SDP EDUSKUNTA

Antti Lindtmanin ryhmäpuhe tiedonantokeskustelussa hallitusohjelmasta

Jaa

Muutokset puhuttaessa mahdollisia


Valtioneuvoston tiedonanto hallituksen ohjelmasta
Ryhmäpuhe 16.12.2019
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman

Arvoisa puhemies,

Luottamus on suomalaista yhteiskuntaa koossa pitävä liima. Sen varassa voimme kansakuntana suunnata kohti tulevaisuutta. Luottamus rakentuu siitä, että on selkeä suunta ja päämäärät, joita kohti etenemme vahvoin, mutta samalla viisain askelin.

Kaksi viikkoa sitten päättynyt viiden puolueen yhteistyö jatkuu. Pääministeri on vaihtunut, mutta eteenpäin katsova hallitusohjelma ja sen kunnianhimoiset tavoitteet ovat samat. Seuraavat askeleet on otettava Suomen vahvuuksia vaalien, yhteiskuntaa uudistaen ja samalla luottamusta lisäten.

Arvoisa puhemies,

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen tärkein tehtävä on viedä Suomi hiilineutraaliksi yhteiskunnaksi seuraavan 15 vuoden aikana ja tehdä se sosiaalisesti oikeudenmukaisesti, työllisyyttä parantaen sekä talouden toimivuudesta huolehtien.

Muutos ei ole helppo tai yksinkertainen, mutta se on välttämätön. Mitä pidemmäksi toimia lykkäämme, sitä kalliimmaksi lasku tulee. Jostain pitää tinkiäkin, mutta muutoksessa itää myös uuden kasvun siemen ja uuden työn mahdollisuus.

Olemme oikealla tiellä. Vuodesta 1990 Suomi on vähentänyt päästöjä yli viidesosalla ja samaan aikaan taloutemme on kasvanut 60 prosentilla. Suunta on oikea, mutta seuraavat askeleet ovat vaativia.

Näin haastava muutos on mahdollinen vain kansalaisia kuullen ja heidän tuellaan. Muutoksen keskellä on tärkeää, että hallitus lisää tasa-arvoa, osallisuutta ja oikeudenmukaisuutta. On varmistettava, että kaikki pidetään mukana.

Siksi pieniä eläkkeitä nostetaan ja perusturvaa korotetaan. Indeksikorotukset toteutetaan.
Epäoikeudenmukainen ja työllisyyden kannalta tehoton aktiivimalli on päätetty purkaa ja se poistuu vuoden alusta.

Jokaisen lapsen yhdenvertainen oikeus varhaiskasvatukseen palautuu. Lapsissamme on kansakuntamme tulevaisuus.

Arvoisa puhemies,

Paljon on tehty, mutta paljon on vielä tehtävää.

Sote-uudistus on saatava maaliin, sosiaaliturvajärjestelmä ja perhevapaat pitää uudistaa ja lainsäädäntö pitää saada vastaamaan uuden työn ja digitalisaation vaatimuksia. Samalla on huolehdittava pitkän ajan menestystekijöistämme: osaamisesta, kannattavasta yritystoiminnasta ja kyvystä sopia.

Jotta hallitus saavuttaa kunnianhimoiset tavoitteensa ja kykenee toteuttamaan ehkä maailman edistyksellisimmän hallitusohjelman, tarvitaan paljon luottamusta ja yhteistyökykyä.

Mitkään kunnianhimoiset tavoitteet ei toteudu, ellei samalla huolehdita hyvästä talouskehityksestä. Kansainvälisen talouden epävarmuus jatkuu: Brexit ja esimerkiksi Saksan tilanne heijastuvat myös Suomeen. Tässä suhdannetilanteessa ensi vuoden taloudellista toimeliaisuutta lievästi tukeva linja on asiantuntijoidenkin mukaan oikea.

Yritykset tarvitsevat menestyäkseen hyvän ja ennakoitavan toimintaympäristön. Siksi saavutettavuutta niin kiskoilla kuin kumipyörillä pitää parantaa joka puolella Suomea.

Osaamisen vahvistaminen on uuden kasvun elinehto. Siksi hallitus jatkaa koulutuksen ja tutkimuksen kunnianpalautusta – jos eduskunta tällä viikolla niin päättää, koulutukseen ohjataan 350 miljoonaa lisäeuroa.

Myös työelämää pitää parantaa ja siksi esimerkiksi nyt puututaan vihdoin tarpeettomiin nollatuntisopimuksiin ja tähän liittyvät epäkohdat tullaan korjaamaan

Yrittäjien edellytyksiä parannetaan ja ensimmäisen työntekijän palkkaamista helpotetaan.

Hallituksen työllisyystavoite on kova ja niin pitääkin olla. Vaikeuskerroin kasvaa, mitä lähemmäksi tavoitetta pääsemme. Kaikki työllisyyskeinot eivät varmasti tule olemaan vain helppoja, mutta itsetarkoitus ei ole tehdä vaikeita, vaan oikeita ratkaisuja.

Palkkatuen käyttöä lisätään selvästi ja kuntakokeilut käynnistyvät. Lisää työllisyystoimia valmistellaan jatkuvasti.

Työllisyysasteen nosto on yhteinen ponnistus. Sopimusyhteiskuntaa pitää vaalia, sillä työmarkkinoiden toimivuudella on ratkaiseva merkitys. Yhteiseen työhön tarvitaan kaikkien panosta: niin elinkeinoelämän, palkansaajien, yrittäjien kuin maataloustuottajien. Keinojen löytämisessä myös oppositiolla voi olla oma rakentava roolinsa.

Arvoisa puhemies,

Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä on sitoutunut pääministeri Marinin hallituksen ohjelmaan ja sen kunnianhimoisten tavoitteiden toteuttamiseen. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen, taloudesta ja työllisyydestä huolehtiminen sekä yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden vahvistaminen on mahdollista yhdistää. Nyt on tekojen aika. Tarvitaan luottamusta, yhteistyötä ja viisautta. Yhdessä olemme vahvoja, yhdessä selviämme.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Heinäluoma esittää: Liikunta- ja kulttuuriseteleillä myös messuille25.1.2020 08:05:00 EETTiedote

Suomessa järjestetään vuosittain lukuisia liikunta-, hyvinvointi- ja kulttuurialan messuja. Näillä messuilla osallistujat pystyvät tutustumaan laajaan kattaukseen erilaisten toimijoiden tarjoamia palveluita, jotka liittyvät hyvinvoinnin edistämiseen niin kulttuurin kuin liikunnankin saralla. ”Esimerkiksi liikunnan alan ammattilaiset tarjoavat tapahtumissa henkilökohtaista opastusta liikunnan harrastamisen aloittamiseen ja tapahtumassa pääsee kokeilemaan niin perinteisiä kuin uusiakin lajeja. Messulippuja ostaessa kävijät eivät kuitenkaan voi hyödyntää työnantajan tukemaa työntekijän omatoimisen liikunta- ja kulttuuritoiminnan tukea eli kulttuuri-, liikunta- tai virikeseteleitä”, Heinäluoma huomauttaa ministerille lähettämässään kirjallisessa kysymyksessä. Messukäynnit määritettiin verovapaan työnantajan tukeman liikuntaedun edun ulkopuolisiksi vuonna 2008. Tuolloin tuloverolakia muutettiin niin, että verovapaaksi henkilöstöeduksi luettiin liikuntasetelin lisäksi myös kulttuuriseteli. T

Toimituksille tiedoksi SDP:n Filatovin kirjoitus kokoomuksen avaukseen liittyen22.1.2020 14:28:52 EETTiedote

Toimituksille tiedoksi kansanedustaja Tarja Filatovin kirjoitus Facebookissa. Filatov on eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen. https://www.facebook.com/tarja.filatov *** Kokoomus julistaa, että tarvitaan 120.000 työpaikkaa, että talous on tasapainossa. Kyllä,työllisyyttä on ehdottomasti parannettava ensisijaisesti ihmisten hyvinvoinnin vuoksi. Talouden tasapaino on tässä vain väline. Talouden tasapainon ja työllisyyden välillä on selvä yhteys. Oleellista on työpaikkojen määrän ohella, tehdyt työtunnit, työn tuottavuus, palkkataso. Nyt työllisyys on lähinnä palvelualojen varassa. Kansainvälinen talous vaikuttaa vientiimme. On oikeastaan absurdia, että työn laadusta ei puhuta mitään. Jos yksi ihminen tekee useampaa työtä ja on silti riippuvainen toimeentulotuesta, työllisyys ei ole kovin palkitsevaa. Eikä lisää hyvinvointia. Ristiriitaista on se, että viime eduskuntakaudella työllisyys kyllä parani, mutta toimeentulotukiasiakkuus ei vähentynyt, vaan jopa kasvoi työllisyystoimien seur

SDP:n Kymäläinen tyytyväisenä taksiselvitysten valmistumisesta21.1.2020 13:59:55 EETTiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on tyytyväinen, kun selvitykset viime hallituskaudella uudistuneen taksisääntelyn vaikutuksista ovat valmistuneet ja liikennepalvelulain uudelleenarviointiprosessi etenee. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä Verohallinnon harmaan talouden yksikkö toimittivat liikenne- ja viestintäministeriölle selvitykset taksisääntelyn toimivuudesta ja ratkaisuehdotuksista. Marinin hallituksen ohjelmassa linjataan, että tällä hallituskaudella tehdään liikennepalvelulain uudelleenarviointi ja taksiliikenteen osalta tehdään tarvittavat korjaukset ottaen huomioon toiminnan turvallisuus ja harmaan talouden torjunta. Kymäläisen mukaan on tärkeää, että edellisen taksilainuudistuksen myötä ilmaantuneet epäkohdat korjataan. – Erityisen tärkeää on puuttua taksien saatavuus- ja luotettavuuskysymyksiin sekä pohtia uudelleen muun muassa Kela- ja koulukyytien kilpailutusta, Kymäläinen toteaa

Kansanedustaja Tuula Väätäinen: Hallitus panostaa perusterveydenhuollon palveluiden saatavuuden parantamiseen17.1.2020 16:52:03 EETTiedote

Osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa Sosiaali- ja terveysministeriön jakaa yhteensä 190 miljoonaa euroa valtionavustuksia sote-palveluiden kehittämiseen. Avustusta myönnetään terveydenhuollon järjestämistehtävien ja palveluiden sisällölliseen kehittämiseen sekä yhtenäistämiseen ja saatavuuden parantamiseen. Vuonna 2020 alueille jaetaan 70 miljoonaa euroa valtionavustusta. Tänä vuonna painotus kohdistuu perusterveydenhuollon, sosiaalihuollon, mielenterveyspalveluiden ja kuntoutus palveluiden saatavuuden parantamiseen. Kansanedustaja Tuula Väätäinen on tyytyväinen hallituksen toimenpiteisiin peruspalveluiden saatavuuden vahvistamisessa. - Olen tyytyväinen, että hallitus panostaa perusterveydenhuollon palveluiden saatavuuden parantamiseen. Suomessa palvelujen alueelliset erot ovat kasvaneet aivan liian suuriksi. Ongelmia ei ole pelkästään palveluiden saatavuudessa vaan myös hoitoon pääsyssä. Useasti ihmiset voivat joutua matkustamaan hyvinkin pitkiä matkoja tarvittavaa

Jarmo Aaltonen vahvistamaan eduskuntaryhmän viestintää7.1.2020 15:40:10 EETTiedote

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän viestinnässä aloittaa tänään mediasuhteiden asiantuntijan tehtävässä Jarmo Aaltonen. Aaltonen tulee vahvistamaan päivittäisviestintää ja hänen tehtäviinsä kuuluu mm. yhteydenpito mediaan. Aaltosella on pitkä kokemus journalismin alalta. Hän on toiminut mm. politiikan ja talouden toimittajana Helsingin Sanomissa sekä tuottajana Oma Aika -aikakauslehdessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme