HUS

Ändrad modell för vårdhänvisning på HUS jourer

Jaa

På grund av infektionsrisken som coronaviruset orsakat, hänvisas de jourpatienter som själva uppsöker jouren vidare till vård så fort de kommer in. Man kan dock alltid uppsöka jouren vid behov. Det lönar sig ändå att överväga om det är nödvändigt att uppsöka jouren. I många fall räcker det med rådgivning per telefon.

Modellen för vårdhänvisning på HUS har ändrats på grund av infektionsrisken som coronaviruset gett upphov till. Man kommer till jouren som vanligt, men patienter med symtom på luftvägsinfektion, som kan ha coronavirusinfektion och som behöver jourmässig bedömning, hänvisas till vård andra vägar än övriga patienter.

Patienter med lindriga symtom på luftvägsinfektion som inte är i behov av sjukhusvård får skriftliga vårdanvisningar och kan genast åka tillbaka hem.

Vårdhänvisningen har i praktiken gjorts på lite olika sätt på jourpoliklinikerna. I Hyvinge har vårdhänvisningen för alla dem som själva uppsökt jouren skett utomhus, under ett tak som rests på sjukhusets gård. På Jorvs sjukhus görs vårdhänvisningen utomhus framför jouren endast för de vuxna patienter som själva uppsöker jouren. Vårdhänvisningen för barnpatienter görs inomhus.

På de övriga samjourerna inom HUS sker mottagningen av jourpatienter för närvarande inomhus, i jourens lokaler.

På jouren vid Pejas sjukhus vårdas inte barnpatienter längre. Barn och unga under 16 år från Vanda och Kervo som har insjuknat plötsligt vårdas i första hand på den egna hälsostationen vardagar kl. 8–16, och efter kl. 16 på samjouren vid Nya barnsjukhuset. Inom huvudstadsregionen vill man koncentrera vården av barnpatienter till barnjourerna vid Nya barnsjukhuset och Jorvs sjukhus.

Innan man uppsöker jouren lönar det sig att överväga om det är nödvändigt. Mera coronarelaterad information finns på www.hus.fi/corona. Före man uppsöker jouren ska man ringa Jourhjälpen på numret 116 117. Vid livshotande situationer (t.ex. svåra bröstsmärtor, andningssvårigheter, förlamningssymptom, kramper, medvetslöshet) ska man ringa nödnumret 112.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme