Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Aluevaalit: Sosiaalipalvelujen asiakasturvallisuus taattava tulevaisuudessa

Jaa

Sosiaalihuollon asiakasturvallisuus on varmistettava tulevilla hyvinvointialueilla, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia korostaa.

Olennaista on, että jokainen hyvinvointialueen asukas saa sosiaalihuollon palvelut sujuvasti, palvelut ovat laadukkaita ja ne vastaavat hänen tarpeisiinsa. Näin yksilöt ja yhteisöt voivat mahdollisimman hyvin.

– Asiakasturvallisuus on kaiken a ja o. Käytännössä asiakasturvallisuus tarkoittaa, että saat läheisellesi tarvittavat vanhuspalvelut oikea-aikaisesti. Tai saat tukea itsellesi ja perheen arkeen tarpeen mukaan, kun omat voimat eivät riitä, toteaa Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Jatkossa aluevaltuutetuilla on keskeinen rooli siinä, miten asiakasturvallisuus sosiaalihuollossa toteutuu. He päättävät muun muassa hyvinvointialueen budjetoinnista ja palvelustrategiasta.

– Sosiaalihuollon ja aluevaltuutettujen suhde on kuin puu. Valtuusto on juurakko, puun lehdet ovat sosiaalipalvelujen asiakkaita, ja niitä kannattelevat oksat ovat sosiaalihuollon palveluita ja työntekijöitä. Asiakkaat voivat hyvin, kun he saavat päättäjiltä resurssit tarvitsemansa tuen järjestämiseen, Jenni Karsio sanoo.

– Onkin erityisen tärkeää äänestää aluevaaleissa. Äänestämällä voi vaikuttaa sosiaalihuollon palveluihin ja siten yhteiseen hyvinvointiin, Jenni Karsio korostaa.

Työntekijöiden pysyvyyteen kiinnitettävä huomiota

Hyvinvointialueet toimivat jatkossa sosiaalipalvelujen ammattilaisten työnantajana.

– Hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on varmistaa, että osaavat ammattihenkilöt pysyvät työssään. Jos ei ole riittävää määrä osaavaa henkilökuntaa, niin asiakasturvallisuus kärsii, Jenni Karsio painottaa.

Työntekijöiden vaihtuvuus heikentää erityisesti sosiaalialan työn vaikuttavuutta, koska työ perustuu pitkälti vuorovaikutukseen. Esimerkiksi Pesäpuun tekemästä tutkimuksesta selviää, että lastensuojelun työntekijöiden vaihtuvuus hankaloittaa asiakassuhteen rakentamista ja ylläpitämistä sekä vähentää lapsen tai nuoren luottamusta.

– Sosiaalihuollon työntekijöiden pysyvyyteen on satsattava. Alan ammattilaiset viihtyvät työssään, jos työmäärä on kohtuullinen, työolot kunnossa ja palkka kilpailukykyinen, Jenni Karsio sanoo.

Huolestuttavaa on, että Talentian selvityksen mukaan uupuminen uhkaa jo vastavalmistuneita sosiaalialan korkeakoulutettuja.

– Jos työ on liian kuormittavaa, sosiaalialan korkeakoulutetut siirtyvät toisille aloille ja henkilöstöpula pahenee, Jenni Karsio muistuttaa.

Johtaminen kuuluu sosiaalialan korkeakoulutetuille

Laadukas johtaminen on myös keskeinen tekijä sekä palvelujen laadun että vaativaa työtä tekevän henkilöstön pysyvyyden kannalta. Talentia on sitä mieltä, että sosiaalihuollon asiantuntemus ja osaaminen tulee turvata hyvinvointialueen kaikilla johtamisen tasoilla, alkaen hyvinvointialueiden ylimmistä johtoryhmistä keskijohtoon ja lähiesihenkilöihin.

Lain mukaan sosiaalihuollon ammatillinen johtaminen kuuluu ainoastaan alan ammattilaisille, koska sosiaalihuollon asiakastyön johtaminen edellyttää alan asiantuntemusta.

– On merkillepantavaa, että Talentian tutkimuksen mukaan sosiaalialan korkeakoulutettujen uuden työpaikan valintaan vaikuttaa johdon sosiaalialan asiantuntemus, Jenni Karsio sanoo.

Sosiaalihuollon johtamisella vaikutetaan laajasti palveluiden saatavuuteen, laatuun, asiakasturvallisuuteen ja henkilöstön työhyvinvointiin.

Sosiaalihuollon asiantunteva johtaminen ja asiakasturvallisuus ovat keskeisiä Talentian aluevaaliteemoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Lastensuojeluun viimein sosiaalityöntekijämitoitus – kuntien puutteellinen valmistautuminen voi vaarantaa lasten oikeudet8.12.2021 16:25:25 EET | Tiedote

Eduskunta on hyväksynyt lastensuojelun asiakasmäärän rajauksen, jota Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, lastensuojelujärjestöt ja lastensuojelun työntekijät ja asiakkaat ovat toivoneet vuosikymmeniä. Laki tulee voimaan ensi vuoden alussa. Muutoksen tavoitteena on vahvistaa lasten etua ja oikeuksia sekä lastensuojelun tavoitteiden toteutumista rajaamalla lastensuojelun vastuusosiaalityöntekijän asiakasmäärä portaittain enintään 30 lapseen tai nuoreen. Talentian saamien tietojen mukaan kunnissa uudistukseen on varauduttu hyvin vaihtelevasti, ja monin paikoin tarve lastensuojeluasiakkuudelle saattaa muodostua suuremmaksi kuin nykyisellä työvoimalla kyetään hoitamaan. Säästösyistä virkoja ei ole kaikkialla tarpeeksi, työntekijöiden rekrytointi ei ole ollut riittävän houkuttelevaa, ja samaan aikaan lastensuojelun tarve kasvaa rytinällä. Lain noudattaminen edellyttää välittömiä vakanssilisäyksiä ja riittäviä toimia rekrytoinnin onnistumiseksi. – Mitoitus on ollut last

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme