Amnesty International

Amnestyn Kynttiläpalkinto myönnetään Global Clinicille

Jaa

Amnestyn Suomen osaston perinteinen Kynttiläpalkinto myönnetään tänä vuonna Global Clinicille, joka tarjoaa terveyspalveluita paperittomille ihmisille.

Palkinto luovutetaan Amnestyn toimistolla Helsingissä (Hietaniemenkatu 7A) perjantaina 8. joulukuuta klo 11 – 12. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen.

”Global Clinicin upeat vapaaehtoiset tekevät työtä, jotta jokainen ihminen saisi tarvitsemaansa hoitoa syrjimättä ja kansalaisuuteen katsomatta”, Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson kuvailee perusteita palkinnon antamiselle.

Lääkärin Sosiaalinen Vastuu ry:n ja Helsingin Diakonissalaitoksen tukema Global Clinic tarjoaa moniammatillista apua erilaisiin terveysongelmiin paperittomille ihmisille, jotka eivät pääse Suomessa julkisen terveydenhuollon piiriin.

Keskustelu paperittomien asemasta Suomessa on kiihtynyt kuluneena vuonna kun muutokset ulkomaalaislainsäädäntöön ovat uhanneet lisätä paperittomien ihmisten määrää. Viime viikolla Helsingin kaupunginvaltuusto päätti laajentaa paperittomille tarjottavia palveluita muun muassa rokotteisiin ja välttämättömään kroonisten sairauksien hoitoon.

”Viime vuosien aikana hallitukset ympäri Eurooppaa ovat kilpaa heikentäneet turvapaikanhakijoiden ja paperittomien siirtolaisten asemaa. Suomi ei ole tässä poikkeus. Siksi Global Clinicin kaltaiset toimijat ovat nousseet entistä tärkeämpään asemaan”, Frank Johansson sanoo.

Vapaaehtoistyö tähtää muutokseen

Global Clinicissä toimii moninainen joukko vapaaehtoisia: lääkäreitä, sairaanhoitajia, kätilöitä, hammaslääkäreitä, psykologeja sekä tulkkeja. Lisäksi tarjolla on oikeudellista neuvontaa.

Global Clinicin vapaaehtoinen sairaanhoitaja Raili Bäckström kertoo, että klinikalla työskenteleminen antaa paljon myös tekijöilleen.

”Ihmisen hoitamatta jättäminen on väärin. Jos joku muu ei anna hoitoa, mutta minä voin auttaa, se on hyvä asia.”

Vapaaehtoinen lääkäri Heli Salmi painottaa, että palvelujen tarjoamisen lisäksi klinikka pyrkii vaikuttamaan ympäröivään yhteiskuntaan. Työn kautta tuodaan esille sitä, että terveydenhuoltojärjestelmän avaaminen paperittomille on ainoa oikea vaihtoehto.

”Jaksamme klinikalla uskoa suomalaiseen yhteiskuntaan ja luotamme, että hyvää kohti ollaan matkalla”, Salmi sanoo

Askel kerrallaan kohti parempaa maailmaa

Amnestyn Suomen osasto on jakanut kynttiläpalkinnon vuodesta 2002 lähtien. Palkinto myönnetään sellaiselle suomalaiselle henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnallaan edistänyt ihmisoikeuksia ja valaissut tietä pimeässä. Aiempina vuosina Kynttiläpalkinto on myönnetty muun muassa PMMP-yhtyeelle ja Kyyjärven asukkaille.

Heli Salmen mukaan Kynttiläpalkinto kertoo, että klinikan vapaaehtoisten työ huomataan.

”Palkinto merkitsee todella paljon. Se on tunnustusta siitä, että työllämme on vaikutusta.”

Pyydämme tiedotusvälineiden edustajia ilmoittautumaan palkintotilaisuuteen to 7.12. klo 12 mennessä. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: milja.komulainen@amnesty.fi / +358 44 756 9109

Valokuvia palkintotilaisuudesta voi ladata Amnestyn flickr-sivulta pe 8.12. klo 14 lähtien.

Taustaa

Global Clinic tarjoaa apua paperittomille ihmisille veloituksetta, anonyymisti ja luottamuksellisesti. Vuodesta 2011 toimineen klinikan toimipisteitä on Helsingissä, Turussa, Lahdessa, Tampereella, Joensuussa ja Oulussa. Terveyspalveluihin pääsyn näkökulmasta paperittomat ovat hyvin moninainen joukko ihmisiä.

Global Clinicin toiminnassa on eri paikkakunnilla mukana monia järjestöjä, muun muassa Helsingin ja Oulun Diakonissalaitokset, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Diakoniakeskus, Lääkärin Sosiaalinen Vastuu ry, Oikeudet ilman rajoja ry, Pakolaisneuvonta ry, Pro-tukipiste, HIV-tukikeskus sekä International Evangelical Church.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Milja Komulainen
Tiedottaja
Amnesty International, Suomen osasto
+358 44 756 9109
milja.komulainen@amnesty.fi

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestylla on 7 miljoonaa tukijaa lähes kaikissa maailman maissa. Amnestyn tehtävänä on tehdä ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkia vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä kampanjoida niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Tavoitteenamme on maailma, jossa ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Lähisuhdeväkivallan sovittelussa vakavia riskejä uhrin kannalta – järjestöt jättivät kannanoton Saarikolle12.12.2018 09:00Tiedote

Yhdeksän järjestöä jätti kannanoton lähisuhdeväkivallan sovitteluun perhe- ja peruspalveluministeri Annikka Saarikolle keskiviikkona 12.12. Järjestöt toteavat kannanotossaan, että lähisuhdeväkivallan sovitteluun sisältyy vakavia riskejä uhrin kannalta eivätkä sovitteluprosessit ole tuoneet muutosta tilanteeseen. Kannanotossa järjestöt esittävät, että lähisuhdeväkivallan sovittelusta nykyisessä muodossaan tulisi luopua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme