HUS

Apotti tas stegvis i bruk inom HUS Diagnostikcentrum

Dela

Införandet av Apotti inom bilddiagnostikens funktioner vid HUS Diagnostikcentrum görs i två steg. Det första införandet sker planenligt 24.4. Ett mindre införande sker senare i maj.

Imorgon, lördag 24.4., blir 1 750 av personalen inom de bilddiagnostiska funktionerna vid HUS Diagnostikcentrum användare av Apotti. Apotti tas då i bruk i den största delen av de bilddiagnostiska funktionerna, dvs. de radiologiska tjänsterna, som är till exempel röntgen- och ultraljudsundersökningar. 

Då Apotti tas i bruk innebär det att de tidsbokningar patienten själv gör överförs till patientportalen Maisa från och med 26.4. Tidsbokningen förutsätter alltid en remiss till en bilddiagnostisk undersökningMaisa finns på adressen www.maisa.fi. Maisa kan användas av alla de invånare i Nylands kommuner, som via den egna hälsocentralen fått en remiss till en bilddiagnostisk undersökning vid HUS.    

Det går fortsättningsvis att komma på konventionella röntgenundersökningar som röntgen av skelett och lungor utan att boka tid i förväg.  

Den andra, mindre delen av införandet görs under maj månad. Orsaken till det stegvisa införandet är problem som i sista stund kommit fram mellan kommunerna och de bilddiagnostiska funktionerna inom enheten för klinisk fysiologi och isotopmedicin (KFI) samt enheten för klinisk neurofysiologi (KNF)Problemen gäller systemen som överför informationen mellan dessa. enheterna finns ca 250 användare av Diagnostikcentrums totalt 2000 Apotti-användare.  

Det stegvisa införandet av Apotti vid HUS Diagnostikcentrum påverkar inte det övriga införandet. Apotti tas i bruk som planerat 24.4. inom hälso- och sjukvården i Helsingfors, Grankulla och Kervo, hemvården, tjänster för äldre och i missbrukarvården. Införandet gäller cirka 15 000 av personalen vid hälso- och sjukvården i Helsingfors, Grankulla och Kervo. 

Bakgrund 

Inom HUS pågår en omfattande reform av verksamheten, som hänför sig till hanteringen av patientdata. Det nya enhetligare sättet att dokumentera och använda data förbättrar kvaliteten och stärker patientsäkerheten. Det betydande utvecklingsprojektet är möjligt tack vare övergången till det nya patient- och klientdatasystemet Apotti i alla HUS enheter senast i slutet av år 2020. Dessutom har en ny e-tjänst öppnats för HUS kunder, Maisa.  

Apotti-systemet  har tagits i bruk i tre steg: november 2018, februari 2020 och oktober 2020. HUS Bilddiagnostik tar i bruk Apotti som sista enhet våren 2021. 

Det Epic-baserade systemet som används i nästan 500 sjukhus runtom i världen har levererats till HUS av Oy Apotti Ab. 

Nyckelord

Kontakter

Markku Mäkijärvi
Chefsöverläkare, HUS
050 428 7660

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum