Messukeskus

Antiikki-messuilla näkyy suomalainen design ja taide

Jaa

Messukeskuksen Antiikki-tapahtumassa 13.–17.9. nousevat tällä kertaa kotimainen design ja taide. Messuvieras voi tutustua mm. 1700-luvun Olhavan lasitehtaan tuotantoon, Märta Blomstedtin nojatuoliharvinaisuuteen, Riitta Immosen vintage-pukuihin sekä Anitra Lucanderin ja Yngve Bäckin maalauksiin.

Kuvalähde: Wanha Tammitori, Märta Blomstedtin nojatuoli
Kuvalähde: Wanha Tammitori, Märta Blomstedtin nojatuoli

Harvinaista Olhavan lasitehtaan tuotantoa

Olhavan (ruots. Nyby) lasitehdas toimi Pohjois-Pohjanmaalla Iin Olhavan kylässä vuosina 1782–1885 ja oli aikansa suurimpiin kuulunut lasitehdas Pohjoismaissa. Anita Antik -liike Oulusta esittelee messuilla n. 50 esinettä sisältävän uniikin kokoelman Olhavan lasitehtaan tuotantoa mahapulloista ikkunalasiin ja apteekkipulloista Venäjän keisarivaakunan koristamiin taskumatteihin. ”Olen kerännyt suomalaista lasia eri vuosisadoilta kymmeniä vuosia. Niinpä esittelyssä on myös kotimaisen designin huippunimien esineitä Olhavan tuotannon lisäksi”, kertoo lasinkeräilijä ja liikkeen omistaja Mauno Heikkilä.

Suomalainen design ja vintage-vaatteet pitävät pintansa

Wanha Tammitorin osastolla nähdään tänä vuonna 1930–50-lukujen kotimaisia klassikoita mm. Carl Gustaf Hiort af Ornäsilta ja Alvar Aallolta. Erikoisuutena myynnissä on Märta Blomstedtin suunnittelema nojatuoliharvinaisuus. ”Tuoli on todellinen helmi, viime vuonna näitä tuoleja on myyty vain ulkomaille satumaisin hinnoin”, kertoo Kari Lähteinen Wanhasta Tammitorista.

Turkulainen VintagEija’s tuo messuille 1930–80-lukujen vintage-vaatteita ja -asusteita mm. USA:sta, mutta myös kotimaista designia esimerkiksi Riitta Immosen ateljeen pukuja. ”Myymme myös vintage-kodintekstiilejä kuten verhoja ja pöytäliinoja. Vaatteissa tällä hetkellä kiinnostusta herättää erityisesti 80-luku”, kertoo VintagEija’s -liikkeen omistaja Eija Mannila. Tekstiilit näkyvät myös ohjelmalavalla: vintage-vaatteiden huollosta kertoo tekstiilikonservoinnin lehtori Anna Häkäri Metropolia-ammattikorkeakoulusta.

Anitra Lucanderin ja Yngve Bäckin maalauksia

Taidekauppa P. Grahn on erikoistunut erityisesti sodanjälkeiseen suomalaiseen museoluokan taiteeseen. Paljon kysyttyjä ovat viime vuosikymmenen aikana olleet mm. Unto Koistisen, Kain Tapperin, Yrjö Saarisen, Per Steniuksen ja Rafael Wardin teokset. Kestosuosikkeja ovat myös vanhemmat naistaiteilijat kuten Ellen Thesleff ja Helen Schjerfbeck, joiden teoksia Taidekauppa P. Grahn on välittänyt myös viime vuosina. ”Näiden huipputaiteilijoiden ensiluokkaiset työt ovat olleet taantuman aikana jopa tavallista halutumpia. Varakkaat ihmiset haluavat usein epävarmoina aikoina sijoittaa johonkin pysyvään ja arvonsa pitävään”, kertoo Rikhard Grahn.

Anitran Lucanderin teokset ovat edullisemmassa hintaluokassa erityisen kysyttyjä. Lucanderin mestarillinen värien käyttö ja hienostunut tyyli niin kollaaseissa kuin maalauksissakin sopii hyvin myös tämän hetken kodin sisustukseen. Messuille taidekauppa P. Grahn tuo Lucanderin ’Hedelmäasetelman’ 1970-luvulta.

”Viime vuonna messuilla yllättivät Yngve Bäckin teokset. Niitä myimme messujen aikana peräti kolme kappaletta. Bäckin maalauksissa on erinomainen hinta–laatu-suhde, sillä tasokkaan työn sai reilulla tuhannella eurolla. Ne ovat värikkyydessään Rafael Wardin ja Anitra Lucanderin tavoin näyttäviä kodin seinällä, mutta ovat hinnaltaan edullisempia. Tänä vuonna esittelemme messuilla Bäckiltä ’Saunassa’-teoksen vuodelta 1959”, jatkaa Grahn.

Antiikki-tapahtuma järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 13.–17.9.2017 samaan aikaan huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitaren, äänen- ja kuvantoistolaitteiden HighEnd Helsingin, lifestyle-tuotteiden myyjien ja ostajien ammattitapahtuma Forman ja Helsinki Design Weekin tilasuunnittelun ja projektisisustamisen ammattitapahtuma Showroomin kanssa. Antiikki-messujen erikoisnäyttely on 'Asumisen utopioita'.

#antiikki2017 #habitare2017

Lisätietoja
Tiedottaja Jaana Matilainen, Messukeskus
p. 0503095130
jaana.matilainen@messukeskus.com

Avainsanat

Kuvat

Kuvalähde: Wanha Tammitori, Märta Blomstedtin nojatuoli
Kuvalähde: Wanha Tammitori, Märta Blomstedtin nojatuoli
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus edistää suomalaista elinkeinoelämää mahdollistamalla tuloksellisia kasvokkain kohtaamisia messuilla, kokouksissa, kongresseissa ja muissa tapahtumissa. Messukeskuksessa järjestetään vuosittain liki sata messutapahtumaa ja 2000 kokousta ja kongressia. Tapahtumiin osallistuu joka vuosi noin 9400 näytteilleasettajaa ja 1,2 miljoonaa kävijää. | Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, promotes Finnish welfare by enabling effective face to face encounters at exhibitions, meetings, conferences and other events. In 2017, 75 exhibitions and 2000 meetings and congresses were held at Messukeskus Helsinki. 9 400 exhibitors and 1.2 million visitors took part in the events.  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Helsingin Kirjamessuilla kahdeksan lukupiiriä18.6.2018 12:19Tiedote

Helsingin Kirjamessujen lukupiirit on julkaistu. Tarjolla on kahdeksan lukupiiriä kiinnostavista vuoden 2018 kirjauutuuksista. Lukupiiriin osallistuu messuvieraiden lisäksi kirjailija ja kustantajan edustaja. Lukupiirikirjailijoita ovat Rafael Donner, Antti Heikkinen, Kari Hotakainen, Risto Isomäki, Riikka Pulkkinen, Sisko Savonlahti, Katariina Souri ja Saara Turunen. Helsingin Kirjamessut järjestetään torstaista sunnuntaihin 25. – 28.10.2018 Messukeskuksessa Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme