Vaasan kaupunki - Vasa stad

Ansök redan nu om en plats inom småbarnspedagogiken på hösten

Dela

Det lönar sig för familjer som redan nu vet att de behöver en plats inom småbarnspedagogiken hösten 2021 att ansöka om en plats före slutet av mars. Då har man inom småbarnspedagogiken bättre förutsättningar att planera verksamheten och dela ut platserna så bra som möjligt enligt familjernas önskemål.

En plats inom småbarnspedagogiken kan i Vasa ansökas året runt enligt familjens behov. Önskan är dock att ansökningarna för hösten kan lämnas in senast 31.3 om familjen redan vet att den behöver en plats på hösten.

- Då vi får så många ansökningar som möjligt i tid för höstens del, kan vi bättre planera vår verksamhet och vid behov omforma t.ex. gruppernas struktur. Vår strävan är naturligtvis att så många familjer som möjligt kan erbjudas en plats inom småbarnspedagogiken enligt familjens önskemål, t.ex. nära hemmet, säger servicechef Maria Karvonen.

Enligt Karvonen är det på hösten ofta enklare att få den plats som familjen helst vill ha än mitt under verksamhetsperioden, t.ex. i januari.

Nya daghem i centrumområdet

I Vasa råder det viss brist på platser inom småbarnspedagogiken i synnerhet i centrumområdet i grupper för små barn under 3 år. Situationen underlättas redan av det nya daghemmet på Rådhusgatan och ett nytt daghem som öppnas i augusti på kasernområdet i f.d. musikkårens lokaler.

Vasa stads direktör för småbarnspedagogiken Anne Savola-Vaaraniemi berättar att ändringar i de lagar som gäller småbarnspedagogiken har styrt allt flera barn till att omfattas av småbarnspedagogiken.

- Sänkningen av klientavgifterna, slopandet av begränsningen av den subjektiva rätten till småbarnspedagogik samt minskningen av gruppstorleken för barn över tre år har alla skapat ett behov av flera platser inom småbarnspedagogiken också i Vasa.

Ändringar görs återigen i lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken 1.8.2021, då avgifterna sänks igen. Målet med den nationella reformen är att förbättra sysselsättningen och öka graden av deltagande inom småbarnspedagogiken.

Vasa stad har även valts med i ett försök med tvåårig förskoleundervisning, som genomförs av Undervisnings- och kulturministeriet. Försöket börjar i augusti 2021 och kan även för sin del öka behovet av platser inom småbarnspedagogiken.

Även det ökade distansarbetet har haft en inverkan på ansökandet av platser inom småbarnspedagogiken.

- En plats söks nu mer nära hemmet, inte längs vägen till arbetet eller nära arbetsplatsen, säger Savola-Vaaraniemi.

Kontakter

servicechef Maria Karvonen, tfn 050 325 4821, maria.karvonen@edu.vaasa.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Elektroniskt har redan nästan 2500 tider bokats för vaccinering mot coronaviruset20.4.2021 16:09:45 EEST | Tiedote

Vasaborna har tagit emot den elektroniska tidsbokningen till vaccineringen mot coronaviruset väldigt bra. Tjänsten öppnades 12.4 och fram till 19.4 hade redan 2471 vaccineringstider bokats. Tider sätts ut i det elektroniska bokningssystemet vartefter hälsostationerna får vacciner mot coronaviruset, som är lämpliga för de olika åldersgrupperna. Mängden vacciner som anländer vet man ungefär en vecka åt gången.

Sähköisen asioinnin kautta on varattu jo lähes 2500 koronarokotusaikaa20.4.2021 16:04:15 EEST | Tiedote

Vaasalaiset ovat ottaneet odotetun sähköisen ajanvarauksen koronarokotteisiin todella hienosti. Palvelu avattiin 12.4. ja nyt 19.4. mennessä on sähköisesti varattu jo 2471 koronarokotusaikaa. Aikoja sähköiseen varausjärjestelmään laitetaan sitä mukaa, kun eri ikäryhmiin sopivia koronarokotteita saapuu terveysasemille. Saapuneiden rokotteiden määrät tiedetään noin viikko kerrallaan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum