Hämeen ELY-keskus

Ämmäntöyrään pohjavesiolosuhteista saatiin uutta tietoa

Jaa
Orimattilan Ämmäntöyrään pohjavesialueella tehdyn geologisen rakenneselvityksen avulla saatiin uutta tietoa pohjaveden päävirtaussuunnista ja virtausta ohjaavista kalliokynnyksistä, pohjaveden pinnan korkeudesta sekä maaperän ominaisuuksista.

Tutkimuksilla saatu lisätieto palvelee pohjaveden suojelua, vedenhankinnan turvaamista, maankäytön suunnittelua sekä pohjaveden seurantaa. Uuden tiedon avulla voidaan mm. ohjata toimintoja alueille, joilla riskit pohjavedelle ovat pienemmät. Tiedot palvelevat myös onnettomuustilanteissa tarvittavien toimenpiteiden ennakoimista ja suorittamista.

Ämmäntöyrään muodostuma kuuluu pitkittäisharjujaksoon, joka kulkee Salpausselältä Renkomäen, Pennalan ja Virenojan kautta Orimattilaan ja sieltä edelleen Myrskylän ja Koskenkylän kautta Suomenlahdelle. Nyt tehdyt tutkimukset sijoittuivat Rauhalan ja Uudenkartanon väliselle alueelle harjujaksoa.

Maaperä tutkimusalueella on pääosin hiekkaista soraa. Paksuimmillaan kallionpinnan yläpuolinen maapeite on hiihtokeskuksen - Sudenkuopan alueella sekä Kukkuramäellä, joissa maapeitteen paksuus on lähes 40 metriä.

Pohjavedenpinnan korkeus vaihtelee tutkimusalueella hieman yli 10 metriä. Alimmillaan pohjavesi on tutkimusalueen pohjoispäässä, Rauhalan-Peltolan välisellä alueella, tasolla +66 metriä mpy. Korkeimmillaan pohjavedenpinta on Ollostentien teollisuusalueella noin tasolla +77 metriä mpy. Tutkimusalueen keskivaiheilla kallionpinta nousee ympäristöään korkeammalle. Tämä kalliokynnys jakaa pohjavesien päävirtaussuunnat kohti luodetta ja kaakkoa. Pohjavesiä purkautuu pohjavesialueen pohjoispäässä Pukkilähteeseen sekä oletettavasti Palojokeen ja eteläpäässä Kukkuramäen ympäristön reunamaastoon kosteisiin painanteisiin sekä Piurunojan latvaojiin.

Geologinen rakenneselvitys oli Orimattilan kaupungin, Orimattilan Veden, Hämeen ELY-keskuksen ja Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) yhteistyöhanke. Tutkimusten käytännön toteutuksesta vastasi Geologian tutkimuskeskus. Aiemmin on Orimattilassa tehty rakenneselvitykset Sikosuon ja Viiskivenharjun pohjavesialueilla.

Ämmäntöyrään rakenneselvityksen raportti löytyy Geologian tutkimuskeskuksen Hakku-palvelusta (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Hydrogeologi Petri Siiro, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 230
Geologi Jukka Ojalainen, Geologian tutkimuskeskus, puh. 020 550 2597


Tiedotus:
Miira Pakkala, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Kevään tulvahuippu on ohitettu, pohjaveden pinta nousee edelleen23.4.2024 07:55:00 EEST | Tiedote

Järvien ja jokien vedenpinnat nousivat huhtikuun alun voimakkaiden sateiden jälkeen nopeasti. Voimakkaat sateet ja tavallista aikaisempi kevään tulo vaikeuttivat monin paikoin vedenpinnan korkeuden säännöstelyä. Tulvakorkeudet pysyivät kuitenkin tavanomaisten kevättulvien tasolla. Nyt kevättulvien huippu on jo ohitettu. Järvien jäät ovat monin paikoin liian heikkoja mitattaviksi. Pohjavedenpinnat ovat reilusti yli ajankohdan keskimääräisen tason. Talousvesikaivoissa tulee näillä näkymin hyvin riittämään vettä kesällä.

Hämeen ELY-keskuksen ilmastokertomus 2023 – alueelliset päästöt ovat laskussa, mutta hiilineutraaliuden saavuttamisessa riittää vielä tekemistä19.4.2024 10:31:16 EEST | Tiedote

Hämeen ELY-keskuksen alueen kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet vuosien 2005–2022 välisenä aikana 38 prosenttia. Keskimäärin päästövähenemä on ollut noin 70 kilotonnia hiilidioksidiekvivalenttia (kt CO2-ekv) vuodessa. Tahtia on kirittävä tulevina vuosina noin 86 kilotonnin tasolle, että alueen päästötase olisi linjassa kansallisiin ilmastotavoitteisiin nähden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye