Amnesty International

Amnesty: Venäjä levittää homovihaa entisissä neuvostomaissa

Jaa

Homofobia, syrjintä ja Venäjän ristiretki homosuhteita vastaan ovat ruokkineet LHBTI-ihmisiin kohdistuvaa vihamielisyyttä entisissä neuvostomaissa. Amnestyn uusi raportti osoittaa, että myös valtavirran ihmisoikeusjärjestöt ovat hylänneet syrjityt LHBTI-aktivistit.

Venäjän LHBTI-ihmisiä loukkaavat toimet ovat vaikuttaneet asenteiden koventumiseen myös muualla entisen Neuvostoliiton alueella.
Venäjän LHBTI-ihmisiä loukkaavat toimet ovat vaikuttaneet asenteiden koventumiseen myös muualla entisen Neuvostoliiton alueella.

Amnestyn perjantaina 22.12. julkaistava raportti paljastaa, kuinka syrjintä LHBTI-ryhmiä kohtaan on syventynyt viime vuosina Armeniassa, Valko-Venäjällä, Kazakstanissa ja Kirgisiassa. Syrjivät asenteet näkyvät myös muiden ihmisoikeusjärjestöjen suhtautumisessa LHBTI-aktivisteihin. Venäjän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä loukkaavat toimet ovat vaikuttaneet asenteiden koventumiseen myös muualla entisen Neuvostoliiton alueella.

“Venäjä ja sen media ovat vaikutusvallallaan pahentaneet LHBTI-ryhmien tilannetta monissa entisissä neuvostomaissa.Niiden röyhkeä hyökkäys LHBTI-oikeuksia vastaan on rohkaissut muita hallituksia ajamaan samanlaisia vähemmistöjä sortavia uudistuksia ja kiihdyttänyt negatiivisia asenteita kansalaisten keskuudessa”, kertoo Denis Krivosheev, Amnestyn Eurooppa ja Keski-Aasia -yksikön varajohtaja.

 ”Venäjän edistämä ajattelutapa, jonka mukaan LHBTI-oikeudet ovat ”länsimaisia arvoja” jotka muodostavat uhan kansalliselle turvallisuudelle on vahvistumassa myös muissa maissa. Hallitukset ruokkivat tätä tietämättömyyden ja vihan ilmapiiriä, joka myrkyttää myös alueella toimivaa ihmisoikeusyhteisöä.”

LHBTI-oikeuksia puretaan

Armenian, Valko-Venäjän, Kazakstanin ja Kirgisian hallitukset ovat Venäjän läheisempiä liittolaisia entisen Neuvostoliiton alueella. Nämä samaiset hallitukset ovat viime vuosina ryhtyneet urakalla purkamaan LHBTI-oikeuksia.

Kaikissa neljässä maassa on yritetty saada läpi homofobisia ”propagandalakeja” Venäjän mallin mukaisesti. Tähän mennessä ainoastaan Valko-Venäjä on onnistunut saamaan läpi muunnelman venäläisestä laista. Armeniassa ja Kirgisiassa taas samaa sukupuolta olevien avioliitot kiellettiin perustuslaissa vuosina 2015 ja 2016.

Tunnettu valko-venäläinen LHBTI-aktivisti kertoi Amnestylle, ettei enää uskalla jatkaa työtään, sillä ”henkilökohtaiset riskit ovat liian suuret”. Hän on menettänyt useita työpaikkoja aktivisminsa takia ja on joutunut toistuvasti poliisin kuulusteluun.

LHBTI-ryhmiä näissä entisissä neuvostomaissa on sorrettu useilla keinoilla. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta Pride-kulkueet on kielletty tai niiden kimppuun on hyökätty. Poliisi on usein epäonnistunut estämään ja tutkimaan homofobisen ryhmien viharikoksia.

Kaikkien LHBTI-aktivistien järjestäytymisvapautta on rajoitettu. Valko-Venäjällä ja Kazakstanissa ei toimi yhtään rekisteröityä LHBTI-ryhmää.

Syrjintää myös ihmisoikeusyhteisön sisällä

Syrjinnän seurauksena LHBTI-oikeuksien puolustajat ja aktivistit on ajettu eriarvoiseen asemaan jopa ihmisoikeusyhteisön sisällä.

”Sen lisäksi, että koko muu yhteiskunta syrjii LHBTI-aktivisteja, monet ihmisoikeusjärjestöt kohtelevat heitä kakkosluokan ihmisoikeuspuolustajina”, kertoo Denis Krivosheev.

Kirgisialainen aktivisti kertoi Amnestylle että ”kukaan ei halua tulla yhdistetyksi meihin”. Sen jälkeen, kun LHBTI-tapahtumaan hyökättiin toukokuussa 2015, vain yksi tunnettu ihmisoikeusjärjestö Kirgisiassa tuomitsi hyökkäyksen.

Amnesty International vaatii, että Armenian, Valko-Venäjän, Kirgisian ja Kazakstanin hallitukset turvaavat LHBTI-ryhmien työn ja suojelevat niitä syrjinnältä. EU-maiden tulisi huomioida LHBTI-aktivistit muiden ihmisoikeustoimijoiden rinnalla ja tukea niiden asemaa ihmisoikeusyhteisössä. Kansainvälisen yhteisön tulee vedota hallituksiin, jotta nämä  puuttuisivat syrjintään ja viharikoksiin.

Myös muilla ihmisoikeusjärjestöillä on tärkeä rooli LHTBI-aktivistien tukemisessa. Denis Krivosheev muistuttaa, että sekä ihmisoikeusjärjestöt sekä LHBTI-aktivistit toimivat yleismaailmallisten ihmisoikeuksien puolesta.

”Amnesty vetoaa ihmisoikeusjärjestöihin: työskennelkää LHBTI-järjestöjen rinnalla.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Milja Komulainen
Tiedottaja
Amnesty International, Suomen osasto
p. +358 44 756 9109
milja.komulainen@amnesty.fi

Kuvat

Venäjän LHBTI-ihmisiä loukkaavat toimet ovat vaikuttaneet asenteiden koventumiseen myös muualla entisen Neuvostoliiton alueella.
Venäjän LHBTI-ihmisiä loukkaavat toimet ovat vaikuttaneet asenteiden koventumiseen myös muualla entisen Neuvostoliiton alueella.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestylla on 7 miljoonaa tukijaa lähes kaikissa maailman maissa. Amnestyn tehtävänä on tehdä ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkia vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä kampanjoida niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Tavoitteenamme on maailma, jossa ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty: USA:n rajalla erotettujen perheiden määrä suurempi kuin annettu ymmärtää ­– 6000 perhettä neljässä kuukaudessa11.10.2018 16:30Tiedote

Peräti 6000 Yhdysvalloista turvaa hakenutta perhettä on erotettu neljän kuukauden aikana. Luku on suurempi kuin viranomaisten aiemmin myöntämä. Perheiden laittomien erottamisten lisäksi Meksikon rajalla on käännytetty ihmisiä antamatta heille mahdollisuutta hakea turvapaikkaa. Tämä politiikka on tuottanut tuhansille ihmisille äärimmäistä kärsimystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme