Amnesty International

Amnesty: USA:n rajalla erotettujen perheiden määrä suurempi kuin annettu ymmärtää ­– 6000 perhettä neljässä kuukaudessa

Jaa

Peräti 6000 Yhdysvalloista turvaa hakenutta perhettä on erotettu neljän kuukauden aikana. Luku on suurempi kuin viranomaisten aiemmin myöntämä. Perheiden laittomien erottamisten lisäksi Meksikon rajalla on käännytetty ihmisiä antamatta heille mahdollisuutta hakea turvapaikkaa. Tämä politiikka on tuottanut tuhansille ihmisille äärimmäistä kärsimystä.

Amnesty Internationalin tuore raportti paljastaa kuinka Yhdysvaltojen siirtolaispolitiikka on aiheuttanut katastrofaalisia seurauksia tuhansille turvaa hakeneille ihmisille. Yhdysvalloista turvapaikkaa hakeneita ihmisiä on laittomasti pakotettu takaisin Meksikoon, turvapaikanhakijoita on suljettu säilöön mielivaltaisen pituisiksi ajanjaksoiksi ja tuhansia perheitä on laittomasti erotettu toisistaan.

Yhdysvaltain tulli- ja rajavalvonta (CBP) vahvisti Amnesty Internationalille, että pelkästään aikavälillä 14.huhtikuuta – 15. elokuuta 2018 peräti 6000 yhdysvaltoihin pyrkinyttä perhettä on väkisin erotettu toisistaan. Luku on huomattavasti suurempi kuin minkä viranomaiset ovat aiemmin myöntäneet. Lukuun eivät kuitenkaan sisälly esimerkiksi isovanhemmat tai muut kaukaisemmat perheenjäsenet. Presidentti Donald Trumpin hallinto on myöntänyt erottaneensa noin 8000 perhettä vuodesta 2017 alkaen.

“Nämä pöyristyttävät uudet numerot antavat ymmärtää, että viranomaiset ovat joko johtaneet ihmisiä harhaan sen suhteen kuinka monia perheitä on väkisin erotettu tai sitten he ovat jatkaneet tätä laitonta toimintatapaa huolimatta omista väitteistään ja oikeuden määräyksistä lopettaa perheiden erottamiset”, sanoo Amnesty Internationalin Yhdysvaltojen osaston toiminnanjohtaja Erika Guevara-Rosas.

Raporttia varten Amnesty International haastatteli 15 vanhempaa tai huoltajaa, jotka oli Yhdysvaltain rajalla erotettu lapsistaan. He kertoivat perheiden erotuksen tuottaneen heille äärimmäistä ahdistusta ja jopa traumatisoitumista niin aikuisille kuin lapsille.

”He sanoivat minulle, että täällä sinulla ei ole oikeuksia. Sinulla ei ole oikeutta olla poikasi kanssa. Minä kuolin sillä hetkellä”, kuvailee brasilialainen Valquiria, joka erotettiin pojastaan maaliskuussa 2018, päivää sen jälkeen, kun hän oli poikansa kanssa hakenut turvapaikkaa.

Tämän lisäksi ihmisiä on pidetty säilössä määrittelemättömiä ajanjaksoja. Amnesty International on dokumentoinut esimerkiksi 15 transsukupuolisen tai seksuaalivähemmistöön kuuluvan turvapaikanhakijan tapaukset, joissa säilöönottoajat ovat vaihdelleet seitsemästä kuukaudesta lähes kolmeen vuoteen. Kahdessa tapauksessa hakijaa ei päästetty säilöstä, vaikka he olivat joutuneet seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi säilössä.

Trumpin hallinnon siirtolaispolitiikka on aiheuttanut peruuttamatonta vahinkoa tuhansille turvapaikkaa hakeville ihmisille. Toimet rikkovat sekä Yhdysvaltain omia lakeja että kansainvälistä oikeutta, ja ne näyttävät tähtäävän Yhdysvaltain turvapaikkajärjestelmän täydelliseen purkamiseen.

Amnestyn eri osasto ympäri maailmaa vetoavat nyt Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden ministeriöön, jotta se lopettaisi turvaa hakevien ihmisten rankaisemisen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vilma Vuorio
+358 40 833 1532
vilma.vuorio@amnesty.fi

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestylla on 7 miljoonaa tukijaa lähes kaikissa maailman maissa. Amnestyn tehtävänä on tehdä ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkia vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä kampanjoida niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Tavoitteenamme on maailma, jossa ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty: Yhdysvaltojen johtaman sotilasliittouman ilmaiskuissa kuollut yli 1600 siviiliä Raqqassa25.4.2019 15:01:00 EESTTiedote

Yhdysvaltain, Iso-Britannian ja Ranskan sotilasliittouman Syyrian Raqqaan kohdistamat ilma- ja tykistöiskut ovat vaatineet yli 1 600 siviilin hengen ja aiheuttaneet silmitöntä tuhoa, paljastaa Amnesty Internationalin ja Airwarsin laatima tutkimus. Kyseessä on kattavin siviilikuolemia koskeva tutkimus modernin sodankäynnin historiassa. Liittouma myöntää syyllisyytensä vain 10 prosenttiin kuolemista.

Amnestyn tutkimus raiskauksista Pohjoismaissa: Rikosprosessit piittaamattomia ja lait vanhentuneita3.4.2019 02:01:00 EESTTiedote

Amnesty International julkaisee tutkimuksen raiskauksista ja rikosprosesseista Pohjoismaissa. Tasa-arvosta tunnetuissa Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Suomessa raiskaustilastot ovat karua luettavaa ja rankaisemattomuus on yleistä. Taustalla vaikuttavat muun muassa puutteellinen lainsäädäntö ja raiskausmyytit. Tutkimusta varten kussakin maassa on haastateltu raiskauksesta selviytyneitä sekä viranomaisia. Tanskassa ja Suomessa on lisäksi analysoitu viranomaisratkaisuja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme