Hämeen ELY-keskus

Ämmäntöyrään pohjavesiolosuhteista saatiin uutta tietoa

Jaa

Orimattilan Ämmäntöyrään pohjavesialueella tehdyn geologisen rakenneselvityksen avulla saatiin uutta tietoa pohjaveden päävirtaussuunnista ja virtausta ohjaavista kalliokynnyksistä, pohjaveden pinnan korkeudesta sekä maaperän ominaisuuksista.

Tutkimuksilla saatu lisätieto palvelee pohjaveden suojelua, vedenhankinnan turvaamista, maankäytön suunnittelua sekä pohjaveden seurantaa. Uuden tiedon avulla voidaan mm. ohjata toimintoja alueille, joilla riskit pohjavedelle ovat pienemmät. Tiedot palvelevat myös onnettomuustilanteissa tarvittavien toimenpiteiden ennakoimista ja suorittamista.

Ämmäntöyrään muodostuma kuuluu pitkittäisharjujaksoon, joka kulkee Salpausselältä Renkomäen, Pennalan ja Virenojan kautta Orimattilaan ja sieltä edelleen Myrskylän ja Koskenkylän kautta Suomenlahdelle. Nyt tehdyt tutkimukset sijoittuivat Rauhalan ja Uudenkartanon väliselle alueelle harjujaksoa.

Maaperä tutkimusalueella on pääosin hiekkaista soraa. Paksuimmillaan kallionpinnan yläpuolinen maapeite on hiihtokeskuksen - Sudenkuopan alueella sekä Kukkuramäellä, joissa maapeitteen paksuus on lähes 40 metriä.

Pohjavedenpinnan korkeus vaihtelee tutkimusalueella hieman yli 10 metriä. Alimmillaan pohjavesi on tutkimusalueen pohjoispäässä, Rauhalan-Peltolan välisellä alueella, tasolla +66 metriä mpy. Korkeimmillaan pohjavedenpinta on Ollostentien teollisuusalueella noin tasolla +77 metriä mpy. Tutkimusalueen keskivaiheilla kallionpinta nousee ympäristöään korkeammalle. Tämä kalliokynnys jakaa pohjavesien päävirtaussuunnat kohti luodetta ja kaakkoa. Pohjavesiä purkautuu pohjavesialueen pohjoispäässä Pukkilähteeseen sekä oletettavasti Palojokeen ja eteläpäässä Kukkuramäen ympäristön reunamaastoon kosteisiin painanteisiin sekä Piurunojan latvaojiin.

Geologinen rakenneselvitys oli Orimattilan kaupungin, Orimattilan Veden, Hämeen ELY-keskuksen ja Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) yhteistyöhanke. Tutkimusten käytännön toteutuksesta vastasi Geologian tutkimuskeskus. Aiemmin on Orimattilassa tehty rakenneselvitykset Sikosuon ja Viiskivenharjun pohjavesialueilla.

Ämmäntöyrään rakenneselvityksen raportti löytyy Geologian tutkimuskeskuksen Hakku-palvelusta (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Hydrogeologi Petri Siiro, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 230
Geologi Jukka Ojalainen, Geologian tutkimuskeskus, puh. 020 550 2597

Tiedotus:
Miira Pakkala, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Työttömiä työnhakijoita kesäkuussa 22 19027.7.2021 08:10:18 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli kesäkuun lopussa 22 190 työtöntä työnhakijaa, joista 2 179 kokoaikaisesti lomautettuja. Se on 5 813 vähemmän (-21 %) kuin vuotta aiemmin, mutta 4 255 enemmän kuin kaksi vuotta sitten kesäkuussa. Lasku vuodentakaisesta johtui erityisesti lomautettujen määrän laskusta (-4 996), mutta myös muiden työttömien (-817) määrä väheni. Toukokuusta kesäkuuhun työttömien kokonaismäärä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa nousi 786:lla. Kasvu johtui kesäkaudelle tyypillisestä oppilaitoksista valmistuneiden nuorten tulosta työmarkkinoille sekä eräiden määräaikaisten työsuhteiden päättymisestä kesän ajaksi. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Rakennusperinnön säilymistä ja pitkää ikää tuetaan avustuksilla29.6.2021 10:14:02 EEST | Tiedote

Hämeen ELY-keskus jakoi tänä vuonna 122 000 euroa avustuksia Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen rakennusperinnön hoitoon. Erillismäärärahalla myönnettiin Heinolan kaupungille 13 400 euroa Heinolan seminaarin säilymistä turvaaviin toimenpiteisiin. Rakennusperinnön hoitoavustuksilla tuetaan eri aikakausien rakennusperinnön sekä hyvien rakennus- ja korjaustapojen säilymistä. Korjausrakentaminen toteuttaa myös kestävän rakentamisen ja kiertotalouden tavoitteita. Säästävä korjaaminen ei tuhlaa materiaaleja. Asiantunteva korjaaminen varmistaa rakennuksen säilymisen pitkään käyttökelpoisena.

Työttömien työnhakijoiden määrä väheni edelleen toukokuussa22.6.2021 08:14:12 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli toukokuun lopussa 21 404 työtöntä työnhakijaa, joista 2 557 kokoaikaisesti lomautettuja. Se on 8 452 vähemmän (-28 %) kuin vuotta aikaisemmin, mutta 4 616 enemmän kuin kaksi vuotta sitten toukokuussa. Lasku vuodentakaisesta johtui erityisesti lomautettujen määrän laskusta (-7 544), mutta myös muiden työttömien (-908) määrä väheni. Huhtikuusta toukokuuhun työttömien kokonaismäärä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa väheni 1 144:llä. Sekä lomautettujen että muiden työttömien määrä väheni. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme