Amnesty International

Amnesty: Suomen lopetettava sotatarvikkeiden vienti Jemenin sotaan

Jaa

Jemenissä on menossa yksi maailman pahimmista humanitaarisista katastrofeista. Amnesty vaatii, että Suomi lopettaa välittömästi puolustusmateriaalin viemisen Jemenissä sotaa käyviin maihin.

Jemenin sodan kaikkia osapuolia epäillään sotarikoksista. Kuolonuhrien määrää ei tiedä kukaan. Amnesty International on jo usean vuoden ajan julkaissut raportteja vakavista ihmisoikeusloukkauksista Jemenissä.

Amnesty avasi eilen vetoomuksen valtioneuvostolle, jossa vaaditaan, että Suomi lopettaa heti kaiken puolustusmateriaalin viemisen Jemenissä sotiviin maihin. Amnesty on myös lähestynyt asiassa puolustusministeri Jussi Niinistöä, ulkoministeri Timo Soinia sekä hallituspuolueiden puheenjohtajia ja tasavallan presidenttiä.

”Millä tavalla puolustusministeriö ja ulkoministeriö käytännössä selvittävät mahdollisia ihmisoikeusloukkauksia”, Amnesty International Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson kysyy ministereiltä.

Vuoden alussa julkisuuteen tuli kuva suomalaisesta Patrian AMV 8x8 panssaroidusta miehistönkuljetusvaunusta sota-alueella Haysin kylässä Jemenissä. Vaunu on yksi Patrian vuonna 2016 Arabiemiraatteihin myymästä 40 aseistamattomasta vaunusta, mutta kuvassa se oli aseistettu. Tammikuussa 2018, samaan aikaan kun kuva levisi julkisuuteen, valtioneuvosto myönsi jatkoluvan Patrialle miehistönkuljetusvaunujen varaosille.

Amnesty on keväästä 2016 vaatinut kansainvälistä aseidenvientikieltoa Jemenissä sotiville osapuolille, joihin kuuluvat niin Saudi-Arabia kuin Arabiemiraatit. Eduskunta on linjannut, että Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin.

”Suomi oli aloitteentekijä kansainvälisen asekauppasopimuksen solmimisessa. Sopimus kieltää aseviennin, jos vientiluvasta päätettäessä on tietoa, että aseita on käytetty sotarikoksiin”, Frank Johansson sanoo.

Sopimus vaatii huolellista arviointia tilanteissa, jossa aseita tai muita puolustusmateriaaleja saatettaisiin käyttää sotarikoksiin tai vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin. Lupaa ei saa myöntää, mikäli riski on huomattava. Sopimus myös kehottaa viejää käsittelemään lupaa uudestaan, jos se luvan myöntämisen jälkeen saa uutta tietoa.

”Suomen tulisi eduskunnan linjausten ja kansainvälisen asekauppasopimuksen perusteella välittömästi lopettaa kaikki asevienti Jemenissä sotiviin maihin. Norja ja Saksa ovat jo tehneet tämän päätöksen”, Johansson toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaisa Väkiparta
Tiedottaja
Amnesty International, Suomen osasto
040 833 1532
kaisa.vakiparta@amnesty.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestylla on 7 miljoonaa tukijaa lähes kaikissa maailman maissa. Amnestyn tehtävänä on tehdä ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkia vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä kampanjoida niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Tavoitteenamme on maailma, jossa ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty jalkautuu kaduille Trumpin ja Putinin huippukokouksen aikana13.7.2018 11:04Tiedote

Presidentit Trump ja Putin tapaavat Suomessa salaisella agendalla. Amnesty International on päätellyt, että kyse täytyy olla ihmisoikeuksien huippukokouksesta. Tavoitteena on muistuttaa presidenttejä sekä muita viestimme näkeviä ihmisiä, että juuri näillä kahdella miehellä on mahdollisuus lopettaa ihmisoikeuksien heikentäminen omissa maissaan ja varmistaa, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan kaikkialla. Amnesty näkyy ja kuuluu kaduilla sunnuntaina ja maanantaina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme