Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Ammattiyhdistys vaatii hallinto-oikeudelta HKL:n yhtiöittämispäätöksen kumoamista

Jaa

Kuljettajia edustava Raitio- ja metrohenkilökunnan yhdistys JHL ry on tehnyt kunnallisvalituksen Helsingin hallinto-oikeuteen HKL:n yhtiöittämispäätöksestä.

Kaupunginvaltuuston päätökseen yhtiöittää HKL liittyy erillinen sopimus, jonka mukaan HKL:n metroliiketoiminnan henkilöstö siirretään perustettavan yhtiön palvelukseen liikkeenluovutuksella, mutta metron kalusto ja muu infra jää liikelaitokseen. Kuljettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtaja Petri Lillqvist sanoo sopimuksen olevan lainvastainen.

- Liikkeenluovutukselle on työsopimuslaissa selkeät määritelmät. Luovutuksen kohteena pitää olla toiminnallinen kokonaisuus, joka pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Tässä sopimuksessa tämä ehto ei täyty, Lillqvist painottaa.

Yhtiöittämispäätös valmisteltiin kiireellä ja tällaisena se rikkoo kuntalakia.

Kuntalain mukaan kaupunginhallitus vastaa kaupunginvaltuuston päätösten valmistelusta, täytäntöönpanosta ja laillisuuden valvonnasta. Koska päätös sisältää lainvastaisen sopimuksen, yhdistys vaatii hallinto-oikeutta kumoamaan päätöksen ja kieltämään tai keskeyttämään sen toimeenpanon.

- Jos valtuusto olisi tiennyt, että metrohenkilöstöä ei voida laillisesti siirtää tuolla sopimuksella, olisi tiedolla ollut ratkaiseva merkitys päätösharkinnassa, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Lillqvist.

Ammattiliitto JHL on auttanut yhdistystä valituksen valmistelussa ja antaa sille täyden tukensa.

- Työsopimuslain kirjaus liikkeenluovutuksesta on nyt syytä tutkia perusteellisesti. Samoin on tärkeää, että hallinto-oikeus välittömästi kieltää Helsingin kaupunginvaltuuston yhtiöittämispäätöksen toimeenpanon. Metron kuljettajia ei voi yksinkertaisesti siirtää liikelaitoksesta, ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa.

Lisätietoja:
Petri Lillqvist, puheenjohtaja, Raitio- ja metrohenkilökunnan yhdistys JHL ry, p. 040 844 2864

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Satakunnan pelastuslaitoksen on lisättävä henkilöstön määrää välittömästi lain edellyttämälle tasolle29.11.2021 09:27:17 EET | Tiedote

Satakunnan pelastuslaitoksessa on huomattava alimiehitys. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on antanut korjausmääräyksen toimintavalmiudessa havaitun epäkohdan korjaamiseksi. Henkilöstö on jo aiemmin nostanut asiaa esille. JHL vaatii asian ottamista vakavasti ja lisäämään henkilöstön määrää välittömästi pelastuslain edellyttämälle tasolle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme