Amnesty vetoaa turkulaisen lähihoitajan puolesta: Afganistaniin ei saa palauttaa ketään
Turkulainen Ali Reza Heidari puhuu sujuvaa suomea. Hänellä on lähihoitajan tutkinto ja hän oli saanut vakituisen työpaikan. Hän on kuitenkin vaarassa joutua pakkopalautetuksi Afganistaniin. Amnesty Internationalin Suomen osasto on avannut vetoomuksen, ettei häntä tai ketään muutakaan palauteta Afganistaniin.
Ali Reza Heidari ei ole koskaan asunut Afganistanissa. Hän on kasvanut Iranissa, jonne hänen vanhempansa muuttivat Afganistanista ennen hänen syntymäänsä. Vuonna 2015 hän tuli Suomeen hakemaan kansainvälistä suojelua. Nyt vuonna 2021 hän puhuu suomea, on kouluttautunut lähihoitajaksi ja saanut työpaikan omalta alaltaan. Häntä uhkaa kuitenkin käännytys Afganistaniin.
”Vaikka vanhempani ovat afganistanilaisia, niin aina kun kuulen puhuttavan Afganistanista ajatukseni menevät räjähdyksiin, turvattomuuteen ja epätoivoon”, Ali Reza Heidari sanoo.
“Turussa minulla on työpaikka ja ystäviä. On vaikea ymmärtää miksi Suomi haluaa lähettää minut maahan, jossa en ole koskaan edes käynyt.”
Alille ei ole myönnetty turvapaikkaa. Oleskelulupaa hän ei ole saanut, koska hänellä ei ole Afganistanin passia. Hakemisesta huolimatta hän ei myöskään ole saanut muukalaispassia, joka mahdollistaisi hänen tilanteessaan oleskeluluvan myöntämisen.
Amnesty Internationalin Suomen osasto on avannut vetoomuksen, jossa vaaditaan, ettei Alia tai ketään muutakaan palauteta Afganistaniin.
"Koko elämäni on täällä. Ei missään muualla.”
Afganistan ei ole turvallinen, eikä sinne tule palauttaa ketään. Alustavista rauhanneuvotteluista huolimatta maa on edelleen siviileille äärimmäisen vaarallinen. Jo vuosikymmeniä kestäneen konfliktin seurauksena afganistanilaiset ovat joutuneet ihmisoikeusloukkausten kohteeksi. Sadat tuhannet ihmiset ovat kuolleet, haavoittuneet tai joutuneet jättämään kotinsa. Afganistan on yksi maailman rauhattomimmista maista, jossa siviilit ovat suuressa vaarassa.
”Vaikka vetoamme tässä Alin puolesta, vetoomuksemme ulottuu kaikkiin Suomessa palautusuhan alla oleviin afganistanilaisiin. Afganistan ei ole turvallinen. Afganistaniin ei saa palauttaa ketään”, Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen sanoo.
“Alin tapauksessa käännytyspäätös tuntuu erityisen julmalta myös siksi, ettei hänellä ole Afganistanissa minkäänlaisia turvaverkkoja eikä Ali ole koskaan käynytkään siellä. Ilman turvaverkkoja Afganistanissa on hyvin vaikea elää. Maa on paitsi vaarallinen myös täysin vieras hänelle.”
“Koko elämäni on täällä Turussa, Suomessa. Ei missään muualla”, Ali tiivistää.
Haastattelupyynnöt: Vilma Vuorio 040 833 1532, vilma.vuorio@amnesty.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vilma VuorioTiedottaja
Puh:+358 40 833 1532vilma.vuorio@amnesty.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Mielenosoittajia kiduttaneita ja pahoinpidelleitä poliiseja vastaan ei ole aloitettu yhtäkään rikostutkintaa Valko-Venäjällä27.1.2021 02:01:00 EET | Tiedote
Poliisien väärinkäytöksistä on tehty Valko-Venäjällä yli 900 valitusta, mutta yhtään rikostutkintaa ei ole aloitettu. Rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan on käynnistetty satoja tutkintoja. Useita heistä on kidutettu tai pahoinpidelty mielenosoitusten tai pidätysten yhteydessä.
Amnesty: Korona on lisännyt poliisiväkivaltaa ja vallan väärinkäyttöä17.12.2020 02:01:00 EET | Tiedote
Hallitukset ja poliisi ovat käyttäneet koronapandemiaa tekosyynä väärinkäytöksille ja väkivallalle, Amnestyn tuore tutkimus kertoo.
Kidutusvälineillä käytävää kauppaa kontrolloitava – Amnesty vetoaa YK:hon11.12.2020 02:01:00 EET | Tiedote
Amnesty Internationalin ja Omega Research Foundationin tuore raportti kidutusvälinekaupasta painottaa rajoitusten tarvetta niin kidutusvälineille kuin viranomaisten ja poliisien käyttämille tarvikkeille. Raportti julkaistaan juuri ennen YK-kokousta, jossa käsitellään kidutusvälineiden vientirajoituksia.
Amnestyn Kynttiläpalkinto myönnetään terveydenhuollon ammattilaisille – “poikkeuksellinen kuormitus tulisi kompensoida myös rahallisesti”10.12.2020 00:01:00 EET | Tiedote
Amnesty Internationalin Suomen osaston perinteinen Kynttiläpalkinto myönnetään tänä vuonna Suomen terveydenhuollon henkilöstölle. Koronapandemia on alleviivannut terveydenhuollon henkilöstön ammattitaidon tärkeyttä, mutta samalla altistanut heidät pitkittyneelle kuormitukselle sekä tartuntariskille. Kynttiläpalkinto myönnetään ihmisoikeuksien päivänä 10.12.
Amnesty: Amazonin työntekijöitä valvotaan ja estetään järjestäytymästä27.11.2020 02:01:00 EET | Tiedote
Amazon seuraa työntekijöidensä sosiaalisen median tilejä ja vaikeuttaa ammattiliittoihin liittymistä. Amnesty International selvitys kertoo työntekijöiden oloista Ranskassa, Puolassa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.
Siirtotyöläisten asema edelleen surkea MM-kisoihin valmistautuvassa Qatarissa – Amnesty vetoaa Palloliittoon18.11.2020 02:01:00 EET | Tiedote
Qatarissa siirtotyöläisten olot ovat edelleen huonot työlainsäädännön uudistuksista huolimatta. Kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n tulee vaatia uudistusten toimeenpanoa ja valvontaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme