Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Älyratkaisut tuovat tilat käyttöön Helsingissä

Jaa

Pääkaupunkiseudun toimistoista 14 prosenttia oli viime vuonna tyhjillään. Myös Helsingin kaupungilla on tiloja vajaalla käytöllä. Tilojen ketterä käyttö Airbnb:n tapaan voi kuitenkin lisätä kaupunkilaisten elämänlaatua ja luoda Helsinkiin uutta liiketoimintaa.

Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö Forum Virium Helsinki loi vasta päättyneessä Joustotilat-hankkeessa mallin joustotilapalvelulle, jolla kaikki tilat saadaan helposti omatoimikäyttöön hyödyntäen digiratkaisuja, kuten älylukkoja sekä nettipohjaisilla varaus- ja maksualustoja. Helsingin Kalasatamassa kokeiltu tilojen avaamisen malli on ollut menestys.

“Tilat palveluna ja niiden avaaminen digitalisaation avulla on älykaupunkikehityksen seuraava iso juttu. Visiona on, että tulevaisuudessa suuri osa kaupunkien yksityisestä ja julkisesta tilasta kuten kerhohuoneista, neukkareista ja juhlasaleista on reaaliaikaisesti kaikkien varattavissa. Se lisää kaupunkilaisten elämänlaatua ja aktiivisuutta kun läheltä löytyy tilaa työntekoon ja harrastamiseen”, Forum Virium Helsingin ohjelmajohtaja Veera Mustonen sanoo.

Kalasatamassa pääsee joogatunnille aamutossuissa

Kalasatamassa Setlementtiasuntojen vuokrataloyhtiö avasi harrastetilansa kaikkien halukkaiden käyttöön Joustotilat-hankkeessa. Ulkopuolisille tilavuokra on 20 euroa tunnissa, oman korttelin asukkaille tila on ilmainen. Varaukset ja maksut tehdään Flextila.com-palvelussa.

“Maksavia asiakkaita on lähes päivittäin. Uusimpia tulokkaita ovat lasten musiikkileikkikoulu ja tanssiryhmä. Korttelin asukkaiden elämänlaatu ja aktiivisuus kasvaa, kun vaikkapa joogatunnille pääsee kotoa aamutossuissa”, Setlementtiasuntojen yhteisökoordinaattori Pirjo Peltosuo kertoo.

Joustotilat-hankkeen ansiosta yksin Kalasatamassa on nyt 15 joustotilaa, joihin tehtiin vuodessa yli 600 varausta. Forum Virium Helsinki levittää mallia myös Tampereelle, Turkuun ja Ouluun. Joustotilojen oppeja jaetaan myös Euroopan laajuisesti EU:n Refill-hankkeessa.

Tilojen avaaminen kaupunkikehityksen seuraava trendi

Tiloja avaamalla Helsingistä tulee maailman toimivin älykaupunki. Joustotilojen myötä uusien tilojen rakentamisen tarve vähenee. Myös liikenteen päästöt vähenevät, kun vaikkapa lasten synttärikutsuille tai työntekoon tarvittavan tilan löytää aivan kotikulmilta.

Helsingin kaupunki on avannut tilojaan Varaamo- ja Stadin tilapankki -palveluissa. Joustotilojen yleistyminen huomioidaan myös kaupunkien kaavoituksessa. Helsingin kaupunki pyrkii tilojen joustavaan käyttöön myös strategiassaan. Pyrkimyksenä on saada muun muassa koulut ja liikuntatilat helposti asukkaiden käyttöön. Joustotilat-hankkeen toteuttivat yhteistyössä Digitaalinen Helsinki -hanke, Flextila-yritys, Setlementtiasunnot, Helsingin kaupunginkirjasto, Helsingin kaupunkiympäristön toimialan rakennetun omaisuuden hallinta ja Forum Viriumin yrityskumppani Elisa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Veera Mustonen
Ohjelmajohtaja
Forum Virium Helsinki
040 508 4022
veera.mustonen@forumvirium.fi

Jussi Vehviläinen
Tietohallintopäällikkö
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
040 5834953
jussi.vehvilainen@hel.fi

Ilkka Heinilä
Toimitusjohtaja
Flextila.com / Joustotila
050 320 5725
ilkka@flextila.com

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon alueen innovaatiokilpailun pilotit käynnistymässä18.3.2019 13:46:46 EETTiedote

Lokakuussa 2018 julkistetussa Tukkutorin ja Teurastamon innovaatiokilpailussa haettiin palvelujen ja monipuolisen yritystoiminnan kehittämiseen uusia ideoita ja ratkaisuja. Kilpailuehdotuksia kertyi noin 60, joista pilotoitavaksi valikoitui seitsemän parhaaksi arvioitua. Lisäksi ideasarjassa palkittiin neljä ehdotusta. Pilottitoteutukset ovat parhaillaan käynnistymässä ja jatkuvat toukokuun loppuun asti.

Apulaispormestari Vesikansa puhui New Yorkissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä15.3.2019 11:44:04 EETTiedote

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa puhui torstaina 14. maaliskuuta New Yorkissa järjestetyssä Helvi Sipilä -seminaarissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille. Vesikansa korosti puheenvuorossaan erityisesti nuorten itsensä osallisuutta maksuttoman ehkäisyn aloittamisessa ja myös sen toteutuksessa. Vesikansa nosti puheenvuorossaan esiin poliittisten nuorisojärjestöjen roolin ensin kuntalaisaloitteen tekemisessä maksuttomasta ehkäisystä nuorille ja myöhemmin niiden tärkeän roolin valtuustoaloitteen käsittelyssä. -On innostavaa päästä kertomaan Helsingin kokemuksista. Puheenvuoron jälkeen yleisöstä löytyi ihmisiä, joita kiinnosti nostaa mallia esiin myös heidän omissa yhteisöissään, Sanna Vesikansa kertoo. Helvi Sipilä -seminaari on perinteikäs suomalaisten naisjärjestöjen järjestämä oheistapahtuma YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan istunnon aikana. Vajaan viikon kestävän matkan aikana Vesikansa on myös tavannut New Yorkin apul

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme