Helsingfors universitet

Antagningen till universitet förnyas: betygsbaserad antagning utvidgas, också andra leder utvecklas

Jaa

Antagning som utgår från betyg, dvs. betygsbaserad antagning, kommer att bli en led för antagning till universitetsstudier. Reformen förbereds för närvarande. Som hjälp har man utvecklat ett verktyg för poängsättning av studentexamen.

Universiteten förbereder sig för att införa betygsbaserad antagning som en led för antagning före år 2020. Man har inom ramen för universitetens projekt för förnyande av antagningen utvecklat ett poängsättningsverktyg för betygsbaserad antagning. Utbildningsområdena kan tillämpa verktyget för poängsättning av studentexamen.Målet är att de områdesvisa poängsättningarna av studentexamen publiceras senast i augusti 2018.  

Poängsättningsverktyget presenterades 7.11.2017 i ett seminarium som ordnades i samarbete av undervisnings- och kulturministeriet och projekten kring högskoleantagningen.

Sari Lindblom som är ordförande för styrgruppen för projektet för förnyande av antagningen till universitet ser många goda sidor i betygsbaserad antagning, men också utmaningar.

– Det skulle vara utmärkt om studentexamen poängsattes lika inom ett och samma utbildningsområde vid alla universitet. Det är vad vi strävar efter, men det kräver ännu mycket samarbete mellan universiteten. Ju enhetligare ett utbildningsområde presenteras, desto tydligare blir bilden som de sökande får, konstaterar Lindblom.

Modersmålet och matematik betonas

Poängsättningsverktyget kan tillämpas av vart och ett utbildningsområde så att det lämpar sig för poängsättning av studentexamen inom just det området. Utbildningsområdena kan vikta vitsorden för enskilda ämnen i studentexamen, till exempel språk eller naturvetenskapliga ämnen.

Modersmålet och matematik betonas i poängsättningsverktyget, eftersom man vill uppmuntra studier i ämnena.

Den ansökandes perspektiv i fokus

Projektets mål är att öka samarbetet kring antagning och utveckla också andra alternativa leder än betygsbaserad antagning. Den ansökandes perspektiv betonas starkt i planeringen.

Projektet omfattar också forsknings- och utredningsarbete som anknyter till antagningen av nya studerande.

Projektet ingår i de spetsprojekt som finansieras av undervisnings- och kulturministeriet och finansieringen fortsätter till utgången av 2019. 

Ytterligare information

Projektets webbplats (på finska):http://oha-forum.fi/hankkeet/karkihanke/  

Ordförande för styrgruppen, prorektor Sari Lindblom sari.lindblom@helsinki.fi, tfn 02941 20628

Projektchef Ulla Sarajärvi ulla.sarajarvi@helsinki.fi, tfn 02941 40335

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingfors universitet
Helsingfors universitet
PB 3
00014 Helsingfors universitet

+358 2941 911 (växel)http://www.helsinki.fi/

Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet, en internationell akademisk gemenskap med 40 000 studerande och forskare. På de internationella rankinglistorna placerar sig Helsingfors universitet i regel bland de 100 bästa universiteten. Universitetet grundades 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingfors universitet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme