Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Ammattiliitto JHL ryhtyy työtaistelutoimiin henkilökohtaisten avustajien Heta-TES:n neuvotteluiden edistämiseksi

Jaa
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL käynnistää työtaistelutoimet henkilökohtaisen avun työnantajamallia koskevan Heta-TES:n neuvotteluiden edistämiseksi.

Lisätyö, ylityö- ja vuoronvaihtokielto sekä henkilökohtaisen avun työnantajamallin työnantajiin kohdistuva hakusaarto käynnistyvät keskiviikkona 3.5. kello 14 ja ne kestävät keskiviikkoon 10.5. klo 06 saakka. 

Heta-tesin sopimuskausi päättyi huhtikuun lopussa. Neuvotteluja on käyty tammikuun lopusta lähtien. Heta-tesiä sovelletaan työsuhteissa, joissa vammainen henkilö itse, tai hänen edustajansa, toimii avustajan työnantajana, ja hän on järjestäytynyt työnantajaliitto Heta-liittoon. 

− Työtaistelut ovat olleet vammaisten henkilöiden henkilökohtaisessa avussa erittäin harvinaisia. Ala on kuitenkin ajautunut niin vakavaan palkkakuoppaan avustajien monipuoliseen ja vaativaan työhön nähden, ettei työntekijöiden sitoutuminen alalle ole mahdollista liian matalan ansiotason vuoksi. Työ on pitkälti osa-aikaista ja sirpaleista, joten toimeentulo-ongelmat ajavat motivoituneita ja osaavia avustajia muihin tehtäviin. Avustajat ansaitsevat vihdoinkin arvostusta ja tunnustusta työlleen, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine perustelee.  

Avustajien työsuhteet ovat pääsääntöisesti lyhyitä, jopa vain muutamien kuukausien mittaisia. Avun käyttäjät nostavat toistuvasti esiin vaikeuksia henkilökohtaisen avun saatavuudessa ja vakituisten avustajien löytämisessä. Avustajapula vaikuttaa avun käyttäjien mahdollisuuksiin saada apua yksilöllisiin tarpeisiinsa, esimerkiksi hygienian hoitoon, kommunikointiin tai vapaa-ajan toimien, yhteiskunnallisen osallisuuden tai sosiaalisten suhteiden ylläpitoon. 

Palkka saatava kuntoon 

Ammattiliitto JHL:n ja Heta-liiton tes-neuvotteluissa kynnyskysymyksiksi ovat JHL:n kannalta muotoutuneet palkkausjärjestelmään sekä lisä- ja ylityöhön liittyvät asiat. 

Keväällä hyväksytty uusi vammaispalvelulaki tulee voimaan 1.10.2023. JHL:n mukaan Heta-tesin nykyinen palkkausjärjestelmä ei pysty vastaamaan uuden lain vaatimuksiin. 

- Henkilökohtaisten avustajien tehtävien vaativuus nousee, koska muun muassa itsehoidolliset työtehtävät (mm. Hengityslaitteen käyttö, lääkkeiden jakaminen, haavahoito ja katetrointi) lisääntyvät. Tavoitteemme on saada työn vaativuuteen perustuva palkkausjärjestelmä ottamaan huomioon ja tunnustamaan nämä vaativat työtehtävät, sanoo JHL:n vastaava sopimusasiantuntija Laura Tuominen.  

Henkilökohtaisten avustajien työn luonteeseen kuuluvat usein myös sovitusti tehtävät pitkät työvuorot. Säännöllisen työajan ylittäviä pitkiä vuoroja tehdään sekä normaalissa arjessa että tilanteissa, joissa työnantajan matkustaessa avustajaa tarvitaan myös matkan aikana.  

JHL ei sinänsä vastusta työn luonteeseen kuuluvia työaikajoustoja. Nykytilanteessa henkilökohtaiset avustajat eivät kuitenkaan saa näistä joustoista ylityökorvausta. Tähän on saatava muutos, Tuominen toteaa.  

Tavoitteemme on saada ylityökorvauksia koskevat työehtosopimuskirjaukset oikeudenmukaisiksi eli verrokkialojen (yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus/ sote-työehtosopimus) tasoisiksi. On kestämätöntä, jos työntekijä joutuu vastaamaan avun käyttäjän yksilöllisiin tarpeisiin ilman asianmukaisia korvauksia, JHL:n Tuominen sanoo.   

Nyt asetettavat työtaistelutoimet kohdennetaan myös Heta-liittoon kuulumattomiin henkilökohtaisen avun työnantajiin.  

Lisätietoja: 

vastaava sopimusasiantuntija Laura Tuominen, laura.tuominen@jhl.fi, p. 050 4092 460 

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL varslade för fjärde gången om strejk inom den privata socialservicebranschen och ansökningsblockad för omsorgsföretag31.5.2023 15:00:00 EEST | Tiedote

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL utvidgar stridsåtgärderna inom den privata socialservicebranschen. Det fjärde strejkvarslet inom branschen gäller arbete inom barnskydd, omsorg och personlig assistens på olika håll i Finland. Dessutom har JHL utlyst ansökningsblockad för fyra koncerner inom omsorg.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme