Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirastot valvovat potilasturvallisuuden toteutumista kaikkialla Suomessa – omavalvonta kuitenkin ensisijalla

Jaa

Parhaillaan käynnissä olevat hoitajien työtaistelutoimet ovat herättäneet kysymyksen potilasturvallisuuden toteutumisesta – nyt ja ennen työtaistelutoimia.

Yksi aluehallintovirastojen tehtävistä on potilasturvallisuuden toteutumisen valvonta. Aluehallintovirastot seuraavat tilannetta kolmella eri tavalla:

  • Ennalta laadittujen valvontasuunnitelmien mukaisesti. Suunnitelmissa painotetaan terveydenhuollon eri osa-alueita. Kohteet valitaan niihin liittyvien riskien perusteella.
  • Reaktiivisesti, reagoimalla esimerkiksi julkisuudessa esiin nousseeseen ongelmaan tai aluehallintovirastolle tulleeseen ilmoitukseen.
  • Jälkikäteen kantelujen ja epäkohtailmoitusten perusteella.

Vuodesta 2017 alkaen aluehallintovirastot ovat käsitelleet yli 14 000 terveydenhuoltoon liittyvää valvonta-asiaa. Valvonta-asia tarkoittaa asiaa tai tapahtumaa, jonka osalta aluehallintovirasto selvittää, onko siinä toimittu lain vastaisesti tai muuten moitittavalla tavalla. Valvonnassa on aika ajoin tullut esiin havaintoja potilasturvallisuuden vaarantumista. Tilanteisiin on puututtu asian vaatimilla toimenpiteillä.

Yleisesti aluehallintovirastot toteavat, että virastojen tekemä valvonta ennaltaehkäisee osaltaan ongelmien syntymistä ja nostaa esiin puutteita, jotka pitää korjata.

Potilasturvallisuus varmistetaan ensisijaisesti omavalvonnan keinoin

Jos henkilö huomaa työpaikallaan tilanteen, johon voi liittyä potilasturvallisuuden vaarantumista, hänen tulee ilmoittaa siitä suoraan työnantajalle. Syntynyt tilanne käsitellään työpaikalla ensisijaisesti omavalvonnan keinoin.

Työnantaja on ensisijainen toimintayksikkönsä toimintaa, siellä työskentelevien työntekijöiden sekä tilojen ja laitteiden toimintaa valvova taho. Vain työnantajalla on mahdollisuus organisoida ja ohjeistaa toimintansa, seurata ja arvioida sitä reaaliaikaisesti ja tarvittaessa puuttua epäkohtiin välittömästi sekä varmistaa palvelujen saatavuus ja asiakasturvallisuus ajoissa.

Valvoville viranomaisille ilmoitus tulee tehdä lähtökohtaisesti silloin, kun se ei ratkea omavalvonnassa tai kyse on erityisen vakavasta haittatapahtumasta.

Potilasturvallisuuden varmistaminen työtaistelutoimien aikana

Aluehallintovirastot varautuivat ennalta mahdollisen potilasturvallisuuslain täytäntöönpanoon. Lakiluonnoksessa aluehallintovirastojen tehtävänä olisi ollut määrätä työtaisteluun osallistuva terveydenhuollon ammattihenkilö potilasturvallisuustyöhön tilanteissa, joissa potilaiden henki tai terveys vaarantuvat vakavasti työtaistelun aiheuttaman henkilöstövajauksen vuoksi. Laki ei kuitenkaan ole edennyt eduskunnan käsittelyyn.

Aluehallintovirastot seurasivat tilanteen etenemistä tarkasti ja valmistautuivat toteuttamaan tehtävää. Määräyksiä olisi tarvittu aluehallintovirastosta riippuen viikkotasolla satoja, jopa tuhansia. Virastoissa kartoitettiin henkilöstön mahdollisuudet osallistua tehtävään, nykyisten tehtävien priorisointimahdollisuudet sekä työssä tarvittava logistiikka, ohjeistus, prosessin kuvaus ja asiakirjapohjat.

Aluehallintovirastojen tehtävät sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta

Aluehallintovirastot ohjaavat ja valvovat sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäjiä ja tuottajia sekä myöntävät lupia yksityisten palvelujen toimintaan.

Sosiaalipalveluja ovat esimerkiksi asumispalvelut, ikäihmisten palvelut ja vammaispalvelut. Terveyspalveluja ovat esimerkiksi erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto sekä päivystys ja mielenterveyspalvelut.

Aluehallintovirastojen toiminta tähtää väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistamiseen sekä syrjäytymisen ehkäisemiseen. Ohjaus ja valvonta koskevat sekä julkisten että yksityisten sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajia.

Lisätietoja:

Aluehallintovirastojen sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvät tehtävät 

Miten toimia, jos huomaa epäkohtia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme