Vaasan kaupunki - Vasa stad

Antalet fall av coronavirussmitta har sjunkit i Vasa – det är fortfarande viktigt att använda munskydd

Dela

Under den senaste veckan har endast sju nya fall av coronavirus konstaterats i Vasa och incidenstalet är för närvarande 35. Vasaborna fick till stånd detta genom sitt eget agerande, men det är fortfarande viktigt att följa gällande rekommendationer och använda munskydd i offentliga utrymmen samt i årskurserna 7–9, i gymnasiet och andra läroinrättningar på andra stadiet samt i högskolorna.

Bild: Mikael Matikainen
Bild: Mikael Matikainen

Ingen tvingas använda munskydd, men alla har ett ansvar och en möjlighet att göra sitt för att förhindra att coronaviruset sprids.

- I Vasa har endast sju nya fall av coronavirussmitta konstaterats under den senaste veckan, och för detta ska alla Vasabor ha tack. Antalet coronavirusfall minskade på en kort tid. För detta behövdes allas insats: användning av munskydd på offentliga platser, övergång till distansarbete för alla som har den möjligheten, paus i hobbyer och träningar samt slopande av sociala evenemang och upplevelser. Vi gjorde det här tillsammans, berömmer stadsdirektör Tomas Häyry.

Incidenstalet för de två senaste veckorna i Vasa per 100 000 personer är 35.

Det är fortfarande viktigt att använda munskydd

I årskurserna 7–9 och på andra stadiet har en del elever och föräldrar förstått att det är obligatoriskt att använda munskydd.

- Så är dock inte fallet, vi kan inte tvinga någon till detta, utan också för skolorna är det frågan om en stark rekommendation och även utan munskydd får man komma till skolan. Var och en kan dock fundera på vad det betyder för en själv, för skolkamraterna och personalen om man använder eller inte använder munskydd. Coronaviruset finns fortfarande bland oss och vem som helst kan ha det. Om viruset igen lyckas sprida sig, innebär det troligtvis återgång till distansundervisning och karantän för dem som exponerats, påminner bildningsdirektör Christina Knookala.

Aktiv användning av munskydd har en stor betydelse för att spridningen av coronaviruset ska kunna stoppas.

- I butikerna och i stadsbilden kan man se att Vasaborna tagit rekommendationen på allvar och därför sjunker också smittotalen.Genom att använda munskydd visar man också hänsyn och att man bryr sig om dem som befinner sig i närheten, eftersom munskyddet skyddar andra människor mot eventuell smitta.Jag hoppas att man orkar följa rekommendationerna ännu, så att vi snart kan luckra upp restriktionerna och på så sätt återgå till ett mera normalt liv före jul, säger ledande överläkare Heikki Kaukoranta.

Den starka rekommendationen om att använda munskydd i offentliga utrymmen, i årskurserna 7–9, gymnasierna och andra läroinrättningar på andra stadiet samt i högskolorna gäller för närvarande till 18.11. Elever i årskurserna 7–9 får 2 stycken munskydd varje dag.

Kontakter

ledande överläkare Heikki Kaukoranta tfn 040 528 3443, heikki.kaukoranta@vaasa.fi

Bilder

Bild: Mikael Matikainen
Bild: Mikael Matikainen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Den 18 september är det hälsovårdarnas dag – de vårdar kommunbor från vaggan till graven17.9.2021 11:59:12 EEST | Tiedote

Hälsovårdarnas arbetsinsats för kommunbornas hälsa är verkligen omfattande och mångsidig. Var och en av oss har fått prata med en hälsovårdare, för de har en viktig roll när det gäller att främja kommunbornas hälsa och välmående från vaggan till graven. Hälsovårdare kan arbeta t.ex. vid mödrarådgivningen, barnrådgivningen, skol- och studenthälsovården samt inom den service som främjar seniorers hälsa.

Terveydenhoitajapäivää vietetään 18.9. – he hoitavat kuntalaisia vauvasta vaariin17.9.2021 11:54:49 EEST | Tiedote

Terveydenhoitajien työpanos kuntalaisten terveyden eteen on todella laaja ja monipuolinen. Jokainen meistä on päässyt ”terkkarin” juttusille, sillä he ovat tärkeässä roolissa kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi vauvasta vaariin. Terveydenhoitajat voivat työskennellä esimerkiksi äitiysneuvolassa, lastenneuvolassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä ikäihmisten terveydenedistämisen palveluissa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum