kaikkien aluehallintovirastojen alueilla, mutta saimme kuitenkin rahoitettua monipuolisesti erinomaisia hankkeita, summaa kirjastotoimen ylitarkastaja Merja Kummala-Mustonen.

Avustusta saaneet hankkeet erittäin monipuolisia

Kirjastojen hankkeissa toteutuvat ennakkoluulottomat kokeilut edistää lukutaitoja kirjastojen kesken sekä uusien yhteistyökumppaneiden kanssa (mm. perhekeskus, työllisyyspalvelut, apteekki). Kirjastojen välistä uutta yhteistyötä lukutaidon edistämiseen viritellään mm. Maalahden hankkeessa.

Pääosa hankkeista on kohdennettu tiettyyn kohderyhmään paikallisen tarpeen mukaisesti. Hankkeissa on edustettuina ikäryhmiä vauvasta vaariin. Moni kirjasto edistää lasten ja nuorten lukemista jo todella hyvin, mutta myös katvealueita löytyy. Vaasan hankkeessa edistetään erityisesti maahanmuuttajalasten ja -nuorten lukutaitoa. Ammattikoululaiset ovat kohderyhmänä Kajaaniin ja Porin hankkeissa ja lukiolaiset Kokkolassa. Tärkeää on lukutaitojen edistämisen ohella löytää myös lukemisen ilo.

Lukutaito on jatkuvaa, elinikäistä oppimista ja lukutaidon harjoittamista. Osa kirjastoista pyrkii hankkeissaan tavoittamaan erityisesti aikuisia, jotka eivät käytä kirjastoa ja harrastavat vain vähän lukemista. Niinpä kohderyhminä ovat mm. työllisyyspalvelujen asiakkaat (Kuhmo), maahanmuuttajat (Lohja, Raisio) tai sosiaalipalvelujen asiakkaat (Nurmijärvi). Turussa halutaan tarjota lukutukea ja lukemisen iloa heikosti lukeville aikuisille.

Ikäihmiset ovat kohderyhmänä Iisalmen, Kouvolan ja Seinäjoen hankkeissa. Monilukutaitoon sisältyy myös mediakriittisyys ja digitaidot.

Vaikka lukemisen ja lukutaitojen edistäminen on kirjastojen perinteinen perustehtävä, kaikki kirjastot eivät ole tehtävässä samalla tasolla. Monissa kirjastoissa on vielä tarvetta kehittää kirjaston ja koulujen tai varhaiskasvatuksen yhteistyötä. Kun yhteistyö on kirjattu opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmaan ja rakennettu lapselle ja nuorelle lukemisen ja kirjastonkäytön polku, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo lukemisen edistämisessä toteutuvat. Myös tätä yhteistyötä kehitetään avustetuissa hankkeissa.

Kansallisen lukutaitostrategian 2030 mukaan lukeva elämäntapa on tasa-arvon, sivistyksen ja hyvinvoinnin perusta. Lukutaitostrategian arvot ovat sivistys, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo sekä hyvinvointi. Lukeminen ja lukutaito edistävät osallisuutta kulttuuriin ja yhteiskuntaan, luovat turvallisuutta ja vahvistavat demokratiaa.

Lisätietoa Kansallisesta lukutaitostrategiasta 2030 on Opetushallituksen sivuilla.

Myönnetyt avustukset alueittain

Linkkien takaa näet aluehallintovirastojen alueillaan myöntämät avustukset:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avustusta myönnettiin 222 700 euroa 13 hankkeelle.

Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avustusta myönnettiin 60 000 euroa 4 hankkeelle.

Lapin aluehallintovirasto

Avustusta myönnettiin 83 000 euroa 3 hankkeelle.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Avustusta myönnettiin 84 500 euroa 5 hankkeelle.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Avustusta myönnettiin 156 000 euroa 8 hankkeelle.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Avustusta myönnettiin 41 500 euroa 3 hankkeelle.

Aviavustukset.fi-sivustolla on tietoa aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimen avustuksista.

Lisätietoja:

Etelä-Suomi:

Kristiina Kontiainen, puh. 0295 016 538
Marko Ojala, puh. 0295 016 175

Itä-Suomi:

Virpi Launonen, puh. 0295 016 845

Lappi:

Satu Ihanamäki, puh. 0295 017 395

Lounais-Suomi:

Päivi Almgren, puh. 0295 018 300
Anu Ojaranta, puh. 0295 018 302

Länsi- ja Sisä-Suomi:

Mika Mustikkamäki, puh. 0295 018 843
Jonna Toukonen, puh. 0295 018 222

Pohjois-Suomi:

Merja Kummala-Mustonen, puh. 0295 017 552

Ruotsinkieliset ja kaksikieliset hankkeet:

Susanne Ahlroth, puh. 0295 018 762

Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@avi.fi  

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har avbrutit verksamheten vid Yrjö & Hanna Oy:s enhet Tammistokoti i Tammerfors den 22 september 202223.9.2022 14:00:00 EEST | Tiedote

Enheten har under lång tid haft utmaningar med personaldimensioneringen för det direkta klientarbetet. Under arbetsskiften har det inte funnits den personal som krävs enligt tillståndet. Tammerfors stad har tagit över enhetens verksamhet och ansvarar i fortsättningen för vården och omsorgen om klienterna.

Det är dags att lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 202322.9.2022 09:50:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2023 senast 4.11.2022. En biologisk mamma, adoptivmamma eller fostermamma som har fyllt 40 år kan få en medalj. Antalet barn är inte avgörande för att beviljas en medalj. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar kan lämna in förslag på mammor som borde få medalj. Om mammans egna barn lämnar in förslaget ska det kompletteras med minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från en organisation eller annan sammanslutning.

On aika tehdä esitykset vuoden 2023 äitienpäivän kunniamerkkien saajista22.9.2022 09:50:00 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastot pyytävät 4.11.2022 mennessä esitykset toimialueiltaan vuoden 2023 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi. Kunniamerkin voi saada 40 vuotta täyttänyt biologinen äiti, adoptioäiti tai sijaisäiti. Lasten lukumäärällä ei ole ratkaisevaa vaikutusta palkitsemiseen. Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt voivat ehdottaa palkittavia äitejä. Jos omat lapset tekevät esityksiä, tulee niissä olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme