Alvar Aalto -säätiö

Alvar Aalto 120-juhlavuoden ohjelmisto on arkkitehtuurin ja muotoilun juhlaa

Jaa

Alvar Aallon syntymän 120-juhlavuoden kunniaksi Alvar Aalto -säätiö tuo tarjolle edustavan kattauksen arkkitehtuuri- ja muotoiluaiheisia näyttelyjä ja tapahtumia.

ALVAR AALTO -MUSEON GALLERIANÄYTTELYT
Alvar Aallon katu 7, 40101 Jyväskylä

Pohjolan Firenze – Alvar Aallon arkkitehtuuri Jyväskylässä 4.3.2018 saakka
Alvar Aalto -museon piirustus- ja valokuvakokoelmiin pohjautuva näyttely on läpileikkaus Aallon suunnitelmista Jyväskylään, entiseen kotikaupunkiinsa. Aalto otti ensiaskeleita arkkitehdin urallaan 1920-luvulla juuri Jyväskylässä, jonne hän suunnitteli kaupunkikuvallisesti merkittäviä rakennuksia aina 1970-luvulle saakka.

Epätavallisen tavallista. Keski-Suomen moderni rakennusperintö 16.3.–20.5.2018
Näyttely luo katsauksen Keski-Suomen moderniin rakennusperintöön sotien jälkeiseltä ajalta tähän päivään, 1940-luvulta 2000-luvulle. Esittelyssä ovat kyläkeskustojen ensimmäiset kerrostalot, vehmaiden maisemien ympäröimät tyyppitaloalueet, uuden aikakauden yhteiskoulut, seurakuntakeskukset ja ostoskeskukset, jotka kertovat arkkitehtuurin kielellä hyvinvointiyhteiskuntamme kehityksestä.

Alvar Aalto asuntosuunnittelijana 1.6.–16.9.2018
Arkkitehti Alvar Aallon laajaan ja monipuoliseen työkenttään kuului myös tehtäviä asuntosuunnittelun parissa. Näyttely tuo päivänvaloon niin varhaiset 1920-luvun klassistiset puuhuvilat, 1930-luvun virtaviivaisen funktionalistiset asuintalot kuin sodanjälkeisen jälleenrakennuskauden tyyppitalot ja myöhempien vuosikymmenten uniikit taiteilijakoditkin.

VIIVA, TILA JA VÄRI. Sakari Laitisen konstruktioita 27.9.–4.11.2018
Arkkitehti Sakari Laitisen (1937–2015) kuvataidetta esittelevä näyttely on värin ja muodon juhlaa. Uransa alkuvuosina Alvar Aallonkin arkkitehtitoimistossa työskennellyt Laitinen oli taitava piirtäjä, joka kuljetti kuvataidetta suunnittelutyönsä rinnalla opiskeluajoistaan lähtien. Hän vaikutti monipuolisesti arkkitehtuurin alalla ja omistautui kuvataiteen tekemiselle kokonaan arkkitehtitoimistonsa suljettuaan.

Alvar Aalto -mitali 15.11.–20.1.2019
Näyttely tuo estradille Alvar Aallon nimeä kantavan kansainvälisen arkkitehtuuripalkinnon saajat mitalin perustamisvuodesta 1967 tähän päivään saakka. Mitalistien työt edustavat kattavaa läpileikkausta viimeisten 50 vuoden aikana arkkitehtuurissa nähdyistä kehityslinjoista ja tyylisuuntauksista.


MUUT NÄYTTELYT

Tuliaisia Italiasta – Välimerelliset vaikutteet Alvar Aallon Rautatalossa
Rautatalo, Marmoripiha, Helsinki
Alvar Aalto -säätiön tuottama pienoisnäyttely esittelee vuonna 1955 Helsingin Keskuskadulle valmistuneen Rautatalon arkkitehtuuria. Se valottaa myös Alvar Aallon yksityisempää puolta, kuten perhe-elämää ja lukuisia matkoja Välimeren alueelle. 

Alvar Aalto: Second Nature, 8.3.–1.7.2018
Cité de l´architecture et du patrimoine, Pariisi, Ranska
Kansainvälinen kiertonäyttely tarjoaa laajan yleiskatsauksen ja uuden näkökulman kosmopoliittina tunnetun Alvar Aallon elämään ja työhön arkkitehtuurin ja muotoilun parissa. Se tuo esiin Aallon suunnittelutyön taustalla vaikuttavia tekijöitä ja peilaa tuotannon kehittymistä läheisessä vuorovaikutuksessa modernien aikalaistaiteilijoiden, kuten László Moholy-Nagyn, Jean Arpin, Alexander Calderin ja Fernand Légerin kanssa.


TAPAHTUMANOSTOT

Alvar Aallon syntymäpäivä ja Arkkitehtuurin päivä 3.2.2018 

Jyväskylässä Alvar Aallon syntymäpäivää juhlistetaan kakkukahveilla, työpajoilla ja musiikkiesityksillä arkkitehdin nimikkomuseossa klo 11–18. Iltapäivällä avataan ovet Aallon 1920-luvun rakennukseen, Jyväskylän työväentaloon, jossa kuullaan Alvar Aalto -seuran järjestämä, FT Jussi Jäppisen luento Alvar Aalto ja Jyväskylän kaupunkikuva klo 14–16.

Helsingissä Arkkitehtuurin päivää ja Alvar Aallon syntymäpäivää vietetään vuonna 1956 valmistuneen Kansaneläkelaitoksen päätoimitalossa klo 11–16 brunssin ja mielenkiintoisten puheenvuorojen merkeissä. Arkkitehtuurin päivän tilaisuudessa pohditaan, millaisia keinoja arkkitehtuurilla on onnellisuuden ja hyvinvoinnin rakentajana. Luvassa on myös erilaisia tutustumiskierroksia Kansaneläkelaitoksen arkkitehtuuriin sekä omaa, arkkitehtuuriaiheista ohjelmaa lapsille. Puheenvuoroja voi seurata striimattuna tapahtuman sivuilta löytyvästä linkistä.

14. kansainvälinen Alvar Aalto Symposium – Asumisen uudet ratkaisut kaupunkiympäristöjen muutoksessa 30.8.–2.9.2018
Jyväskylän yliopiston päärakennus Kansainvälisen Alvar Aalto Symposiumin teemana on tänä vuonna "Asumisen uudet ratkaisut kaupunkiympäristöjen muutoksessa". Tapahtuma tarjoaa foorumin pohtia ja keskustella kuinka mm. energiankulutuksen vähentäminen, väestön ikääntyminen ja monikulttuurisuuden lisääntyminen vaikuttavat tämän hetken ja tulevaisuuden asuntorakentamiseen.

Alvar Aalto -viikko, 27.8.–2.9.2018, Jyväskylä
Alvar Aalto -viikko on toista kertaa järjestettävä arkkitehtuuriin keskittyvä, avoin ja vuorovaikutteinen kaupunkitapahtuma, jossa eri alojen ammattilaiset sekä yleisöt kohtaavat. Viikon pääteema kumpuaa samalla viikolla kaupungissa järjestettävästä Alvar Aalto Symposiumista, jossa tarkastellaan rakennetun ympäristön ajankohtaisia aiheita.


Muutokset mahdollisia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
tiedottaja Mirkka Vidgren
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Alvar Aalto -säätiö
Alvar Aalto -säätiö

JYVÄSKYLÄ ja HELSINKI

040 135 6210https://www.alvaraalto.fi

Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme