Vihreät Euroopan parlamentissa

Alviina Alametsä vaatii oikeutta Vastaamon tietomurron uhreille - “Kriisi on edelleen käynnissä”

Jaa

Europarlamentaarikko Alviina Alametsän (Vihreät) mukaan tietomurron aiheuttamat ongelmat tai avun tarve eivät ole kadonneet mihinkään.

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron julkistamisesta on kulunut vuosi. Tietomurrossa yli 30 000 Vastaamon asiakkaan henkilö- ja potilastiedot varastettiin ja julkaistiin Tor-verkossa.

Alametsä sanoo edelleen saavansa uhreilta viestejä, jotka kertovat yhä jatkuvasta kriisistä.

“Uhrit, joiden joukossa on myös alaikäisiä, elävät jatkuvan psyykkisen tuskan ja epätietoisuuden kanssa. Potilastietojen lisäksi uhrien henkilötiedot paljastettiin, mikä lisää identiteettivarkausriskiä. Uhrien pitää myös itse maksaa luottokieltojen uusiminen”, Alametsä toteaa.

Rikosuhripäivystys ei tällä hetkellä voi auttaa tietomurron uhreja tapausten suuren määrän ja resurssien puutteen vuoksi. Uhrien on haastavaa saada neuvontaa tilanteeseensa.

Myös vahingonkorvausten vaatiminen Vastaamon konkurssipesästä on haastavaa, eikä tieto vahingonkorvausten hakemisesta tavoittanut suurta osaa uhreista ajoissa.

“Oikeusjärjestelmä ei suojele riittävästi verkossa tapahtuvien rikosten uhreja. Lainsäädäntö ja tukipalvelut tulee uudistaa välittömästi niin, että tietoturvarikoksen kohteeksi joutunut voi hakea korvauksia, saada oikeusapua, suojelua ja psyykkistä apua.” Alametsä sanoo.

“Rikoksen tekijät on saatava kiinni ja mielenterveyden tietosuojaa täytyy vahvistaa. Ilman EU:n tietosuoja-asetusta tietomurrosta ei edes tiedettäisi”, Alametsä toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Mepit Niinistö ja Hautala: EU:n aiheuttaman metsäkadon torjunta jäämässä puolitiehen17.11.2021 15:29:03 EET | Tiedote

EU-komissio julkaisi tänään esityksensä EU:n aiheuttaman globaalin metsäkadon torjumiseksi. On erinomaista, että EU vihdoin ryhtyy toimenpiteisiin kulutuksemme aiheuttaman globaalin metsäkadon pysäyttämiseksi ja asettaa EU-markkinoille metsäkatoriskituotteita tuoville yrityksille huolellisuusvelvoitteen. Vihreät mepit Ville Niinistö ja Heidi Hautala näkevät, että esityksessä on kuitenkin huolestuttavia porsaanreikiä niin luonnonsuojelun kuin ihmisoikeuksien osalta.

Ville Niinistö: Energiamurroksen vauhdittaminen vastaa energian hinnannousuun paremmin kuin fossiiliriippuvuuden jatkaminen6.10.2021 12:33:53 EEST | Tiedote

Euroopan hurjasti nousseet kaasun ja sähkön hinnat herättävät huolta. Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö toteaa, että energiamurroksen vauhdittaminen on ratkaisu myös tähän tilanteeseen ja riippuvuutta fossiilitaloudesta kannattaa edelleen vähentää nopeasti. Europarlamentti keskusteli energiapolitiikasta täysistunnossaan tänään Strasbourgissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme