Vaasan kaupunki - Vasa stad

Anmälan till medborgarinstitutets språkkurser börjar i Vasa 17.5

Dela
Anmälan till höstterminens språkkurser vid Vasa medborgarinstitut Alma börjar onsdag 17.5 kl. 9.00.
Bild: Vasa stad / Mikael Matikainen
Bild: Vasa stad / Mikael Matikainen

Du kan bekanta dig med kursutbudet och anmäla dig på nätet på adressen uusi.opistopalvelut.fi/vaasa.

Anmälningar tas även emot på plats och per telefon via Almas serviceställena i Vasa.Höstterminen börjar 4.9.2023.

Mångsidig utbildning erbjuds

Vasa medborgarinstitut Alma erbjuder ett brett utbud av språkkurser för fritiden och arbetslivet.Kurser finns för studerande på olika språknivåer, allt från nybörjare till längre hunna, och kurserna är öppna för alla.

- Man kan välja att delta i närundervisningen i Vasa, Laihela och Lillkyro eller studera på distans på nätet, berättar Sari Isokangas som är planeringsansvarig språklärare.

Språkstudier lönar sig

Kurserna utvecklas kontinuerligt med tanke på olika studerande, livssituationer och behov. Studiepoängskurserna har etablerats i utbudet och via dem kan man synliggöra sin egen kompetens med officiella prestationsanteckningar till exempel för kommande studier eller arbetsgivare.

I den internationella och mångkulturella arbetsmiljön behövs språkkunskaper allt mer.Man har beaktat detta i Almas utbud bland annat genom att på kurserna träna olika situationer som förekommer i arbetslivet så som förhandling och kundbetjäning.

Vid Alma kan man också avlägga allmän språkexamen (YKI). Efter avlagd examen får man ett officiellt språkintyg som man kan använda när man till exempel söker jobb, studieplats eller ansöker om medborgarskap.

- Språket är nyckeln till andra kulturer, hjälper i arbetslivet och utvecklar det egna tänkandet.Att få lära sig något nytt är dessutom roligt och berikande, summerar Marika Boström som är planeringsansvarig språklärare.

Nyheter och socialt lärande

Ständigt populära språk är förutom svenska och engelska, även spanska, italienska och franska, särskilt i fråga om turism.

- Våra nyheter i höst är bland annat en nybörjarkurs i norska och finlandssvenskt teckenspråk. Det japanska språket förenar vi med kulturkännedom, kalligrafi och origami, berättar Isokangas och Boström.

Att lära sig tillsammans är viktigt i undervisningen vid Alma.FinTandem är en kursmodell där man parvis lär sig språk: till exempel finskspråkiga och svenskspråkiga lär varandra ömsesidigt den andras modersmål.

- Även vårt Språkcafé blev en succé som kommer att fortsätta på hösten. Där får deltagare med olika språk träffas en gång i månaden. De berättar på eget språk för varandra bland annat om sin kultur och vardagliga saker, varvid inlärningen av det främmande språket sker väldigt naturligt, berättar Marika Boström.

Kontakter

- Planeringsansvarig språklärare, FinTandemkoordinator Marika Boström, marika.bostrom@edu.vaasa.fi, tfn 040 619 4788


- Planeringsansvarig språklärare Sari Isokangas, sari.isokangas@edu.vaasa.fi, tfn 040 5385 891

Bilder

Bild: Vasa stad / Mikael Matikainen
Bild: Vasa stad / Mikael Matikainen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig. 

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum