Turun yliopisto, WORK2019-konferenssi

Alustatalous luo Suomelle mahdollisuuksia, jos työntekijöiden osaamisesta ja uuden oppimisesta pidetään huolta

Jaa

Finlandia-talolla ja Kansallismuseossa järjestetään 14.–16. elokuuta WORK2019-konferenssi, joka tuo noin kolmesataa työn ja työelämän tutkijaa ja asiantuntijaa ympäri maailmaa Helsinkiin. Konferenssiin päättyy Suomen Akatemian kolmivuotinen rahoitus SWiPE-tutkimushankkeelle. Hankkeessa selvitettiin muun muassa sitä, mitä alustatalous tarkoittaa suomalaiselle työelämälle, yrittäjyydelle ja koulutukselle.

Alustatalous on digitalisaation ja teknologian fiksua hyödyntämistä. Se vaikuttaa työn organisointiin lisäämällä työn projektimaisuutta pysyvissäkin työsuhteissa, lyhytaikaista työtä ja keikkatöiden määrää sekä kannustaa ihmisiä yrittäjämäiseen toimintaan. Parhaimmillaan alustataloudessa voidaan teknologian keinoin vauhdittaa rutiinityötä ja vapauttaa aikaa ihmisille erityisosaamisen hyödyntämiseen. Alustatalouteen liitetään myös monia uhkakuvia.

“Alustat sekä yritysten toimintamallina että yksilöiden ansainnan keinoina ovat globaali ilmiö, joka tarkoittaa ihmisten toimeentulolle ja työn tekemiselle eri asioita eri maissa. Ilmiötä on tärkeää tarkastella analyyttisesti ja vertaillen. Pyrimme juuri siihen WORK2019-konferenssissa”, sanoo tapahtuman ja SWiPE-hankkeen johtaja, professori Anne Kovalainen Turun yliopistosta. 

Haluamme tai emme, alustatalous rantautuu Suomeen ja työtehtävät ja -kokonaisuudet rakentuvat tulevaisuudessa osaksi eri tavoin kuin nyt. Työn projektimaisuus ja yrittäjämäisyys voivat olla hyviä asioita, mikäli projektinomaiselle osaamiselle on riittävästi kysyntää.

“Se, vaikuttavatko nämä seikat työsuhteiden luonteeseen ja esimerkiksi urakehitysmahdollisuuksiin ja osaamisen päivittämiseen, jää nähtäväksi.”

Konferenssi tarkastelee työelämän uusia ilmiöitä niin taloustieteiden, johtamisen, työterveyden, työpsykologian kuin myös yhteiskuntatieteiden näkökulmista. Kovalaisen mukaan on tärkeää keskustella, miten alustatalouden aikakaudella ihmisten osaamisesta ja sen päivittämisestä pidetään huolta niin yrityksissä kuin julkisella sektorilla.

WORK2019 on erinomainen tilaisuus haastatella kansainvälisiä huippuasiantuntijoita ja päästä käsiksi tuoreimpaan digitaalista keikkatyötä ja sen sääntelyä käsittelevään tutkimustietoon. Tilaisuuteen osallistuu noin kolmesataa tutkijaa, päättäjää ja elinkeinoelämän edustajaa. Konferenssin avaa työministeri Timo Harakka keskiviikkona 14. elokuuta kello 10.

Yksi pääpuhujista on viestintätieteiden apulaisprofessori Lilly Irani Kalifornian yliopistosta. Irani tutkii huipputeknologia-alan työn kulttuuripoliittista taustaa ja sitä, miten esimerkiksi arvohierarkiat, sukupuoli ja rotu muokkaavat alan käytäntöjä. Puhujien joukossa on myös Oxfordin yliopiston apulaisprofessori, taloussosiologi Vili Lehdonvirta, jonka puheenvuoro käsittelee digitaalista keikkataloutta ja erityisesti eurooppalaista keikkatyötä. Puhujiin kuuluu myös antropologian professori Ilana Gershon Indianan yliopistosta. Hänen puheenvuoronsa käsittelee yksilön brändäämistä työelämässä.

Turun yliopisto järjestää konferenssin yhdessä Turun työtieteiden keskuksen (TCLS), Suomen Akatemian strategisen tutkimusneuvoston rahoittaman SWiPE-konsortion sekä Työterveyslaitoksen kanssa.

Tutustu konferenssin ohjelmaan

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Anne Kovalainen
Puheenjohtaja, WORK2019-konferenssi
puh. +358 50 502 7022
anne.kovalainen@utu.fi

Median ilmoittautumiset ja haastattelupyynnöt:

Marja Rautajoki
Koordinaattori, WORK2019-konferenssi
puh. +358 50 412 4451
mainrau@utu.fi

Kuvat

Lataa
WORK2019-konferenssin ja SWiPE-hankkeen johtaja, Turun yliopiston professori Anne Kovalainen
WORK2019-konferenssin ja SWiPE-hankkeen johtaja, Turun yliopiston professori Anne Kovalainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Turun yliopisto, WORK2019-konferenssi
Turun yliopisto, WORK2019-konferenssihttp://workconference.fi/work2019/

WORK2019-konferenssi on kansainvälinen foorumi, jossa vaihdetaan tutkimustietoa ja kokemuksia työn ja työelämän alojen tutkijoiden ja asiantuntijoiden keskuudessa. WORK2019 konferenssin teema Real Work in the Virtual World kutsuu tutkimaan, analysoimaan ja keskustelemaan nykyajan työn monimuotoisuudesta. Turun yliopisto järjestää konferenssin yhdessä Turun työtieteiden keskuksen (TCLS), Suomen Akatemian strategisen tutkimusneuvoston rahoittaman SWiPE-konsortion sekä Työterveyslaitoksen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun yliopisto, WORK2019-konferenssi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme