Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Angela Merkel: "Nationalismille ja itsekkyydelle ei pidä antaa jalansijaa Euroopassa"

Jaa

Saksan liittokansleri Angela Merkel keskusteli Euroopan tulevaisuudesta meppien ja komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa tiistaina.

“Suvaitsevaisuus on Euroopan sielu ja eurooppalaisen aatteen tärkeä perusarvo”, totesi Merkel. Tähän arvoon on kuitenkin kohdistunut viime vuosina erilaisia paineita, kuten julkinen velka, terrorismi, maanosaamme lähellä käydyt sodat, muuttoliike, digitalisaatio ja ilmastonmuutos.  

Kaikkiin näihin haasteisiin pystytään puuttumaan onnistuneesti, mikäli Eurooppa toimii yhdessä ja jos “kohtelemme muiden etuja ja tarpeita kuin omiamme. Solidaarisuus perustuu suvaitsevaisuuteen ja tämä on Euroopan vahvuus. Tämä on osa yhteistä eurooppalaista DNA:tamme ja merkitsee kansallisesta itsekkyydestä irtipäästämistä.”

Solidaarisuus tarkoittaa myös sitä, että mikäli oikeusvaltioperiaatetta tai lehdistönvapautta heikennettään yhdessä EU-maassa, heikkenevät nämä koko EU:ssa.

EU:n tulee puhua yhdellä äänellä ulkopolitiikassa

Jotta “Eurooppaa kuultaisiin globalisoituneessa maailmassa, pitää Euroopan ottaa kohtalonsa paremmin omiin käsiinsä. Ajat, jolloin pystyimme luottamaan varauksetta muihin, ovat ohi,” totesi Merkel. Eurooppalaisen armeijan perustaminen NATO:n lisäksi ”osoittaisi maailmalle, että eurooppalaisten valtioiden välillä ei enää koskaan tule olemaan sotia.”

“Eurooppa on paras mahdollisuutemme rauhaan, vaurauteen ja hyvään tulevaisuuteen. Emme saa antaa tämän mahdollisuuden luisua käsistämme - olemme sen velkaa itsellemme ja seuraaville sukupolville. Nationalismille ja itsekkyydelle ei pidä antaa jalansijaa Euroopassa. Suvaitsevuus ja solidaarisuus ovat tulevaisuutemme. Ja tämä tulevaisuus on kamppailemisen arvoinen,” totesi Merkel puheenvuoronsa lopuksi.

Yksittäiset puheenvuorot voi katsoa seuraavista linkeistä:

Puhemies Antonio TAJANIn avauspuheenvuoro

Angela MERKEL, Saksan liittokansleri

Jean Claude JUNCKER, komission puheenjohtaja

Manfred WEBER (EPP, Saksa)

Udo BULLMANN (S&D, Saksa)

Ryszard Antoni LEGUTKO (ECR, Puola)

Guy VERHOFSTADT (ALDE, Belgia)

Ska KELLER (Greens/EFA, Saksa)

Gabriele ZIMMER (GUE/NGL, Saksa)

Nigel FARAGE (EFDD, Yhdistynyt kuningaskunta)

Marcus PRETZELL (ENF, Saksa)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme