Amnesty International

Amnesty International: Trumpin ja Putinin palautettava Venäjän ja Yhdysvaltojen uskottavuus vastuullisina kansainvälisinä toimijoina

Jaa

Vladimir Putinin ja Donald Trumpin on hyödynnettävä Helsingin huippukokous ja tartuttava polttaviin ihmisoikeuskysymyksiin. Presidenteillä on mahdollisuus palauttaa uskottavuutensa vastuullisina kansainvälisinä toimijoina, uskoo Amnesty International maanantain huippukokouksen alla.

Amnestyn mukaan Venäjän ja Yhdysvaltojen presidenttien tulisi asettaa kansainvälinen pakolaistilanne ja Syyrian sota agendansa kärkeen. Agendalla tulisi olla myös heidän omissa maissaan tapahtuvat ihmisoikeusloukkaukset.  

”Putin ja Trump ovat romuttaneet ihmisoikeuksia. Heidän politiikkansa on johtanut perheiden hajoamisiin, lasten sulkemiseen häkkeihin, jatkuviin hirveyksiin Syyrian pitkittyneessä sodassa ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten kidutukseen ja tappamiseen Tšetšeniassa, vain muutamia mainitakseni”, sanoo Frank Johansson, Amnesty International Suomen osaston toiminnanjohtaja.

”Huippukokous tarjoaa molemmille presidenteille mahdollisuuden muuttaa suuntaa ja alkaa johtaa myötätunnolla ja oikeudenmukaisuudella”, Johansson sanoo.   

Amnestyn mukaan hyvä alku olisi puuttua Syyrian pakolaistilanteeseen, jonka molemmat päämiehet ovat tähän asti laiminlyöneet. Yli 12 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa sodan seurauksena.

Venäjällä syyrialaisten on käytännössä mahdotonta saada turvapaikkaa: vain kaksi syyrialaista on saanut maassa pakolaisaseman vuoden 2011 jälkeen. Trumpin hallinto on pienentänyt pakolaiskiintiön kokoa merkittävästi, ja Yhdysvallat ottaa vastaan vähemmän kiintiöpakolaisia kuin vuosiin.

Samaan aikaan Putin ja Trump ovat yhdessä vastuussa Syyriassa jatkuvasta konfliktista ja siviilien kuolemista. Venäjän on lopetettava Syyrian hallituksen tukeminen sotarikoksissa. Yhdysvaltain johtaman liittouman on tunnustettava vastuunsa siviiliuhreista Raqqan kaupungin piirityksessä.

Molemmat johtajat ovat aiheuttaneet kärsimystä myös kotimaissaan. Presidentti Putinin vallan alla on heikennetty perustavanlaatuisia oikeuksia. Poliisiasemilla ja vankiloissa on todistettu kidutusta ja valtion johdolla syyllistytään homofobiaan ja äärimmäiseen väkivaltaan seksuaalivähemmistöjä kohtaan Tšetšeniassa.

Venäjä on myös vastuussa lukuisista ihmisoikeusloukkauksista Ukrainassa. Poliittisin perustein vangittu krimealainen elokuvaohjaaja Oleg Stensov on ollut kaksi kuukautta nälkälakossa vastustaakseen kymmenien ukrainalaisten pidätyksiä Venäjällä.  

Presidentti Trump puolestaan on vastuussa tuhansien lasten erottamisesta vanhemmistaan, kun väkivaltaa ja vainoa pakenevat perheet ovat yrittäneet hakea turvaa Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalla.

”Molemmilla johtajilla on valinnan paikka: he voivat auttaa Syyrian konfliktin lopettamisessa ja suojella omien kansalaistensa oikeuksien toteutumista, tai he voivat kääntää katseensa pois siitä inhimillisestä kärsimyksestä, jota heidän politiikkansa on ollut aiheuttamassa”, Frank Johansson toteaa.

Johansson muistuttaa myös Suomen presidentin merkittävästä roolista tapaamisen isäntänä. Sauli Niinistö voisi vahvalla kannanotolla osoittaa johtajille, mihin leiriin Suomi kuuluu.  

”Niinistön olisi hyvä muistuttaa kansainvälisten sopimusten noudattamisesta, joka on suurvaltojenkin kannalta parempi vaihtoehto kuin kidutuksen salliminen ja sodan lakien jatkuva rikkominen”, Johansson sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestylla on 7 miljoonaa tukijaa lähes kaikissa maailman maissa. Amnestyn tehtävänä on tehdä ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkia vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä kampanjoida niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Tavoitteenamme on maailma, jossa ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty tutki: Raiskausrikosten uhrien oikeuksien toteutuminen on arpapeliä Suomessa6.3.2019 00:01:00 EETTiedote

Amnesty Internationalin Suomen osaston uusi tutkimus käsittelee rikosprosessien etenemistä seksuaalirikoksissa ja oikeuden toteutumista Suomessa. Tutkimuksessa ilmeni, että raiskauksen uhrien saama kohtelu vaihtelee: oikeuksien toteutuminen on arpapeliä. Suomen lainsäädäntö ja lainkäyttö eivät täytä niitä kansainvälisen oikeuden velvoitteita, joihin Suomi on sitoutunut. Viranomaisia on koulutettava raiskausrikosten uhrien kohtaamisesta sekä seksuaalisen väkivallan aiheuttamasta traumasta ja sen huomioimisesta rikosprosessissa. Suostumuksen puute on tunnistettava raiskauksen keskeiseksi tunnusmerkiksi.

Amnesty: Arabiemiraatit vieneet länsimaista toimitettuja aseita sotarikoksiin syyllistyneille puolisotilaallisille joukoille Jemeniin6.2.2019 02:01:00 EETTiedote

Amnestyn tuore tutkimus osoittaa, että länsimaista Arabiemiraatteihin vietyjä aseita on jaettu eteenpäin keskelle Jemenin sotaa puolisotilaallisille joukoille. Joukkojen tiedetään syyllistyneen sotarikoksiin ja muihin vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin. Suomi päätti marraskuussa 2018 ettei myönnä enää uusia asevientilupia saudikoalition osapuolille. Aiemmin samana vuonna myönnettyjen asevientilupien puolesta Suomi voi kuitenkin vielä toimittaa aseita keskelle Jemenin konfliktia. Amnesty vaatii kaikkia valtioita lopettamaan aseiden toimittamisen konfliktin osapuolille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme