Amnesty International

Amnesty International: Vankilasaari ei ole ratkaisu turvapaikanhakijoille

Jaa

Suomessa on viime päivinä esitetty palautuskeskusten perustamista ja jopa Australian mallin mukaisia vankilasaaria kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palauttamisen helpottamiseksi. Amnesty ei pidä pidätyskeskuksia vaihtoehtona.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International muistuttaa, että Australian malli on rakennettu tarkoituksella vahingoittavaksi. Prosessin tarkoituksena on pelotella haavoittuvassa asemassa olevia naisia, lapsia ja miehiä, jotta he eivät pääsisi Australian maaperälle.

”On häpeällistä, että vankilasaarten kaltaisista ratkaisusta edes keskustellaan Suomessa. Vankilasaaret ovat julma pelottelukeino, joilla ajetaan jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevia turvapaikanhakijoita entistäkin tuskallisempaan tilanteeseen”, sanoo Amnesty International Suomen osaston tiedottaja Kaisa Väkiparta.

Amnestyn raporteissa todetaan, että esimerkiksi Naurun pidätyskeskuksessa turvapaikanhakijoiden saama kohtelu täyttää kidutuksen tunnusmerkit. Pidätyskeskukseen teljetyt ihmiset kärsivät muun muassa mielenterveysongelmista sekä fyysisestä ja seksuaalisesta väkivallasta.

”Vankilasaaret ovat ovat yhteiskunnalle kalliita, epäinhimillisiä ja kansainvälisen oikeuden vastaisia, eikä niiden kaltaisille ratkaisulle ole mitään sijaa Suomessa”, sanoo Kaisa Väkiparta.

Nykyisen lainsäädännön mukaan turvapaikanhakijoille voidaan säilöönoton lisäksi asettaa asumis- tai ilmoittautumisvelvollisuus. Sisäministeriö selvitti palautuskeskusten käyttöönottoa viime vuonna ja ne todettiin tarpeettomiksi.

Amnestyn mukaan palautuskeskuksia ei tulisi ottaa käyttöön.

”Henkilökohtaista vapautta ei pidä ilman painavaa syytä rajoittaa. Säilöönoton tulisi olla aina viimesijainen vaihtoehto. Kielteisen oleskelulupapäätöksen saaminen ei ole rikos”, muistuttaa Väkiparta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaisa Väkiparta
Tiedottaja
Amnesty International, Suomen osasto
040 833 1532
kaisa.vakiparta@amnesty.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestylla on 7 miljoonaa tukijaa lähes kaikissa maailman maissa. Amnestyn tehtävänä on tehdä ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkia vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä kampanjoida niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Tavoitteenamme on maailma, jossa ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme