Business Tampere

Amerikkalainen tuotanto innostui Tampereesta – kansainvälinen elokuva kuvataan kokonaan Suomessa

Jaa

Tampereella kuvataan sci-fi-trilleri Dual, joka on ensimmäinen kokonaan Suomessa kuvattava Hollywood-tuotanto. Tuotanto työllistää noin 100 suomalaista elokuva-alan ammattilaista. Tuotannon tulovaikutus Suomessa ja Tampereella lasketaan miljoonissa.

Tampereen tuotantokannustimen ansiosta kaupungista on tullut kansainvälinen tuotantokaupunki. Kuva: Laura Vanzo/Visit Tampere
Tampereen tuotantokannustimen ansiosta kaupungista on tullut kansainvälinen tuotantokaupunki. Kuva: Laura Vanzo/Visit Tampere

Loka-marraskuussa 2020 Tampereella kuvattavaa elokuvaa tähdittävät JumanjiWelcome to the jungle -elokuvasta tuttuKaren Gillan, Emmy-voittaja ja El Camino: A Breaking Bad -elokuvassa näytellyt Aaron Paul sekä Beulah Koale, joka on nähty muun muassa sarjassa Hawaii Five-0. Elokuvan ohjaaja-käsikirjoittajaRileyStearns tuottaa elokuvan yhdessä XYZ Filmsin ja Lee Kimin kanssa. Elokuvan tuotantopalvelut tarjoaa Film Service Finland. XYZ Films rahoittaa elokuvan IPR.VC -sijoitusyhtiön avulla.  

Elokuva kertoo parantumattomasti sairaasta naisesta (Gillan), joka päättää kloonata itsensä helpottaakseen läheistensä tuskaa menehtymisensä jälkeen. Nainen kuitenkin toipuu, ja ongelmaksi muodostuu kloonin poistaminen. Lopulta tilanne johtaa tuomioistuimen määräämään kaksintaisteluun. 

–  Olemme innoissamme, että pääsemme työskentelemään Rileyn ja hänen mahtavan luovan tiiminsä kanssa. XYZ on tehnyt suuren panostuksen, ja on kunnia tuoda Suomeen maan ensimmäinen korkeatasoinen Hollywood-tuotanto, sanoo AramTertzakian tuotantoyhtiö XYZ Filmsiltä.  

– Vietettyäni Tampereella yli kuukauden, olen edelleen vaikuttunut kaupungista. Tampere on muokannut elokuvaa tavoin, joita en olisi käsikirjoitusta laatiessani pystynyt kuvittelemaan. Olen innoissani, että saan näyttää yleisölle maailman, jonka olemme luoneet täällä elokuvaa varten, ohjaaja-käsikirjoittaja Riley Stearns kertoo. 

Tuotanto on Suomelle merkittävä avaus Yhdysvaltojen markkinoille 

Elokuva kuvataan kokonaisuudessaan Tampereella. Tuotanto työllistää myös kotimaisia elokuvantekijöitä, ja elvyttää näin koronasta kärsinyttä alaa. Business Finlandin ja Tampereen tuotantokannustimet olivat merkittävässä osassa elokuvan tuotannon saamisessa Suomeen. Myös suomalaiset pääomasijoittajat ovat lisänneet kansainvälistä kiinnostusta Suomea kohtaan ja tässä tuotannossa IPR.VC-sijoitusyhtiöllä oli keskeinen rooli.Tuotannon Suomeen neuvottelivat Film Tampereen Ilkka Rahkonen ja XYZ Filmsin Nick Spicer. 

 Näin merkittävän tuotannon saaminen Suomeen on erinomainen esimerkki siitä, kuinka Suomen kaltaisessa ammattitaitoisessa, matalan hierarkian maassa saadaan yhteistyöllä isoa aikaiseksi. Business Finlandin AV-kannustin luo taloudellisen insentiivin tulla Suomeen ja meille on tärkeää, että amerikkalaistuotannolle syntyy kuva turvallisesta, toimivasta ja tehokkaasta tuotantopalvelukokonaisuudesta. Elokuva- ja sarjatuotannot hyötyvät rahoituksen lisäksi Suomessa samoista asioista kuin kansainväliset matkailijatkin: meillä on tarjota luonto- ja erämaakohteita sekä raikkaita kaupunkimiljöitä, joihin pääsee helposti toimivan infrastruktuurin ansioista, toteaa Finland Promotion Servicen johtaja Paavo Virkkunen Business Finlandista. 

 Dual on merkittävä asia Suomelle ja Tampereelle. Olen tyytyväinen, että kannustimen ansiosta Tampereesta on tullut kansainvälinen tuotantokaupunki, joka avaa uusia markkinoita koko maalle, kertoo Film Tampereen ohjelmajohtaja Ilkka Rahkonen. 

– Elokuvien, dokumenttien, sarjojen ja animaatioiden tekemiseen on Suomessa erinomaiset edellytykset ei pelkästään alan osaamisen näkökulmasta vaan myös Suomen toimintaympäristön turvallisuuden ansiosta. Poikkeuksellisesta pandemiatilanteesta huolimatta, olemme onnistuneet alan toimijoiden yhteistyöllä luomaan Suomeen sellaiset olosuhteet, että maa on joustava ja turvallinen paikka kansainväliselle tuotannolle, korostaa neuvotteleva virkamies Petra Tarjanne, työ- ja elinkeinoministeriön Innovaatiot ja yritysrahoitus -yksiköstä. 

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen. Business Finlandissa työskentelee 750 asiantuntijaa 44 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. businessfinland.fi 

Business Finlandin Audiovisuaalisen alan tuotantokannustin edistää av-alan ekosysteemin kehittymistä houkuttelemalla ulkomaisia tuotantoja toteutettavaksi Suomessa. AV-tuotantokannustin on enintään 25 prosentin maksuhyvitys Suomessa toteutetun tuotannon kustannuksista. 

Film Tampere on elokuvakomissio, joka on osa Tampereen seudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Business Tamperetta. Sen tehtävänä on kehittää alueen audiovisuaalista alaa ja tarjota seudulle sijoittuville tuotannoille palveluita koko tuotannon ajan. https://filmtampere.com/fi/film-tampere/ 

Tampereen tuotantokannustin mahdollistaa 10-15 % palautuksen Tampereen seudulla syntyneistä tuotantokuluista. Hyväksyttäviä kustannuksia ovat muun muassa palvelujen ja tavaroiden ostot, välineistön vuokraus ja Tampereen seudulle maksetut palkat. 

 XYZ FILMS on audiovisuaalisia sisältöjä tuottava yritys, jonka missio on inspiroida kuvallisten tarinoiden kertojia ympäri maailmaa. Itsenäisenä tuotantoyhtiönä ja maailmanlaajuisena myyntiyhtiönä yritys tunnistaa lahjakkaat elokuvantekijät ja herättää heidän tarinansa eloon. XYZ:n perustivat vuonna 2008 Nate Bolotin, Nick Spicer ja Aram Tertzakian. XYZ voitti vuonna 2017 Sundance Grand Jury Prize -palkinnon Macon Blairin I don’t feel at home in this world anymore -elokuvasta. http://xyzfilms.com/  

Lisätietoja:

Tuotannon haastattelupyynnöt
Johanna Sahlgren
Markkinointi- ja viestintäasiantuntija, Visit Tampere
p. 040 800 7606
johanna.sahlgren@visittampere.fi

Ilkka Rahkonen 
Ohjelmajohtaja, Film Tampere 
p. 040 860 3816 
ilkka.rahkonen@businesstampere.com

Hetta Huittinen
Head of International Media & PR, Business Finland
p. 040 033 9597 
hetta.huittinen@businessfinland.fi

Petra Tarjanne
Neuvotteleva virkamies
Innovaatiot ja yritysrahoitus, työ- ja elinkeinoministeriö
p. 029 506 3691
petra.tarjanne@tem.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hetta Huittinen
Head of International Media & PR, Business Finland
p. 040 033 9597
hetta.huittinen@businessfinland.fi

Petra Tarjanne
Neuvotteleva virkamies
Innovaatiot ja yritysrahoitus, työ- ja elinkeinoministeriö
p. 029 506 3691
petra.tarjanne@tem.fi

Kuvat

Tampereen tuotantokannustimen ansiosta kaupungista on tullut kansainvälinen tuotantokaupunki. Kuva: Laura Vanzo/Visit Tampere
Tampereen tuotantokannustimen ansiosta kaupungista on tullut kansainvälinen tuotantokaupunki. Kuva: Laura Vanzo/Visit Tampere
Lataa
Karen Gillan on tuttu muun muassa Avengers-, Guardians of Galaxy -  ja Jumanji-elokuvista. Kuva: Sam Kim
Karen Gillan on tuttu muun muassa Avengers-, Guardians of Galaxy - ja Jumanji-elokuvista. Kuva: Sam Kim
Lataa
Breaking Bad -sarjassa esiintynyt Aaron Paul näyttelee Dual-elokuvassa. Kuva: Eric Ray Davidson
Breaking Bad -sarjassa esiintynyt Aaron Paul näyttelee Dual-elokuvassa. Kuva: Eric Ray Davidson
Lataa
Beulah Koale
Beulah Koale
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Business Tampere
Business Tampere
Kelloportinkatu 1 B
33100 Tampere

http://www.businesstampere.fi

Business Tampere on Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö, jonka tehtävä on edistää investointeja sekä luoda paras ympäristö yritystoiminnalle. Yhtiön toimintaa ohjaa Tampereen kaupunkiseudun elinkeinostrategia. Rakennetaan uutta Tampereen seutua. Yhdessä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Business Tampere

Kaupin alueella Tampereella testataan sähköpyöriä ratkaisemaan liityntäpysäköinnin haasteita25.11.2020 13:12:01 EETTiedote

Kaupin alueella on aloitettu sähköpyöräkokeilu, jossa alueella liikkuville tarjotaan mahdollisuus käyttää sähköpyöriä ilmaiseksi. Kokeilun tarkoituksena on tarjota helppo ja vaivaton tapa kulkea Linnainmaalta Kauppiin, jonne kuljetaan jo nyt paljon liityntäpysäköintialueiden kautta Niihamasta ja Hakametsästä. Usein viimeiset kilometrit on kuljettu jalkaisin tai omalla pyörällä, joka on jouduttu ottamaan mukaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme