Aluehallintovirasto

Aluehallintovirastot valvoivat eläinten hyvinvointia ja lääkitsemistä kattavasti vuonna 2020

Jaa

Aluehallintovirastojen eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvontasuunnitelma toteutui hyvin koronaepidemian aiheuttamista haasteista huolimatta. Eläintautien vastustaminen ja seuranta toteutui yleisesti ottaen hyvin. Ainoastaan eläinkuljetusten valvonnan osalta jäätiin hieman tavoitteesta.

Aluehallintovirastot ohjaavat kuntien eläinsuojeluvalvontaa, ohjaavat ja valvovat eläintautien torjuntaa. Lisäksi virastot laativat helposti leviävien eläintautien alueelliset vastustamissuunnitelmat sekä ryhtyvät tarvittaessa toimenpiteisiin vastustettavan eläintaudin leviämisen ehkäisemiseksi ja hävittämiseksi.

Vuonna 2020 aluehallintovirastot valvoivat eläinten kohtelua monipuolisesti: valvonnan kohteena olivat eläinsuojelu ja eläinten lääkitseminen tiloilla, eläinkuljetukset ja eläinlääkärien harjoittama lääkitseminen.

Aluehallintovirastojen eläinsuojeluviranomaiset saavuttivat valvontasuunnitelmiensa tavoitteet hyvin. Etelä-Suomen aluehallintoviraston osalta eläinten hyvinvoinnin ja lääkitsemisen valvontasuunnitelmaa ei toteutettu täysimääräisesti. Silti lääkitsemistä valvottiin kattavasti niillä tiloilla, joilla se oli merkityksellistä.

Kaikkien virastojen toiminta eläintautitapausten suhteen ripeää

Kaikki todettujen tai epäiltyjen eläintautitapausten edellyttämät hallintopäätökset ja selvitykset tehtiin yhden viikon kuluessa. Aluehallintovirastot antoivat tai kumosivat päätöksen määräyksistä eläintautien leviämisen estämiseksi viikon kuluessa tarpeen toteamisesta sekä toimittivat kirjallisesti Ruokavirastolle alustavan selvityksen eläintaudin alkuperästä ja levinneisyydestä eli niin sanotun epidemiologisen selvityksen. Piilevien mehiläistautien osalta jäätiin hieman tavoitteista Lounais-Suomen aluehallintovirastossa, kaikkien muiden eläinten osalta tavoite toteutui Lounais-Suomessakin.

Eläinkuljetuksia valvottiin kaikkialla Suomessa

Kaikki aluehallintovirastot valvoivat eläinkuljetuksia alueillaan vuonna 2020. Valvonta keskittyi hevosiin, poroihin ja välitysvasikoihin. Eläinkuljetusten otantavalvonnat tehtiin poliisin kanssa. Lapissa ja Länsi- ja Sisä-Suomessa saavutettiin vuotuiset tavoitteet kuljetusten valvonnan suhteen. Itä-Suomessa ja Lounais-Suomessa aluehallintovirastot järjestivät valvonnan useampana päivänä. Mutta valvontapäivien aikana liikenne oli hiljaista, jolloin tarkastettavien eläinkuljetusten määrä jäi tavoitteista. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston toimialueella eläinkuljetustarkastuksia tehtiin rajoitetusti koronan vuoksi.

Valtakunnallinen POTSI 2020 -valmiusharjoitus onnistui hyvin

Syksyllä aluehallintovirastot osallistuivat Ruokaviraston koordinoimaan Potsi 2020 -valmiusharjoituksen, jossa harjoiteltiin varautumista afrikkalaiseen sikaruttoon. Sioille kohtalokas verenvuotokuumetauti on levinnyt Euroopassa nopeasti ja uhka taudin leviämisestä Suomeen on kasvanut viime vuosina huomattavasti. Etäyhteyksin pidetty valmiusharjoitus oli onnistunut, ja valmiusharjoituksen opit ovat helposti sovellettavissa muidenkin eläintautien torjuntaan.

Eläinsuojelun tarve on pysynyt ennallaan

Eläinsuojelun tarve on pysynyt ennallaan. Vuonna 2020 epäilyyn perustuvia ja ilmoituksenvaraisia eläinsuojelutarkastuksia tehtiin koko maassa 5511 (vastaava luku v. 2019 oli 6588 ja v. 2018 6479). Eläinsuojelulain 44 pykälän mukaisia kiireellisiä toimenpiteitä joudutaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella tekemään huomattavasti enemmän kuin muualla maassa, ja näiden osuus on pysynyt samana vuodesta toiseen. Lemmikkien laiton maahantuonti on erityisesti pääkaupunkiseudun ongelma, ja siihen on pyritty vaikuttamaan aktiivisella tiedottamisella ja viranomaisyhteistyöllä. Etelä-Suomessa seura- ja harraste-eläinten osuus epäilyyn perustuvista tarkastuksista on ollut viime vuosina noin 90 prosenttia.

Poronlihantarkastus sujui hyvin

Lapin aluehallintovirasto vastaa poronlihan tarkastuksesta ja siihen liittyvästä valvonnasta. Vuonna 2020 poronlihan tarkastus toteutettiin suunnitelmien mukaisesti, elintarviketurvallisuus oli korkeatasoista eikä valvonnassa paljastunut säännöstenvastaisuuksia.

Lisätietoja

Aluehallintovirastojen tilinpäätös 2020 löytyy verkkosivuiltamme www.avi.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

läänineläinlääkäri Ulla Rikula, p. 0295 017 379, Lapin aluehallintovirasto
läänineläinlääkäri Pirkko Pirinen, p. 0295 017 377, Lapin aluehallintovirasto
läänineläinlääkäri, yksikön päällikkö Matti Nyberg, p. 0295 018 572, Lounais-Suomen aluehallintovirasto
läänineläinlääkäri, yksikön päällikkö Jani Soini, p. 0295 018 115, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

etunimi.sukunimi@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Työsuojeluviranomaiset torjuvat räjäytys- ja louhintatöiden suuronnettomuuksia7.5.2021 13:44:36 EEST | Tiedote

Työsuojeluviranomaisilla on alkanut kolmevuotinen valvontahanke, jonka tarkoituksena on parantaa räjäytys- ja louhintatyön turvallisuutta sekä estää suuronnettomuuksia. ”Tavoitteenamme on vähentää työtapaturmien määrää pitkällä aikavälillä. Ja erityisesti sitä, että sattuneet työtapaturmat eivät jatkossa olisi vakavia”, kertoo tarkastaja Arto Liukkonen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Regionförvaltningsverket förlänger nuvarande restriktioner i Södra Karelens, Helsingfors och Nylands, Egentliga Tavastlands och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt men förbereder sig för att fatta nya beslut om det behövs7.5.2021 13:34:10 EEST | Tiedote

Epidemin är alltjämt i samhällsspridningsfasen i Södra Karelens, Helsingfors och Nylands och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts områden. Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat beslut som förlänger begränsningen av deltagarantalet vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster till högst sex personer i de här regionerna 17–31.5.2021. I Egentliga Tavastlands sjukvårdsdistrikt är epidemin i accelerationsfasen och där bibehålls sammankomstbegränsningen på tio personer. I de här regionerna förlänger regionförvaltningsverket dessutom beslutet som ålägger aktörerna att säkerställa möjligheten till säkert avstånd i kundutrymmen.

Aluehallintovirasto jatkaa Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla nykyisiä koronarajoituksia mutta varautuu tekemään tarvittaessa uusia päätöksiä7.5.2021 13:30:00 EEST | Tiedote

Epidemia on edelleen leviämisvaiheessa Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt jatkopäätöksen, jolla yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä rajataan näillä alueilla enintään kuuteen henkilöön ajalla 17.-31.5.2021. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella epidemia on kiihtymisvaiheessa, ja siellä kokoontumisrajoitus säilyy enintään kymmenessä hengessä. Lisäksi aluehallintovirasto jatkaa näillä alueilla määräystä, jonka mukaan toimijoiden täytyy varmistaa asiakastiloissa turvavälien mahdollisuus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme