Institutet för hälsa och välfärd THL

Användning av specialrena inomhusutrymmen kan öka känslighet för symtom – personer med symtom ska stödas mångsidigt och baserat på kunskap

Dela

När en anställd eller skolelev uppvisar långvariga och mångformiga symtom i olika byggnader där man inte har konstaterat faktorer som orsakar symptom i inomhusluften, erbjuds som lösning allt oftare specialrena utrymmen både i skolorna och på arbetsplatserna.

Det finns inga medicinska grunder för användningen av specialrena utrymmen och de bör inte användas förrän deras långsiktiga konsekvenser för hälsan och välbefinnandet har utretts. I stället för att använda specialrena utrymmen borde man på ett förebyggande och mångsidigt sätt stöda personer med symtom i inomhusmiljöer.

Detta framgår av ställningstagandet från expertgruppen för hälso- och sjukvård inom det nationella programmet för inomhusluft och hälsa. Ställningstagandet behandlade inte situationer där byggnadens alla användare, oberoende av symtom, tillfälligt flyttar till andra utrymmen, till exempel under tiden byggnaden repareras.

Användningen av specialrena utrymmen medför risker

I en situation där faktorer som orsakar symtom inte har konstaterats i byggnadens inomhusluft kan en förflyttning till specialrena utrymmen förvärra situationen. Åtgärden stärker uppfattningen att orsaken till symtomen är okända faktorer med anknytning till inomhusluften, vilket kan leda till ett allt värre undvikande beteende och nedsatt funktionsförmåga.

När specialförhållandena används som en lösning leder det ofta till att den som uppvisar symtom eller hens familjs fysiska och sociala livsmiljö minskar. Särskilt för barn kan detta ha långtgående skadliga konsekvenser.

Förflyttningar till specialrena utrymmen kan också förvärra riskuppfattningar, oro och skadliga upplevelser i fråga om inomhusluften hos andra personer som använder byggnaden eller hos anhöriga. Att betona farans betydelse kan stärka och upprätthålla funktionella symtom och öka risken för miljökänslighet.

"Vid förebyggande och vård av miljökänslighet är det viktigt att i synnerhet ingripa i uppfattningarna om olägenheter och risker med anknytning till inomhusluften. Detta förutsätter ansvarsfullhet i verksamheten och i de givna rekommendationerna hos alla aktörer, så som myndigheter, yrkesutbildade inom hälso- och sjukvården, beslutsfattare, medier och organisationer”, säger överläkare Risto Vataja vid HUS Helsingfors universitetssjukhus.

Långvariga symtom som stör funktionsförmågan ska utredas inom hälso- och sjukvården

Långvariga symtom som stör funktionsförmågan ska utredas tillsammans med yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården och patienten ska få den vård- och rehabiliteringsplan hen behöver.

"Skadliga symtom ska utredas noggrant inom hälso- och sjukvården. Vanligtvis beror symtomen på många faktorer, så vården och rehabiliteringen måste skräddarsys individuellt. I undantagsfall kan vissa inomhusutrymmen undvikas, men endast tillfälligt som en del av den övriga vården och rehabiliteringen. Undvikande under lång tid kan stärka reaktionen på vanliga miljöer och leda till miljökänslighet som försvårar det normala livet ", säger överläkare Maritta Kilpeläinen vid Åbo universitetscentralsjukhus.

Den som har symtom kan få hjälp och stöd på många sätt

I stället för att använda specialrena utrymmen borde man på ett förebyggande och mångsidigt sätt stöda personer med symtom i inomhusmiljön. Många metoder stöder funktionsförmågan och välbefinnandet hos alla som använder byggnaden.

Metoderna är bland annat

  • förbättring av inomhusmiljöns kvalitet och trivsel (t.ex. temperaturförhållanden, buller, torr inomhusluft, föroreningar, dofter och lukter samt många faktorer som påverkar koncentration och trivsel)
  • noggrann utredning av symtomen inom hälso- och sjukvården, vård- och rehabiliteringsåtgärder samt uppföljning med hjälp av vilka man strävar efter att uppnå samförstånd om de faktorer som påverkar symtomen och minska eventuell onödig oro
  • flexibelt utnyttjande av olika metoder för att lindra symtomen och återhämta sig från symtombilden (t.ex. symtomatisk behandling, minskning av belastningsfaktorer och ökning av resurser samt psykosocialt stöd och rehabilitering)
  • tillfällig modifiering av arbetet som en del av annat stöd för arbetsförmågan (t.ex. arbetsarrangemang, utrymmesarrangemang, distansarbete och arbetstid)
  • ökad interaktiv kommunikation om kvaliteten på inomhusluften i byggnaden samt förmedling av information om inomhusluftens hälsoeffekter och faktorer som påverkar symtomen.

Expertgruppen för hälso- och sjukvård verkar inom det nationella programmet för inomhusluft och hälsa. Ett centralt mål för programmet är att förbättra vården av personer med symtom i inomhusmiljöer samt att öka deras arbets- och funktionsförmåga.

Mer information

Överföring av personer med symtom i inomhusmiljöer till specialrena utrymmen – risker och utredningsbehov

Programmets expertgrupp

Hur påverkar inomhusluften människornas hälsa?  

Risto Vataja
överläkare
HUS, Psykiatri
tfn 050 4277 331
fornamn.efternamn@hus.fi

Maritta Kilpeläinen
överläkare
ÅUCS, ansvarsområdet för lungsjukdomar
tfn 050 566 3340
fornamn.efternamn@tyks.fi

Juha Pekkanen
professor
THL och Helsingfors universitet
tfn 040 508 1077
fornamn.efternamn@helsinki.fi

Om

Institutet för hälsa och välfärd THL
Institutet för hälsa och välfärd THL
Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors

https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv

Följ Institutet för hälsa och välfärd THL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL

Vaccinationstäckningen bland småbarn är mycket god i Finland – andelen ovaccinerade barn födda 2021 något större än i tidigare åldersklasser27.3.2024 02:00:00 EET | Tiedote

Vaccinationstäckningen bland småbarn är hög i Finland år efter år. Nästan 98 procent av de barn som föddes 2021 har börjat få vaccinationsserien med femvalent vaccin som skyddar mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio och Hib-sjukdomar. Nästan 95 procent av dem som föddes 2021 har fått MPR-vaccin som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund. De här uppgifterna framgår av det nationella vaccinationsregistret. Det finns skillnader i vaccinationstäckningen mellan välfärdsområdena. I områden med lägre täckning har man dock gjort långsiktigt arbete för att öka de positiva attityderna till vaccination, och skillnaderna i vaccinationstäckningen mellan välfärdsområdena håller på att minska för flera vaccin. Det är sällsynt att vara ovaccinerad, men en liten ökning har skett I Finland är det fortfarande sällsynt att vara ovaccinerad. Av de barn som föddes 2021 är 1,7 procent helt ovaccinerade, vilket är något fler än i de tidigare åldersklasserna. Av dem som är födda 2020 var 1,4 procent ov

Antalet fall av fästingburen hjärninflammation ökade klart i fjol – det nationella vaccinationsprogrammet utvidgas på flera orter15.1.2024 12:00:00 EET | Tiedote

År 2023 anmäldes före utgången av september sammanlagt 160 fall av fästingburen hjärninflammation till THL:s register över smittsamma sjukdomar, vilket är 37 fler än året innan. År 2022 anmäldes 123 fall av TBE till registret under hela året, 2021 var antalet 148 och under tidigare år under hundra. Enligt uppföljningsuppgifterna för 2019–2023 har incidensen av fästingburen hjärninflammation varit högst i kommuner i kustområdet – i Gustavs (67 fall per 100 000 invånare) och Pargas (45/100 000) samt på Åland (35/100 000). I dessa områden har man länge känt till den höga risken för sjukdomen. ”Största delen av de personer som smittats har saknat vaccinationsskydd. Det är viktigt att se till att man har ett vaccinationsskydd i synnerhet om man bor i ett område som omfattas av det nationella vaccinationsprogrammet”, säger THL:s forskare Henna Mäkelä. År 2023 inte helt jämförbart med tidigare år Tidigare år har förekomsten av fästingburen hjärninflammation följts upp per kalenderår, men häda

Undersökning: Drömmar om barn blir till en allt senare ålder – fertilitetsrådgivning, stöd för barnfamiljer och en positiv diskussion kan stöda nativiteten10.1.2024 12:00:48 EET | Tiedote

Allt fler kvinnor under 35 år är barnlösa. Enligt THL:s undersökning Hälsosamma Finland har 73 procent av kvinnorna i åldern 20–34 år inte fött barn. Antalet kvinnor som inte fött barn har ökat med hela åtta procentenheter sedan 2017. Bland kvinnor som fyllt 35 har däremot antalet förlossningar ökat och andelen kvinnor som fött barn har ökat med två procentenheter. Barnlöshet är inte något som bara gäller kvinnor. Enligt tidigare statistik har också andelen barnlösa män ökat mycket. "Resultaten är betydande både samhällsmässigt och på individnivå. Den sjunkande nativiteten leder till att antalet personer utanför arbetslivet ökar i förhållande till personer i arbetsför ålder”, berättar utvecklingschef Satu Majlander. ”När man blir äldre är det inte nödvändigtvis längre möjligt att bli gravid. När man är äldre medför graviditet och förlossning risker som kan försämra den blivande moderns och fostrets hälsa. En annan faktor som ökar komplikationer under graviditeten är fetma bland kvinnor

Undersökningen Hälsosamma Finland: En allt större andel av finländarna upplever att tillgången till social- och hälsovårdstjänster försvåras av långa köer och höga klientavgifter14.12.2023 09:37:33 EET | Tiedote

Allt fler av de som använder hälso- och sjukvårdstjänster upplever att det finns problem med tillgången till tjänsterna. 57 procent av männen och 63 procent av kvinnorna anser att alltför långa köer har försvårat tillgången till vård. Problemen med tillgången till hälso- och sjukvårdstjänster har ökat med cirka 10 procentenheter jämfört med 2020. Tillgången till tjänster upplevs ha försvårats ytterligare av höga klientavgifter. Ungefär en tredjedel av dem som använder hälso- och sjukvårdstjänster och nästan hälften av dem som anlitat socialservice är av denna åsikt. Inom hälso- och sjukvårdstjänsterna har ökningen varit 15 procentenheter och inom socialservicen 17 procentenheter jämfört med 2020. Cirka 60 procent av de män och kvinnor som anlitat socialservice upplever problem med att hitta lämplig service och med att få tillgång till service tillräckligt snabbt. Situationen är oförändrad jämfört med 2020. "Det är oroväckande att det upplevs som svårt att hitta lämplig service och att

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye