Amnesty International

Amnesty: USA:n rajalla erotettujen perheiden määrä suurempi kuin annettu ymmärtää ­– 6000 perhettä neljässä kuukaudessa

Jaa

Peräti 6000 Yhdysvalloista turvaa hakenutta perhettä on erotettu neljän kuukauden aikana. Luku on suurempi kuin viranomaisten aiemmin myöntämä. Perheiden laittomien erottamisten lisäksi Meksikon rajalla on käännytetty ihmisiä antamatta heille mahdollisuutta hakea turvapaikkaa. Tämä politiikka on tuottanut tuhansille ihmisille äärimmäistä kärsimystä.

Amnesty Internationalin tuore raportti paljastaa kuinka Yhdysvaltojen siirtolaispolitiikka on aiheuttanut katastrofaalisia seurauksia tuhansille turvaa hakeneille ihmisille. Yhdysvalloista turvapaikkaa hakeneita ihmisiä on laittomasti pakotettu takaisin Meksikoon, turvapaikanhakijoita on suljettu säilöön mielivaltaisen pituisiksi ajanjaksoiksi ja tuhansia perheitä on laittomasti erotettu toisistaan.

Yhdysvaltain tulli- ja rajavalvonta (CBP) vahvisti Amnesty Internationalille, että pelkästään aikavälillä 14.huhtikuuta – 15. elokuuta 2018 peräti 6000 yhdysvaltoihin pyrkinyttä perhettä on väkisin erotettu toisistaan. Luku on huomattavasti suurempi kuin minkä viranomaiset ovat aiemmin myöntäneet. Lukuun eivät kuitenkaan sisälly esimerkiksi isovanhemmat tai muut kaukaisemmat perheenjäsenet. Presidentti Donald Trumpin hallinto on myöntänyt erottaneensa noin 8000 perhettä vuodesta 2017 alkaen.

“Nämä pöyristyttävät uudet numerot antavat ymmärtää, että viranomaiset ovat joko johtaneet ihmisiä harhaan sen suhteen kuinka monia perheitä on väkisin erotettu tai sitten he ovat jatkaneet tätä laitonta toimintatapaa huolimatta omista väitteistään ja oikeuden määräyksistä lopettaa perheiden erottamiset”, sanoo Amnesty Internationalin Yhdysvaltojen osaston toiminnanjohtaja Erika Guevara-Rosas.

Raporttia varten Amnesty International haastatteli 15 vanhempaa tai huoltajaa, jotka oli Yhdysvaltain rajalla erotettu lapsistaan. He kertoivat perheiden erotuksen tuottaneen heille äärimmäistä ahdistusta ja jopa traumatisoitumista niin aikuisille kuin lapsille.

”He sanoivat minulle, että täällä sinulla ei ole oikeuksia. Sinulla ei ole oikeutta olla poikasi kanssa. Minä kuolin sillä hetkellä”, kuvailee brasilialainen Valquiria, joka erotettiin pojastaan maaliskuussa 2018, päivää sen jälkeen, kun hän oli poikansa kanssa hakenut turvapaikkaa.

Tämän lisäksi ihmisiä on pidetty säilössä määrittelemättömiä ajanjaksoja. Amnesty International on dokumentoinut esimerkiksi 15 transsukupuolisen tai seksuaalivähemmistöön kuuluvan turvapaikanhakijan tapaukset, joissa säilöönottoajat ovat vaihdelleet seitsemästä kuukaudesta lähes kolmeen vuoteen. Kahdessa tapauksessa hakijaa ei päästetty säilöstä, vaikka he olivat joutuneet seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi säilössä.

Trumpin hallinnon siirtolaispolitiikka on aiheuttanut peruuttamatonta vahinkoa tuhansille turvapaikkaa hakeville ihmisille. Toimet rikkovat sekä Yhdysvaltain omia lakeja että kansainvälistä oikeutta, ja ne näyttävät tähtäävän Yhdysvaltain turvapaikkajärjestelmän täydelliseen purkamiseen.

Amnestyn eri osasto ympäri maailmaa vetoavat nyt Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden ministeriöön, jotta se lopettaisi turvaa hakevien ihmisten rankaisemisen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vilma Vuorio
+358 40 833 1532
vilma.vuorio@amnesty.fi

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestylla on 7 miljoonaa tukijaa lähes kaikissa maailman maissa. Amnestyn tehtävänä on tehdä ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkia vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä kampanjoida niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Tavoitteenamme on maailma, jossa ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty: Arabiemiraatit vieneet länsimaista toimitettuja aseita sotarikoksiin syyllistyneille puolisotilaallisille joukoille Jemeniin6.2.2019 02:01:00Tiedote

Amnestyn tuore tutkimus osoittaa, että länsimaista Arabiemiraatteihin vietyjä aseita on jaettu eteenpäin keskelle Jemenin sotaa puolisotilaallisille joukoille. Joukkojen tiedetään syyllistyneen sotarikoksiin ja muihin vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin. Suomi päätti marraskuussa 2018 ettei myönnä enää uusia asevientilupia saudikoalition osapuolille. Aiemmin samana vuonna myönnettyjen asevientilupien puolesta Suomi voi kuitenkin vielä toimittaa aseita keskelle Jemenin konfliktia. Amnesty vaatii kaikkia valtioita lopettamaan aseiden toimittamisen konfliktin osapuolille.

Amnesty: Ihmiset jäävät tuuliajolle Välimerellä – päättäjien on korjattava Euroopan rikkinäinen turvapaikkajärjestelmä18.1.2019 10:40:22Tiedote

Eurooppa on epäonnistunut jakamaan vastuun turvapaikanhakijatilanteesta, ja epäonnistumisen hinnan maksavat turvaa hakevat ihmiset. Tällä hetkellä järjestelmä pakottaa naiset, lapset ja miehet ajelehtimaan Välimerellä ilman pääsyä mihinkään satamaan tai he joutuvat odottamaan kohtuuttoman kauan turvapaikkapäätöksiään. Amnestyn tänään julkaistu analyysi vaatii Euroopan turvapaikkajärjestelmää ottamaan ihmisoikeudet huomioon.

Lähisuhdeväkivallan sovittelussa vakavia riskejä uhrin kannalta – järjestöt jättivät kannanoton Saarikolle12.12.2018 09:00:00Tiedote

Yhdeksän järjestöä jätti kannanoton lähisuhdeväkivallan sovitteluun perhe- ja peruspalveluministeri Annikka Saarikolle keskiviikkona 12.12. Järjestöt toteavat kannanotossaan, että lähisuhdeväkivallan sovitteluun sisältyy vakavia riskejä uhrin kannalta eivätkä sovitteluprosessit ole tuoneet muutosta tilanteeseen. Kannanotossa järjestöt esittävät, että lähisuhdeväkivallan sovittelusta nykyisessä muodossaan tulisi luopua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme