Amos Rex

Amos Rexin kesän 2022 ulkoilmanäyttelynä nähdään japanilaisen nykytaiteilijan Tadashi Kawamatan teos Pesä

Jaa

Pesä on Lasipalatsin katolle ja piippuun kierrätetyistä materiaaleista rakentuva paikkasidonnainen installaatio. Teos on osa taiteilijan eri puolilla maailmaa toteuttamien töiden sarjaa, jossa hän lisää kerroksia ja rakennelmia kaupunkitilaan tai luontoon. Ulkoilmanäyttely avautuu 7.5. ja on nähtävillä 4.9. saakka Lasipalatsinaukiolla Helsingissä. Tadashi Kawamataa voi haastatella paikan päällä Helsingissä 2.–6.5.

Tadashi Kawamata, Pesän luonnos, 2021. Alkuperäinen kuva: Mika Huisman / Amos Rex.
Tadashi Kawamata, Pesän luonnos, 2021. Alkuperäinen kuva: Mika Huisman / Amos Rex.

Kansainvälisesti arvostettu japanilainen taiteilija Tadashi Kawamata (s. 1953) on tuotannossaan keskittynyt paikkasidonnaisuuteen, löydettyihin materiaaleihin ja fyysiseen toimintaan. Lasipalatsin aukiolletaiteilija on rakentanut pesän, asumuksista alkeellisimman, jonka materiaalina on käytetty Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen paikallisista kodeista keräämiä tarpeettomaksi jääneitä puisia kalusteita ja huonekaluja. Kierrätetyt materiaalit ja paikalliset esineet ovat osa taiteilijan tekemää paikan historiaa ja asukkaita koskevaa tutkimusta.

Loiseläimen tavoin ikoniseen Lasipalatsiin kiinnittyvä Pesä imee energiansa 1930-luvun rakennuksen puhtaasta, valkoiseksi kalkitusta ulkopinnasta. Lasipalatsilla ei ole aina ollut suojeltua asemaa. On pitkälti rakennuksen suunniteltua purkamista sinnikkäästi vastustaneiden helsinkiläisten ansiota, että se seisoo yhä paikallaan. Arkkitehtonista tilaa hienovaraisesti ja ristiriitaisesti häiritsevät eleet sekä leikittely materiaaleilla ja mittakaavalla haastavat katsojia kyseenalaistamaan ympäristöään. Ne kannustavat pohtimaan kaupunkitilan rakentamisen ja purkamisen yhteiskunnallisia ja taloudellisia ulottuvuuksia: mitä pidetään arvokkaana ja miksi?

”Muodoltaan pesä on varsin orgaaninen ja luonnonmukainen suhteessa kaupunkitilan kovuuteen. Pesä on hyvin tuttu, mutta se kiinnittyy vieraaseen maisemaan, omituiseen paikkaan,” Kawamata selittää.

Tadashi Kawamatan työskentely kierrätettyjen materiaalien ja kaupunkitilan kanssa ovat osa laajennettua taiteellista prosessia, jossa Kawamatan mukaan ”ei ole loppua, on vain prosessi”.

”Työskentelyni on rakentamisen, purkamisen ja uudelleen aloittamisen kiertokulkua. Tuntuu kuin se olisi vain yksi lähes neljäkymmentä vuotta jatkunut projekti, jota en koskaan saa päätökseen tai valmiiksi.”

Huhtikuun lopulla ohikulkijat voivat seurata, kuinka Tadashi Kawamatan Pesä vähitellen rakentuu Lasipalatsinaukiolle ja Bio Rex -elokuvateatterin katolle. Pesä on nähtävillä 7.5.–4.9.2022 Sen jälkeen teos puretaan ja siihen käytetty materiaali palaa kiertoon.

Näyttelyn on kuratoinut Amos Rexin vastaava kuraattori Itha O’Neill.

Amos Rexissä on samaan aikaan esillä maalaustaidetta, kuvanveistoa, videotaidetta ja installaatioita sisältävä laaja ryhmänäyttely Maanala (2.4.–21.8.2022). Nykytaidetta ja historiallisia teoksia yhdistävä näyttely tutkii maanalaisia maailmoja useiden eri teemojen kautta.

---

Tadashi Kawamataa on mahdollista haastatella paikan päällä Helsingissä ennalta sovittuina ajankohtina 2.–6.5.  

Tiedustelut ja haastatteluajat: 
Hanni Vakkilainen 
hanni.vakkilainen@amosrex.fi 
puh. +358 (0) 40 557 5344  

Lehdistökuvat: 
media.amosrex.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tadashi Kawamata, Pesän luonnos, 2021. Alkuperäinen kuva: Mika Huisman / Amos Rex.
Tadashi Kawamata, Pesän luonnos, 2021. Alkuperäinen kuva: Mika Huisman / Amos Rex.
Lataa
Tadashi Kawamata, Pesän luonnos, 2021. Alkuperäinen kuva: Mika Huisman / Amos Rex.
Tadashi Kawamata, Pesän luonnos, 2021. Alkuperäinen kuva: Mika Huisman / Amos Rex.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Amos Rex
Amos Rex
Mannerheimintie 22-24
00100 HELSINKI

museum@amosrex.fihttp://www.amosrex.fi

Amos Rex on taidemuseo, jossa menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus kohtaavat. Historiallisen Lasipalatsin yhteydessä sijaitsevat omaleimaiset maanalaiset näyttelytilat kaareutuvat kutsuvasti kummuiksi aukion yläpuolelle. Amos Rex tarjoaa tilallisesti kiehtovia, elämyksellisiä ja usein teknologisesti kokeellisia näyttelyitä, sekä nykytaiteilijoilta että heidän modernistisilta edeltäjiltään. Amos Rexin omistaja on Föreningen Konstsamfundet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amos Rex

Konstnärerna till grupputställningen Amos Rex Generation 2023 har valts26.4.2022 13:00:00 EEST | Tiedote

Utställningen Amos Rex Generation 2023 blir tredje gången gillt för triennalen som presenterar konst och visuell kultur gjord av unga konstnärer. Genom en öppen ansökan valdes 51 konstnärer eller arbetsgrupper, vilkas verk ger en överblick av det finländska konstfältets mångsidighet och allt rikare flora. Det kom sammanlagt 528 ansökningar och 1004 förslag till verk av konstnärer i åldern 15–23 år. Utställningen Generation 2023 visas från 29.3. till 20.8.2023.

Artists chosen for Amos Rex’s Generation 2023 group exhibition26.4.2022 13:00:00 EEST | Press release

Amos Rex’s Generation 2023 exhibition is the third edition of a triennial presenting art and visual culture by young artists. Through an open call, 51 artists or working pairs were selected for the exhibition. Collectively their works provide an overview of the Finnish art scene, its multidisciplinary nature, and ever richer modes of expression. The open call attracted 528 applications and 1,004 work proposals from artists aged 15-23. Generation 2023 will be held 29 March–20 August 2023.

Amos Rexin Generation 2023 -ryhmänäyttelyn taiteilijat valittu26.4.2022 13:00:00 EEST | Tiedote

Amos Rexin Generation 2023 -näyttely on nuorten tekijöiden taidetta ja visuaalista kulttuuria esittelevän triennaalin kolmas toteutuskerta. Näyttelyyn valittiin avoimen haun kautta 51 taiteilijaa tai työparia, joiden teokset luovat katsauksen suomalaisen taidekentän monialaiseen ja alati rikastuvaan kirjoon. Avoimeen hakuun tuli yhteensä 528 hakemusta ja 1004 teosehdotusta 15–23-vuotiailta taiteilijoilta. Generation 2023 -näyttely on esillä 29.3.–20.8.2023.

Den japanske samtidskonstnären Tadashi Kawamatas installation Boet är Amos Rex utomhusutställning sommaren 20227.4.2022 10:16:00 EEST | Tiedote

Boet är en platsspecifik installation av återanvänt material som fästs på Glaspalatsets tak och skorsten. Verket är en fortsättning på konstnärens arbete som går ut på att förse naturliga och urbana platser med lager och konstruktioner. Utomhusutställningen på Glaspalatsets torg i Helsingfors öppnar 7 maj och pågår ända till 4 september. Tadashi Kawamata ger intervjuer i Helsingfors 2–6 maj.

The Nest by Japanese contemporary artist Tadashi Kawamata is Amos Rex’s open-air exhibition for summer 20227.4.2022 10:16:00 EEST | Press release

The Nest is a site-specific installation constructed from reclaimed materials resting on the roof and chimney of Lasipalatsi. The work is part of the artist’s continued work with adding layers and structures to natural and urban spaces around the world. The outdoor exhibition opens on 7 May and runs until 4 September 2022 in Lasipalatsi square, in Helsinki. Tadashi Kawamata is available for on-site interviews in Helsinki on 2–6 May.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme