Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Anitra Lucander – nainen modernin taiteen ja värisuunnittelun suunnannäyttäjänä

Jaa

Anitra Lucander tunnetaan monipuolisesti suuntautuneena taidemaalarina ja koloristina, jolla oli merkittävä rooli abstraktin taiteen varhaisena uranuurtajana. Naistaiteilijana Lucander oli poikkeus tuolloin vielä varsin miehisessä taidekentässä. Tämän voimakastahtoisen oman tiensä kulkijan kädenjälki näkyy kuitenkin laajasti tänäkin päivänä kaikille helsinkiläisille sekä kaupungintalon, että koko Helsingin empirekeskustan värimaailmassa. Helsingin kaupungintalon uudistuksen täyttäessä 50 vuotta onkin tärkeää nostaa Lucander arkkitehti Aarno Ruusuvuoren rinnalle merkittävänä suunnittelijana ja yhteistyökumppanina.

Seinät ja vahtimestarin koppien väripanelit muodostavat tilallisia kollaaseja. Kuva: Christian Jakowleff
Seinät ja vahtimestarin koppien väripanelit muodostavat tilallisia kollaaseja. Kuva: Christian Jakowleff

Vapaassa taidekoulussa oppinsa saanut Lucander nousi Tukholman vuoden 1953 Ung Finsk Konst -läpimurtonäyttelynsä ja Galerie Artekin yksityisnäyttelyidensä jälkeen suomalaisen avantgarden kärkeen. Hän oli alusta asti kiinnostunut myös arkkitehtuurista ja kuului 1950-luvun alussa perustettuun Group Espace -yhteenliittymään, jonka tarkoituksena oli arkkitehtuurin ja kuvataiteen yhteistyön lähentäminen ja kehittäminen. Tämä poiki yhteistöitä arkkitehtien kanssa, jolloin Lucander pääsi käyttämään persoonallista tyyliään myös julkisten rakennusten värisuunnittelijana.

Group Espacen kautta Lucander tutustui myös Ruusuvuoreen, jonka kanssa hän teki yhteistyötä useissa projekteissa toimien väriasiantuntijana ja -suunnittelijana. Heistä tuli myös ystäviä.

Lucanderin ja Ruusuvuoren yhteisiä projekteja olivat muun muassa Helsingin keskustan empirekorttelit, kaupungintalo ja Vanha kirkko, joihin Lucander määritti värit. Hänen taiteessa käyttämänsä kollaasitekniikka näkyi myös näissä värisuunnitelmissa, joista hän luonnosteli kollaasit. Sama tekniikka näkyy myös Lucanderin toteuttamassa Roihuvuoren koulun värisuunnittelussa – sisätilaa hallitsee kollaasimainen, suurikokoinen ja monivärinen tekstiiliapplikaatio.

Inspiraatio rohkeisiin väreihin maailmalta

Huomattava vaikutus Lucanderin taiteeseen ja varsinkin hänen värimaailmaansa oli hänen matkoillaan Välimeren maihin sekä Marokkoon, Egyptiin, Jordaniaan, Intiaan ja Nepaliin. Matkustaessaan hän kiinnitti erityishuomiota häntä ympäröiviin väreihin, kuten hiekka-aavikon keltaisiin sävyihin ja itämaisten kankaiden värityksiin. Moskeijojen voimakas turkoosi tuli vaikutteena myös hänen maalauksiinsa.

Lucander tunnettiin varmasta väriaististaan ja ilmaisutavastaan, joka sopi hyvin arkkitehtuurin visualisoimiseen. Hänen suunnitelmissaan värit muodostivat tilallisia kollaaseja, jotka vahvistivat syvyysvaikutelmaa ja loivat mielenkiintoisia näkymiä.

Helsingin kaupungintalon värisuunnitelmaan sisältyivät ulko-, sisä- ja kalustevärit. Suunnitelmassa empire ja 60-luku liittyvät yhteen kirkkaiden värien kanssa. Juhlasalin katon koristeesta inspiraationsa saaneet oranssinkeltaiset ja vihreät sävyt ovat voitolla ja julkisivun murrettu siniharmaa on poikkeus. Helsingin kaupungintalon toimistokerroksissa kävijän yllättääkin rikas värimaailma, joka vaihtelee kerroksesta ja ilmansuunnasta riippuen. Erilaiset vihreät, turkoosit, keltaiset ja persikansävyt lienevät vaikutteita lukuisilta matkoilta. Väritys on myös vuorovaikutuksessa viereisten empirekortteleiden värimaailman kanssa.

Yli kolmenkymmenen värin suunnitelma on erittäin yksityiskohtainen: Oman värinsä saivat niin kokolattiamatot, vessojen kaakelit, laminoidut sisäpinnat, kalusteet kuin narikan numerolaput. Värityksen rooli nousee poikkeuksellisen tasavertaiseksi teemaksi arkkitehtuurin rinnalle.

Kaupungintalon lisäksi värisuunnitelma koski myös sen naapurikortteleita. Siten Lucanderin vaikutus kaupunkikuvaan on ollut jopa merkittävämpi, kuin Ruusuvuoren arkkitehtuurisen suunnittelun.

Kaupungintalon juhlavuosi kunnioittaa värisuunnittelua

Kaupungintalon 50-vuotispäivän kunniaksi käynnistyi juhlavuosi. Sen keskiöksi on haluttu nostaa vähemmän tunnettu, mutta yhtä lailla Ruusuvuoren kanssa suunnitteluun osallistunut Lucander. Hänen laajasta värisuunnitelmastaan on poimittu kuusi väriä, jotka muodostavat juhlavuoden visuaalisen ilmeen.

Juhlavuoden kunniaksi on julkaistu myös juhlasivusto, jossa voi osallistua videokierroksille asiantuntijoiden opastuksella. Yhdeksän erilaista kierrosta käsittelevät muun muassa rakennuksen arkkitehtuuria ja taidetta sekä vievät katsojan myös sellaisiin paikkoihin, joihin ei muuten vapaasti pääse. Samalla voi ihailla myös Lucanderin ennakkoluulotonta värisuunnittelua.

Helsingin kaupungintalon 50-vuotisjuhlasivusto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mervi Alaluusua
Johtava asiantuntija, tilat ja työympäristöt
Helsingin kaupunki
Kaupunginkanslia
Puh. 040 542 0414

Kuvat

Seinät ja vahtimestarin koppien väripanelit muodostavat tilallisia kollaaseja. Kuva: Christian Jakowleff
Seinät ja vahtimestarin koppien väripanelit muodostavat tilallisia kollaaseja. Kuva: Christian Jakowleff
Lataa
Ruusuvuoren toimiston suunnittelevat ja värijärjestystä noudattavat istuntosalin pöydät manifestoivat demokratiaa: Samat materiaalit kaikille. Kuva: Christian Jakowleff
Ruusuvuoren toimiston suunnittelevat ja värijärjestystä noudattavat istuntosalin pöydät manifestoivat demokratiaa: Samat materiaalit kaikille. Kuva: Christian Jakowleff
Lataa
Poimintoja Lucanderin värityssuunnitelman runsaasta väriskaalasta.
Poimintoja Lucanderin värityssuunnitelman runsaasta väriskaalasta.
Lataa
Ruusuvuorelle tyypillinen leijuva porrasratkaisu jäsentyy Lucanderin suunnittelemien, kerroksissa eri sävyisten väripaneelien kautta. Kuva: Christian Jakowleff
Ruusuvuorelle tyypillinen leijuva porrasratkaisu jäsentyy Lucanderin suunnittelemien, kerroksissa eri sävyisten väripaneelien kautta. Kuva: Christian Jakowleff
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunki, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu etsivät yhdessä puhtaita ja kestäviä kaupunkiratkaisuja22.6.2021 14:01:12 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungin ja Aalto-yliopiston puhtaisiin ja kestäviin kaupunkiratkaisuihin keskittyvä Urban Tech Helsinki -hautomo vahvistuu kahdella uudella kumppanilla, kun Helsingin yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu liittyvät mukaan hautomohankkeeseen. Kaupunki ja nämä kolme korkeakoulua tekevät ensimmäistä kertaa hautomoyhteistyötä yli organisaatiorajojen tavoitteenaan houkutella osaajia ja yrityksiä pääkaupunkiseudulle sekä tukea ja vauhdittaa uusien, erityisesti tutkimuslähtöisten, yritysten syntymistä ja alkuvaiheen kasvua. Helsinkiläisille startup-yrityksille suunnatun hautomon ensimmäinen hakukierros käynnistyy 30.6.

C21-kaupunginjohtajat: Sote-ala tarvitsee toimenpideohjelman, ettei ala ajaudu osaajakriisiin21.6.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

C21-kaupunginjohtajat vaativat hallitukselta ripeitä toimia, joilla ratkaistaan lähivuosien hoitajapula. Hallituksen tulee laatia yhteistyössä kaupunkien kanssa kattava, tavoitteellinen ja rahoitukseltaan kestävä toimenpideohjelma hyvinvointipalveluiden työvoimatarpeiden turvaamiseksi. Huhtikuussa 2023 voimaan tuleva ikäihmisten asumispalvelujen 0,7 työntekijän vähimmäishenkilöstömitoitus sekä esimerkiksi valmisteilla oleva esitys sosiaalihuoltolain ja ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemiseksi pahentavat hoitajapulaa merkittävästi. Mitoituksesta säädettäessä ei käynnistetty toimenpiteitä, joilla vähimmäishenkilöstömitoitus voidaan käytännössä toteuttaa.

Urban 20 -verkosto kehottaa G20-maita investoimaan vihreään ja oikeudenmukaiseen elpymiseen, koronarokotusten tasavertaiseen jakautumiseen ja ilmastotoimiin – Helsinki tukee julkilausumaa21.6.2021 11:00:00 EEST | Tiedote

G20-maiden kaupunkien muodostaman Urban 20 (U20) -kaupunkiverkoston huippukokous oli tarkoitus järjestää Roomassa ja Milanossa 16.–17.6.2021, mutta koronapandemian johdosta kokous on siirretty syyskuuhun 2021. Helsinki on toiminut pormestari Jan Vapaavuoren johdolla verkoston tarkkailijakaupunkina vuodesta 2018 ja varsinaisena jäsenenä maaliskuusta 2021. Vuosittaisessa huippukokouksessa julkistetaan osallistujakaupunkien yhteinen julkilausuma, joka tänä vuonna julkaistiin kokouksen siirtymisestä huolimatta 17.6.2021. Julkilausuma on 28:n kaupungin hyväksymä ja määrä luovuttaa Italian puheenjohtajuuskauden G20-huippukokouksen osallistujille Roomassa 30.–31.10.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme