Intrum Oy

Analyysi: Talouden piristyessä pienet yritykset edelleen alttiina maksuhäiriöille

Jaa
Talouden piristyminen ei monessa yrityksessä vielä näy. Intrumin tuoreesta yritysanalyysista selviää, että pitkään jatkunut matala talouden aktiviteetti vaikuttaa edelleen; yritysten maksuviiveet jatkoivat laskuaan vuoden toisella kvartaalilla koko maassa ja lähes kaikilla toimialoilla. Kun ennakoitu talouskasvu lähtee kunnolla käyntiin ja yritysten taloudellinen aktiivisuus lisääntyy, myös maksuviiveet kääntyvät nousuun. Erityisesti pienillä yrityksillä voi olla edessään haastavia aikoja.

Intrumin tuoreen tutkimuksen mukaan maksuviiveellisten yritysten osuus laski edelleen vuoden toisella kvartaalilla. Yritysten maksuviiveiden kehitykseen vaikuttavat pitkään jatkuneen talouden aktiviteetin matalan tason lisäksi yrityksille tarjotut kustannustuet ja verohelpotukset.

”Suomen Pankin ennakoima kasvu ei meidän tilastoissamme vielä näy. On hyvä merkki, että yritysten maksuviiveitä on vähemmän. Samalla se kuitenkin indikoi sitä, että yrityksissä talouden pyörät eivät vielä pyöri täysillä. Luotonhallinnan toimiala on voimakkaasti jälkisyklistä ja vähitellen tulemme näkemään käänteen myös maksuviiveissä," sanoo Intrumin myyntijohtaja Juha Iskala.

Yritysten maksuviiveet laskivat vuoden toisella kvartaalilla tasaisesti kaikissa maakunnissa. Myös valtaosalla toimialoista maksuviiveellisten yritysten osuus laski vuodentakaiseen verrattuna. Poikkeuksena ovat rakentamisen, kuljetuksen ja varastoinnin, kaivostoiminnan ja louhinnan sekä muun palvelutoiminnan alat, joilla maksuviiveet lisääntyivät hienoisesti. Majoitus- ja ravitsemus-, kuljetus- sekä palveluala ovat olleet pandemian suurimpia kärsijöitä, mikä on näkynyt myös maksuviiveellisten yritysten osuudessa.

”Palvelu- sekä majoitus- ja ravitsemusala ovat ensimmäisiä ja viimeisiä, joihin rajoitustoimet kohdentuvat. Tämä rapauttaa aloilla toimivien yritysten taloudellista kestävyyttä ja tulevaisuudennäkymiä. Ongelmia on myös henkilöstö- ja osaajapuolella, kun alan työntekijät ovat hakeutuneet töihin muille aloille. Tämä luo painetta nostaa palkkoja, mikä vaikeassa tilassa oleville yrityksille tuottaa varmasti haasteita.”

Pienet yritykset alttiimpia talousongelmille

Viime vuoden koronatalkoissa moni yritys tarjosi kumppaneilleen aiempaa pitempiä maksuehtoja, mutta tänä vuonna ehtoja on lähdetty tiukentamaan; maksuaika supistui viime vuodesta keskimäärin lähes 30 prosenttia. Erityisesti pienet ja keskisuuret yritykset pohtivat asiakkaiden maksuviiveisiin liittyviä riskejä.

  • Lähes kaksi kolmasosaa (63%) pk-yrityksistä kertoo koronakriisin motivoineen parantamaan maksuviiveisiin liittyvien riskien hallintaa ja yli puolet (57%) on tullut entistä tietoisemmaksi niiden vaikutuksista pienyrityksille.
  • Yli puolet pk-yrityksistä (54%) sanoo joutuneensa hyväksymään toivottua pidempiä maksuehtoja suurilta tai monikansallisilta yrityksiltä välttääkseen asiakassuhteiden vahingoittumisen.

”Vaikka maksuviiveiden riskit usein tunnistetaan, ovat pienten yritysten keinot niiden hallitsemiseksi suuria heikommat. Suuryrityksillä on parempi mahdollisuus hallita luotonmyyntiprosessiaan ja niillä on enemmän neuvotteluvoimaa. Asiakassuhteen säilyttämiseksi moni pienempi yritys on valmis joustamaan," Iskala kertoo.

Erilaiset valtion tuet ja väliaikaiset lakimuutokset ovat puolestaan pitäneet konkurssien määrän alhaisella tasolla, mutta lopettaneiden yritysten määrä on viimeisimmissä tilastoissa kasvanut.

Iskalan mukaan heikko taloudellinen suhdanne on vaikuttanut monen pienyrityksen taloudellisiin toimintaedellytyksiin niin, että yritystoiminta on jouduttu lopettamaan: "Näistä yrityksistä suuri osa ei näy konkurssitilastoissa. Osan yritystoiminta taas on ollut pitkään tauolla. Kun toimintaa käynnistetään uudelleen, liittyy siihen monesti kustannuksia, joista yritys ei välttämättä selviäkään ajallaan. Koronapandemiakaan ei ole vielä ohi, joten taloudellinen tilanne on pienille yrityksille toistaiseksi edelleen hyvin haastava.”

Lataa raportti

Intrum julkaisee neljännesvuosittain yritysten maksuviiveiden kehitystä kuvaavan raportin pohjautuen dataan yli 300 000:sta suomalaisesta yrityksestä. Tämän raportin data on ajanjaksolta 1.4. - 30.6.2021. Seuraava maksuviiveraportti ilmestyy lokakuussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Intrum Oy
Intrum Oy
Hitsaajankatu 20
00811 Helsinki

09 229 111http://www.intrum.fi

Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 24 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2022 liikevaihto oli 19,5 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy

Maksuviiveiden määrä laskenut, mutta konkurssien aalto kasvaa4.1.2024 07:50:00 EET | Tiedote

Intrumin uusin maksuviivetutkimus vuoden 2023 viimeiseltä neljännekseltä kertoo, että yritysten maksuviiveiden suhteellinen määrä on laskenut 5,6 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Suomen talous on kuluneen vuoden aikana ollut taantumassa ja se näkyy yritysten maksuvaikeuksissa. Lasku on suhteellisesti pienintä pienissä yrityksissä. Maksuviiveellisten yritysten määrä on laskenut lähes koko maassa. Suhteellisesti eniten maksuviiveitä on suhdanneherkillä majoitus- ja ravitsemisalalla sekä rakennusalalla. Konkurssien määrä on ollut merkittävässä kasvussa verrattuna aiempiin vuosiin.

Tutkimus: Yli puolet suomalaisista kuluttaa yhtä paljon kuin ansaitsee ja 22 prosenttia elää yli varojensa20.11.2023 08:54:28 EET | Tiedote

Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutaparaportin mukaan 75 prosenttia kuluttajista sanoo kuluttavansa kuukaudessa joko yhtä paljon kuin saa tuloja tai elävänsä yli varojensa. Niillä 22 prosentilla vastaajista, joiden menot ylittävät tulot, ylitys on keskimäärin 226 euroa. Peräti 31 prosentilla kuluttajista ei ole lainkaan säästöpuskuria odottamattomien kulujen varalle. Hyvä uutinen on, että 40 prosentilla on säästöjä pahan päivän varalle vähintään kahden kuukauden palkan verran.

Tutkimus: Suomalaisten asenteet laskujen maksamiseen muuttumassa17.11.2023 07:50:00 EET | Tiedote

Intrumin Eurooppalainen kuluttajien maksutapatutkimus paljastaa, että kuluttajien asenteet ajoissa maksamiseen ovat muuttumassa. Suomessa 43 prosenttia kuluttajista on jättänyt yhden tai useamman laskun maksamatta ajallaan viimeisen vuoden aikana. Neljännes tuntee aiempaa vähemmän syyllisyyttä laskun maksamatta jättämisestä. 68 prosenttia sanoo, ettei ostaisi yritykseltä, jonka uskovat käyttävän vaikeaa taloustilannetta hyväkseen.

Yritysten maksuviiveet kääntyneet laskuun, konkurssien määrä kasvaa5.10.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Intrumin uusin maksuviivetutkimus vuoden kolmannelta vuosineljännekseltä kertoo, että yritysten maksuviiveiden suhteellinen määrä on laskenut 7,8 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Vuosi sitten energian hinnan voimakas nousu lisäsi selvästi maksuviiveellisten yritysten määrää. Laskua on lähes koko maassa ja valtaosalla toimialoista. Poikkeuksena tukku- ja vähittäiskaupan ala, jossa maksuviiveellisten yritysten määrä on kasvanut hieman. Rakennus- ja kiinteistöalalla maksuviiveellisten yritysten määrä on säilynyt lähes samalla tasolla, mutta alan ahdinko näkyy konkurssien määrän jyrkkänä kasvuna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye