Jyväskylän yliopisto

Ammatillisen koulutuksen uudistukset eivät ole pysyneet työelämän muutoksen vauhdissa

Jaa

Ammatillinen koulutus on kokenut merkittäviä muutoksia 70-luvun peruskoulu-uudistuksesta lähtien. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa valmistunut väitöstutkimus perehtyy aiheeseen koulutuksen taloustieteen näkökulmasta neljässä artikkelissa. Ne tarkastelevat ammatillisen koulutuksen, inhimillisen pääoman kehityksen sekä työmarkkinoiden yhteyttä yli elinkaaren.

Jani-Petteri Ollikainen
Jani-Petteri Ollikainen

KTM Jani-Petteri Ollikainen perehtyy taloustieteen väitöstutkimuksessaan ammatillisen koulutuksen muutoksiin ja vaikutuksiin työelämässä. Väitöskirja koostuu neljästä artikkelista, joiden aiheet luotaavat läpi eri näkökulmia vuosikymmenten varrelta.

Ensimmäinen artikkeli selvittää, miten Suomen 1970-luvun peruskoulu-uudistus vaikutti pitkällä aikavälillä työllisyyteen ja tuloihin. Vanhaan kansakouluun verrattuna peruskoulussa oppilaat jaettiin myöhemmin ammatilliseen ja yleissivistävään koulutukseen, ja akateemisten oppiaineiden määrää lisättiin.

Aiemmissa taloustieteellisissä tutkimuksissa on havaittu, että yleissivistävään koulutukseen verrattuna ammatillinen koulutus auttaa oppilaita siirtymään helpommin työelämään. Työn murroksen myötä ammatillisen koulutuksen tuottama verrattain kapeampi osaaminen voi kuitenkin johtaa myöhemmällä uralla vaikeampiin työllisyysnäkymiin, jos osaaminen ei enää vastaakaan työmarkkinoiden vaatimuksia.

”Havaitsin vastaavanlaisen ilmiön myös Suomessa peruskoulu-uudistuksen seurauksena. Tutkimukseni tulokset osoittavat, että uudistuksella oli negatiivinen vaikutus työllisyyteen työuran alkuvaiheessa, mutta positiivinen vaikutus myöhemmällä uralla”, Ollikainen kertoo.

Ammatillisen koulutuksen joustavuutta on myöhemmin yritetty lisätä avaamalla väyliä ammatillisesta koulutuksesta korkeakouluopintoihin

Toinen artikkeli tutkii Suomessa vuosina 1999–2001 toteutetun ammatillisen koulutuksen uudistuksen seurauksia. Uudistus pidensi aiemmat kaksivuotiset tutkinnot kolmevuotisiksi, jolloin kaikki ammatillisen tutkinnon suorittaneet saivat yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Koulutuksen työelämävastaavuutta lisättiin sisällyttämällä opintoihin pakollinen työharjoittelujakso.

”Tutkimuksessa ei havaittu uudistuksen lisänneen oppilaiden jatko-opintoihin osallistumista tai parantaneen heidän työmarkkinatulemiaan. Tulokset kuitenkin osoittavat uudistuksen johtaneen suurempaan todennäköisyyteen keskeyttää opinnot, mikä selittynee tutkintojen suorittamiseen vaaditun ajan kasvulla.”

Kaksi muuta artikkelia käsittelivät niin ikään koulutuksen vaikutuksia työelämään eri elämänvaiheissa. Toinen artikkeli tarkasteli jatkuvaa oppimista ja ryhmävalmennuksen vaikutuksia korkeakouluopintoihin osallistumisen todennäköisyyteen työelämän myöhemmässä vaiheessa. Neljäs ja viimeinen artikkeli puolestaan arvioi ammatillisen koulutuksen ja yleissivistävän koulutuksen vaikutusta Puolustusvoimien peruskokeissa mitattuihin kognitiivisiin kykyihin ja persoonallisuuspiirteisiin.

KTM Jani-Petteri Ollikaisen taloustieteen väitöskirja Essays on Vocational Education, Human Capital, and the Life Cycle tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa 14.1.2022. Vastaväittäjänä toimii professori Ludger Woessmann (University of Munich) ja kustoksena apulaisprofessori Mika Haapanen (Jyväskylän yliopisto).
 
Ollikaisen väitöskirja on julkaistu sähköisenä.Väitöstilaisuutta voi seurata suorana verkossa. Tilaisuuden lopuksi yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä ottamalla yhteyttä kustoksen puhelinnumeroon +358405767800.
 
Ollikainen kirjoitti ylioppilaaksi Ulvilan lukiosta vuonna 2012. Hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi (taloustiede) Jyväskylän yliopistosta vuonna 2016. Ollikainen työskentelee erikoistutkijana Työn ja talouden tutkimus LABOREssa. Jatko-opintojensa aikana hän on toiminut tutkimusharjoittelijana Talouspolitiikan arviointineuvostossa ja väitöskirjatutkijana Jyväskylän yliopistossa. Ollikaisen väitöstutkimusta ovat rahoittaneet Jyväskylän yliopisto ja Yrjö Jahnssonin säätiö.
 

Lisätietoja ja kommentit tutkimuksen aiheesta: 

väitöskirjatutkija Jani-Petteri Ollikainen, puh. 040 940 2697

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jani-Petteri Ollikainen
Jani-Petteri Ollikainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 28.1.2022: Elintärkeät fosforivarannot ehtyvät – fosfori talteen jätevesistä uudella menetelmällä (Reuna)21.1.2022 08:05:00 EET | Tiedote

Sini Reuna kehitti väitöstutkimuksessaan uuden menetelmän, jolla fosfori saadaan talteen jätevesistä entistä paremmin. Fosfori on kaikelle elämälle korvaamaton alkuaine, jota käytetään muun muassa lannoitteissa. Sen luonnolliset varannot maaperästä ovat hupenemassa. Siksi talteenotto toissijaisista lähteistä on ensiarvoisen tärkeää, jotta voidaan vastata kasvavaan fosfaattilannoitteiden kulutukseen ja varmistaa ruuan riittävyys myös tuleville sukupolville.

Päijänteen biosfäärialueen suunnittelu etenee – avoimissa työpajatilaisuuksissa haetaan ideoita hyvinvoinnin ja elinvoiman kestävään vahvistamiseen20.1.2022 14:21:08 EET | Tiedote

Päijänteelle alueelle haetaan ensi syksynä Unescon biosfäärialueen statusta. Biosfäärialueen toimintaan liittyviä kehittämisideoita ja muuta hakemusvalmistelussa tarvittavaa tietoa kerätään alkuvuoden aikana järjestettävissä avoimissa työpajoissa. Hakemusvalmistelusta vastaa Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin koordinoima Päijänne biosfääriksi -hanke.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme