Jyväskylän yliopisto

Anu Kankainen fysiikan professuuriin – erityisalana ydinastrofysiikka

Jaa

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsumenettelyllä ottanut FT Anu Kankaisen fysiikan professorin tehtävään. Professuuri sijoittuu matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan. Professori Kankaisen tutkimus keskittyy ydinastrofysiikkaan, erityisesti kokeisiin, joissa tutkitaan astrofysiikan kannalta merkityksellisten eksoottisten radioaktiivisten ydinten ominaisuuksia.

Professori Anu Kankaista kiinnostaa perimmäinen kysymys: miten alkuaineet ovat syntyneet? (Kuva: Petteri Kivimäki.)
Professori Anu Kankaista kiinnostaa perimmäinen kysymys: miten alkuaineet ovat syntyneet? (Kuva: Petteri Kivimäki.)

Kankaista kiinnostaa perimmäinen kysymys: miten alkuaineet ovat syntyneet?
”Tämän ymmärtämiseksi tarvitaan tietoa atomien ytimistä, koska melkein kaikki tuntemamme alkuaineet ovat syntyneet tähdissä ytimien muuttuessa toisiksi ytimiksi ja alkuaineiksi. Näiden prosessien mallintaminen vaatii tietoa ytimien ominaisuuksista, kuten niiden massasta ja eliniästä”, Kankainen kertoo. Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratorio tarjoaa tutkimukselle oivalliset puitteet. Erityisesti sen IGISOL-laitteistolla tuotettujen eksoottisten ydinten tutkimus on tuottanut monia merkittäviä tieteellisiä julkaisuja.

Havainnot vauhdittavat tutkimusta

Kankaisen mukaan ydinastrofysiikassa eletään mielenkiintoisia aikoja. Gravitaatioaaltojen sekä sähkömagneettisen säteilyn havainnointi törmäävistä neutronitähdistä tuottaa ainutlaatuista tietoa tapahtumista, joissa tuotetaan raskaita alkuaineita.

”Uusia havaintoja törmäävistä neutronitähdistä, hyvin vanhoista tähdistä sekä mahdollisesta kotigalaksissamme tapahtuvasta supernovasta odotellaan. Toisaalta samaan aikaan kiihdytinlaboratorioissa tehtävä tutkimus kehittyy. Ennen tuntemattomia ytimiä ja niiden ominaisuuksia voidaan tutkia uusilla menetelmillä ja laitteistoilla.”

Mittausten ja havaintojen yhdistämiseksi tarvittavien mallinnusten tekeminen on myös helpottunut nykyaikaisilla supertietokoneilla. Kankainen odottaa mielenkiinnolla tulevia vuosia: minkälaisia löydöksiä tai havaintoja tullaan tekemään?

Anu Kankainen (o.s. Ruuska) on aloittanut professuurissa 1.1.2022 työskenneltyään sitä ennen fysiikan laitoksen apulaisprofessorina vuodesta 2019. Hän väitteli tohtoriksi vuonna 2006 Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselta ja on toiminut sen jälkeen Suomen Akatemian tutkijatohtorina sekä akatemiatutkijana Jyväskylän yliopistossa. Lisäksi hän on työskennellyt tutkijana Edinburghin yliopistossa Skotlannissa 2013–2014. Vuonna 2017 hän sai arvostetun ja mittavan Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) Consolidator Grant -rahoituksen tutkimukselleen Jyväskylän yliopistossa.

Kankainen on edistänyt tieteen yhteiskunnallista vaikuttavuutta muun muassa Suomen Fyysikkoseuran puheenjohtajana sekä tieteen popularisoijana esitelmien sekä monien radio- ja lehtihaastattelujen kautta. Hän on kahden eurooppalaisen ydinfysiikan alan tieteellisen lehden (Journal of Physics G ja European Physical Journal A) toimituskunnan jäsen.

Kankainen on kansainvälisesti hyvin verkostoitunut fyysikko, jolla on useita luottamustehtäviä. Hän on muun muassa jäsen CERNissä toimivassa INTC-komiteassa sekä kansainvälisen FAIR-kiihdytinlaboratorion NUSTAR-kollaboraatiota edustavassa hallituksessa. Kankainen on toiminut myös useissa kansainvälisissä arviointitehtävissä, viimeisimpänä arvostetun ERC Consolidator Grant 2021 PE2 (Fundamental Constituents of Matter) -arviointipaneelin jäsenenä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anu Kankainen
anu.kankainen@jyu.fi
040 805 4880

Kuvat

Professori Anu Kankaista kiinnostaa perimmäinen kysymys: miten alkuaineet ovat syntyneet? (Kuva: Petteri Kivimäki.)
Professori Anu Kankaista kiinnostaa perimmäinen kysymys: miten alkuaineet ovat syntyneet? (Kuva: Petteri Kivimäki.)
Lataa
(Kuva: Petteri Kivimäki.)
(Kuva: Petteri Kivimäki.)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 28.5.2022: Liikunnalliset kotitehtävät tukevat yläkouluikäisten vapaa-ajan liikkumista23.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

Liikunnasta ei ole ollut tapana antaa kotitehtäviä, mutta oppilaiden mielestä läksyt sopivat liikuntaan siinä missä muihinkin oppiaineisiin. Liikuntatunneilla annettuja vapaaehtoisia liikunnallisia kotitehtäviä tehdään ahkerasti, ja ne myös lisäävät yläkouluikäisten tyttöjen liikkumista, selviää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä väitöskirjassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme