Amos Rex

Amos Rexin ensimmäisestä näyttelystä vastaa taiteilijaryhmä teamLab

Jaa

teamLab (perustettu 2001) on Tokiossa toimiva, noin 500 jäsenestä muodostuva monialainen taiteilijaryhmä. Taiteilijoista, koodareista, tietokoneanimaattoreista, matemaatikoista, arkkitehdeistä, graafisista suunnittelijoista sekä kirjailijoista koostuvan ryhmän yhteisenä tavoitteena on ”uudelleenmääritellä todellisuus”.

Waterfall.jpg: Vielä nimeämätön teos. Kuvatiedot: (c) teamLab 2018.
Waterfall.jpg: Vielä nimeämätön teos. Kuvatiedot: (c) teamLab 2018.

teamLab tunnetaan immersiivisistä digitaalisista installaatioistaan, joihin katsoja astuu sisään. Taiteilijaryhmä pyrkiikin näin tutkimaan informaatioajan inhimillistä käyttäytymistä. teamLab vaalii vuorovaikutusta ja yhdessä luomista, haastaen samalla tavanomaisia käsityksiä taiteesta ja tekijyydestä. Ponnistaen esimodernista japanilaisesta taiteesta, teamLabin digitaaliset työt yhdistävät lännen ja idän tilakäsityksiä. Katsojille avautuu uusi yhteinen tila, jossa heidän on mahdollista antautua universaalien teemojen, kuten luovuuden, leikin, tutkimuksen, kauneuden, elämän ja liikkeen kokemuksille.

”Olemme ylpeitä että saamme avata Amos Rexin teamLabin näyttelyllä” museonjohtaja Kai Kartio toteaa. ”Osa näyttelystä on kohdistettu erityisesti lapsille ja lapsenmielisille.”

”Amos Rexin lähtöajatuksena oli luoda tila, joka huomioi taiteen muutoksen ja myös sen muuttuvat välineet. Amos Rexin kolme sisällöllistä tukijalkaa ovat kokeileva, teknisiä innovaatioita soveltava nykytaide, 1900-luvun modernismi, sekä muinaiset kulttuurit. teamLab edustaa hienosti näistä ensimmäistä”, Kartio jatkaa.

Amos Rex on kokonaisuus, joka koostuu maan alle sijoitetusta taidemuseosta, elokuvateatteri Bio Rexistä aulatiloineen ja Lasipalatsin aukiosta.Taidemuseo on uudisrakennus, joka on rakennettu vuonna 1936 valmistuneen, helsinkiläisten rakastaman Lasipalatsin yhteyteen Helsingin ydinkeskustaan. Museon rakennustyöt aloitettiin tammikuussa 2016. Hankkeen rakennusbudjetti on 50 miljoonaa euroa.

“Rakennuskohteena arkkitehtitoimisto JKMM:n suunnittelema Amos Rex on ollut aivan poikkeuksellinen. Töiden vaativuudesta huolimatta rakennushanke on pysynyt aikataulussa ja budjetissa”, Kartio toteaa. ”Oli tietysti todella ilahduttavaa, että BBC poimi Amos Rexin merkittävimpien vuonna 2018 valmistuvien rakennuskohteiden joukkoon maailmassa.”

Lasipalatsin aukio kumpuineen ja terasseineen aukeaa kaupunkilaisille touko-kesäkuun vaihteessa. Säännöllinen elokuvatoiminta alkaa Bio Rexissä elokuun alussa ja varsinaisen taidemuseon avajaisia vietetään elokuun viimeisellä viikolla.

teamLabin näyttely on teknisesti poikkeuksellisen haastava. Näyttelyn mahdollistaa yhteistyö maailman suurimman projektorivalmistaja Epsonin kanssa. Amos Rexin muut yhteistyökumppanit julkistetaan vuoden 2018 aikana.

Amos Rex on yksityinen taidemuseo, joka jatkaa vuosina 1965-2017 toimineen Amos Andersonin taidemuseon toimintaa. Museon rakentamisesta ja ylläpidosta vastaa suomalainen Föreningen Konstsamfundet.

Video: https://vimeo.com/252598373

Lehdistökuvat: http://amosanderson.fi/fi/lehdisto/

Käyttäjätunnus: Amosa
Salasana: Nitram

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

viestintä- ja markkinointipäällikkö
Timo Riitamaa, Amos Rex
puh. 041 529 2620
s-posti: timo.riitamaa@amosrex.fi

Kuvat

Waterfall.jpg: Vielä nimeämätön teos. Kuvatiedot: (c) teamLab 2018.
Waterfall.jpg: Vielä nimeämätön teos. Kuvatiedot: (c) teamLab 2018.
Lataa
Crows are Chased and the Chasing Crows are Destined to be Chased as well, Transcending Space
teamLab, 2017. Interaktiivinen digitaalinen installaatio, 4min 20sek, ääni: Hideaki Takahashi.
Crows are Chased and the Chasing Crows are Destined to be Chased as well, Transcending Space teamLab, 2017. Interaktiivinen digitaalinen installaatio, 4min 20sek, ääni: Hideaki Takahashi.
Lataa
Graffiti Nature.jpg: Graffiti Nature
teamLab, 2016- / Interaktiivinen digitaalinen installaatio.
Graffiti Nature.jpg: Graffiti Nature teamLab, 2016- / Interaktiivinen digitaalinen installaatio.
Lataa
Havainnekuva Amos Rexistä, kuvatiedot: JKMM.
Havainnekuva Amos Rexistä, kuvatiedot: JKMM.
Lataa
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Amos Rex
Amos Rex
Mannerheimintie 22-24
00100 HELSINKI

museum@amosrex.fihttp://www.amosrex.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amos Rex

Generation 2020 är Amos Rex huvudutställning våren 2020. Den öppna ansökningsomgången för konstnärer i åldern 15–23 år att medverka i utställningen har inletts.10.12.2018 13:29:35Tiedote

Generation-triennalen, som nu arrangeras för andra gången, är de ungas och unga vuxnas intervention i konstvärlden. Personer bosatta i Finland i åldern 15–23 år som är intresserade av att uttrycka sig visuellt kan söka till den mångkonstnärliga utställningen som arrangeras på Amos Rex.

Amos Rexin päänäyttely keväällä 2020 on Generation 2020. Avoin haku 15–23 -vuotiaiden tekijöiden löytämiseksi on alkanut.10.12.2018 13:27:37Tiedote

Elokuun lopussa avatussa Amos Rexissä on tähän mennessä käynyt yli 200 000 kävijää. Museo hakee nyt keväällä 2020 järjestettävään Generation2020 -näyttelyyn tekijöitä. Toista kertaa järjestettävä Generation -triennaali on nuorten ja nuorten aikuisten väliintulo taidemaailmaan. Amos Rexissä järjestettävään monitaiteelliseen näyttelyyn voivat hakea Suomessa asuvat 15–23-vuotiaat visuaalisesta ilmaisusta kiinnostuneet tekijät.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme