Maahanmuuttovirasto

Antalet nya asylsökande har varit fortsatt lågt

Dela

Just nu kommer ganska få nya asylsökande till Finland. Antalet nya asylsökande minskade på grund av coronapandemin, och antalet sökande har inte återgått till den nivå som det var på före pandemin.

Mellan januari och oktober 2021 har 994 personer lämnat in sin första asylansökan. Antalet nya asylsökande har hållit sig på samma nivå som förra året. Mellan januari och oktober 2020 lämnade 1 109 personer in sin första asylansökan.

– Vi följer noga med situationen i Belarus, men den har åtminstone inte ännu påverkat antalet asylsökande i Finland, säger Antti Lehtinen, som är direktör för asylenheten.

De flesta som lämnade in sin första asylansökan kom från Afghanistan och Turkiet.

– Flest asylsökande kommer från Afghanistan, och 196 afghanska medborgare har lämnat in sin första asylansökan. I antalet sökande ingår också 85 personer som kom med evakueringsflyg och 32 sårbara asylsökande som flyttades från länderna kring medelhavet enligt ett beslut som fattades av statsrådet år 2020. Den förändrade situationen i Afghanistan har inte i övrigt lett till en ökning av antalet sökande, berättar Lehtinen.

De 227 afghaner som evakuerats från Afghanistan enligt statsrådets beslut syns inte i asylstatistiken. De har enligt statsrådets beslut beviljats uppehållstillstånd på särskilda humanitära grunder, så de är inte asylsökande. Med evakueringsflygen kom också 85 asylsökande. De flesta av dem är familjemedlemmar till dem som fått konsulär hjälp.

Antalet förnyade ansökningar sjunker

Under perioden januari till oktober i år har sammanlagt 2 021 asylansökningar lämnats in. Under perioden januari till oktober förra året lämnades sammanlagt 2 796 asylansökningar in. I antalet ingår både sådana ansökningar som är den sökandes första ansökan och förnyade ansökningar.

I år har 1 027 förnyade ansökningar lämnats in (januari-oktober 2020: 1 687). En förnyad ansökan är en asylansökan som en klient gör efter att ett beslut från Migrationsverket eller förvaltningsdomstolen om en tidigare ansökan har vunnit laga kraft. Om den asylsökande har varit någon annanstans än i Finland under en längre period mellan ansökningarna, är det inte fråga om en förnyad ansökan. Irakier har lämnat in flest ansökningar om förnyelse i år.

– Antalet förnyade ansökningar har minskat. Den förändrade situationen i Afghanistan har förvånansvärt nog inte ännu synts i antalet förnyade ansökningar, berättar Lehtinen.

Läs mer om antalet ansökningar och beslut på Migrationsverkets statistiktjänst.

Nyckelord

Kontakter

Direktör Antti Lehtinen, tfn 0295 433 135, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi

Länkar

Om

Maahanmuuttovirasto
Maahanmuuttovirasto
PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto

Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi

Migrationsverket är en beslutsfattande organisation i immigrations-, asyl-, flykting- och medborgarskapsärenden och upprätthåller systemet för mottagande.

Följ Maahanmuuttovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Maahanmuuttovirasto

Utredning: Ett människohandelsoffers väg från utnyttjande till ett hederligt arbetsliv är lång18.10.2021 15:57:36 EEST | Tiedote

Det finländska systemet för sysselsättningstjänster kan inte tillräckligt flexibelt svara på de olika behov som finns hos offer för människohandel och utnyttjande. Detta framgår i en utredning som gjorts av Hjälpsystemet för offer för människohandel och Europeiska institutet för kriminalpolitik (HEUNI) om ordnandet av sysselsättningstjänster i Finland för offer för människohandel och utnyttjande som har utländsk bakgrund.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum