Helsingin yliopisto

Älypuhelimen käyttö yksin onkin sosiaalista

Jaa

Älylaitteiden käyttö ei riipu vain teknisistä ratkaisuista tai yksilön mieltymyksistä. Sen sijaan sosiaalisilla tekijöille on iso vaikutus siihen, miten laitteita käytetään ja miten ne koetaan, käy ilmi Eeva Raidan 18.12. tarkastettavasta väitöskirjasta.

Älylaitteet mahdollistavat yksinäisten hetkien pakenemisen sosiaalisesti suotavalla tavalla. Bussissa on ’normaalimpaa’ tsekkailla puhelinta kuin jutella tuntemattomille kanssamatkustajille. Vaikka älypuhelimien jatkuvaa tarkistamista pidetään yksilön ongelmana ovat sen motiivit sosiaalisia: halu kuulua yhteisöön, pysyä ajan tasalla ja kokea läheisyyttä, Raita kertoo.

Raidan mukaan se, mitä sovelluksia käytämme ja mitä niistä ajattelemme riippuu paljon jaetuista käsityksistä ja tavoista.

Esimerkiksi yhdessä osatutkimuksessa eri työyhteisöjen jäsenet kokivat saman sovelluksen hyvin eri tavoin. Yksi työyhteisö piti sovellusta erinomaisena, mutta toisen työyhteisön jäsenet eivät edes kokeilleet sitä, koska epäilivät sovelluksen hyödyllisyyttä. Toisessa, kokeellisessa osatutkimuksessa osallistujat arvioivat vaikeakäyttöisen älypuhelimen olevan helppokäyttöinen silloin kun luulivat, että muut ajattelevat niin.

– Älylaitteiden käyttö on harvoin vain yksilön valintaa tai teknologisten ratkaisujen ohjaamaa. Yhteisön merkitys yksilön kokemuksille tulee esille viimeistään siinä, että viihdyttävästäkin kännykän käytöstä tulee ahdistavaa tai noloa, jos kokee että muut läsnäolijat pitävät toimintaa turhanpäiväisenä, Raita kommentoi.

Raidan tutkimukset on julkaistu kansainvälisesti arvostetuissa tieteellisissä julkaisufoorumeissa.

Valtiotieteiden maisteri Eeva Raidan väitöskirja The Social Mediation of Everyday User Experiences tarkastetaan Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa sosiaalipsykologian oppiaineessa. Väitöstilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston päärakennuksen auditoriossa XII 18.12. klo 12. Väitös on luettavissa sähköisesti: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-1038-1

Eeva Raita on sosiaalipsykologi, luennoitsija ja käyttäjäkokemusten asiantuntija. Hän on tehnyt väitöskirjatyötään Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT:ssä ja Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitokselle.


Väittelijän yhteystiedot: s-posti eeva.raita@helsinki.fi, puh. 050 374 6656.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Avioero lisää psyykenlääkitystä ja nostaa kuolleisuusriskiä14.8.2018 08:30Tiedote

Pitkissä avo- ja avioliitoissa vain harvat käyttävät psyykenlääkkeitä, mutta eroprosessin aikana lääkitys yleistyy selvästi. Myös tapaturmaisen, väkivaltaisen tai alkoholiperäisen kuoleman riski on voimakkaasti koholla heti avioeron jälkeen, varsinkin miehillä. Eroa harkitsevien ja eroprosessia läpi käyvien parien tukemiseen olisikin hyvä löytää uusia keinoja, ilmenee Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme