Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö

Ansiopäiväraha lasketaan tulorekisterin tietojen perusteella aikaisintaan vuonna 2020

Jaa

Palkkatietoja aletaan viedä tulorekisteriin 1.1.2019 lähtien. Työttömyyskassat alkavat saada tulorekisterin tietoja käyttöönsä kuitenkin vasta seuraavan vuoden alusta. Tämän vuoksi työttömäksi jäävän henkilön on edelleen toimitettava palkkatodistus työttömyyttä edeltävistä ansioista, jotta päivärahan taso voidaan laskea.

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö muistuttaa, että myös työttömyysturvalakia tulisi muuttaa ennen tulorekisterin käyttöönottoa, jotta tulorekisteriä voidaan hyödyntää työttömyyskassoissa kokonaisuudessaan. Tällä hetkellä etuuskäsittely perustuu vielä palkan ansaintatietoihin, jotka ovat tulorekisterissä vain vapaaehtoisina tietoina.

Kehysriihessä päätettiin, että työttömyyden aikaiset tulot huomioidaan jatkossa työttömyysturvassa ansainta-ajankohdan sijasta maksuajankohdan mukaan. Tämä mahdollistaa tulorekisterin käytön työttömyyden aikaisten tulojen huomioimisessa. Vastaava muutos olisi tehtävä myös etuuden perusteena olevan palkan määrittelyyn ennen vuotta 2020.

Tulorekisterin tietojen mahdollisimman laaja käyttö etuuskäsittelyssä lyhentäisi käsittelyaikaa ja vähentäisi työnantajien antamia selvityksiä. Työnantajat ja palkalaskijat tekevät vuosittain ansiopäivärahan maksamista varten kymmeniä tuhansia palkkatodistuksia, joista voitaisiin tulorekisterin myötä luopua. Tämä kuitenkin edellyttää muutosta työttömyysturvalakiin.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvalähde: tulorekisteri
Kuvalähde: tulorekisteri
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö
Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö
Kumpulantie 3
00520 Helsinki

http://www.tyj.fi

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö ry (TYJ) on työttömyyskassojen edunvalvonta- ja koulutusjärjestö sekä yhteistoimintaelin. TYJ kehittää työttömyysturvaa ja kassojen toimintaa sekä ylläpitää niiden tietotaitoa. Kaikki Suomessa toimivat 25 työttömyyskassaa ovat jäseninä TYJ:ssä. Kassoissa on jäseninä noin kaksi miljoonaa palkansaajaa ja yrittäjää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme