Apteekin chatista kysytään eniten hoito-ohjeista ja lääkkeiden yhteisvaikutuksista
Yliopiston Apteekki hoitaa päivittäin satoja chat-keskusteluita verkkopalvelussaan. Tutkimuksen mukaan asiakkaat kysyvät eniten hoito-ohjeista ja lääkkeiden yhteisvaikutuksista. Myös lääkkeiden annostelu sekä käyttö raskauden ja imetyksen aikana kiinnostavat.

Yliopiston Apteekin verkkokaupan valikoimassa on yli 16 000 resepti- ja itsehoitolääkettä sekä muuta apteekkituotetta. Verkkoasiakkaita palvelee lähes 50 farmaseuttia chatin ja puhelimen kautta. Vuonna 2017 verkkoapteekin asiakaspalvelu hoiti yhteensä yli 300 000 puhelin- ja chat-keskustelua.
- Internetistä löytyy hyvin eri tasoista ja jopa epäluotettavaa tietoa lääkkeistä ja lääkehoidoista. Haluamme chat-palvelumme kautta tarjota luotettavaa, jokaiselle helposti saatavilla olevaa tietoa lääkkeistä ja sitä kautta tukea lääkehoitojen onnistumista, tietopalvelupäällikkö Paula Hägg Yliopiston Apteekin Lääkeneuvonta- ja asiakaspalveluyksiköstä sanoo.
Yliopiston Apteekin chat-palvelun tutkimuksessa analysoitiin 1480 keskustelua. Tutkimusaineisto oli täysin anonyymi, koska siitä oli poistettu keskustelijoiden henkilötiedot.
Suurin osa keskusteluista liittyi reseptilääkkeisiin (51 %) tai itsehoitovalmisteisiin (47 %). Aihealueista yleisimmät olivat hoito-ohjeet (18 %), yhteisvaikutukset (18 %), annostelu (14 %), raskaus ja imetys (9 %) sekä lasten lääkitys ja sairauden hoito (9 %).
Yleisimmät chat-keskusteluissa käsitellyt lääkeryhmät olivat hermostoon vaikuttavat lääkkeet (33 %), tuki- ja liikuntaelinten sairauksien lääkkeet (16%), ruoansulatuselinten ja aineenvaihduntasairauksien lääkkeet (13 %) ja systeemisesti vaikuttavat infektiolääkkeet (12 %).
Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan opiskelijat Marika Lepola ja Päivi Luhtanen tutkivat farmaseutin lopputyössään Yliopiston Apteekin chat-asiakaspalvelua lääkeinformaation lähteenä. Vastaavaa tutkimusta ei ole Suomessa aiemmin tehty.
Yliopiston Apteekin verkkopalvelussa ya.fi oli vuonna 2017 yli kuusi miljoonaa käyntiä. Asiakas saa verkkoapteekista tilaamansa lääkkeet ja tuotteet 2-4 arkipäivässä kotiin tai valitsemaansa noutopisteeseen. Lisäksi pääkaupunkiseudulla voi saada lääkkeet pikatoimituksena kotiin jopa saman arkipäivän aikana. Verkkopalvelun maksuttomassa chatissa farmaseutit palvelevat asiakkaita joka päivä klo 7-24.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Paula Hägg, tietopalvelupäällikkö
09-5420 4409, paula.hagg@ya.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Yliopiston Apteekki on yksi Suomen kolmesta parhaasta asiakaspalveluyrityksestä (Taloustutkimus), joka palvelee monikanavaisesti asiakkaita 17 apteekin lisäksi myös puhelimessa (24 h) ja verkossa ya.fi. Yliopiston Apteekki on Helsingin yliopiston omistama yhteiskunnallinen yritys, jonka koko tuotto käytetään suomalaiseen koulutukseen ja tutkimukseen. Lisätietoja ya.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki
Helppoa asiointia uudella apteekkisovelluksella4.2.2019 09:45:00 | Tiedote
Yliopiston Apteekin uuden mobiilisovelluksen avulla yhteys chat-farmaseuttiin ja verkkoapteekkiin ovat koko ajan kosketuksen päässä.
Vahva rautavalmiste avuksi väsymykseen ja uupumukseen1.2.2019 10:30:00 | Tiedote
Yliopiston Apteekin oma tuotesarja kasvaa YA Vahva Rauta + C-vitamiini -valmisteella. Rauta edistää muun muassa normaalia punaisten verisolujen ja hemoglobiinin muodostumista. Väsymystä ja uupumusta vähentävästä rautalisästä hyötyvät etenkin naiset ja murrosikäiset tytöt.
Ego keskittyy verkkokauppaan29.1.2019 15:51:19 | Tiedote
Hyvinvointiketju Egoa koskevat yhteistoimintaneuvottelut on saatu päätökseen. Ego keskittyy voimakkaasti kasvaneeseen verkkokauppaan ja sulkee myymälänsä elokuun 2019 loppuun mennessä. Egon koko henkilöstölle tarjotaan avoimia työpaikkoja Yliopiston Apteekin apteekeista ja ketjutoiminnoista.
YA Sinkkiasetaatti lyhentää flunssan kestoa ja lievittää oireita27.12.2018 12:12:00 | Tiedote
Tutkimusten mukaan sinkkiasetaatti helpottaa flunssan oireita ja lyhentää sen kestoa jopa päivillä. Flunssasta kärsii minimiajan vain, jos aloittaa sinkkiasetaattivalmisteen käytön heti flunssaoireiden alkaessa ja ottaa sitä säännöllisesti muutaman päivän ajan. Uudet sinkkiasetaattia sisältävät suusuihkeet täydentävät Yliopiston Apteekin omaa YA-tuotesarjaa.
Joka kymmenes aikoo tehdä ostoksia verkkoapteekissa lähikuukausina20.12.2018 07:59:00 | Tiedote
Reseptilääkkeiden ja muiden apteekkituotteiden verkko-ostaminen kasvaa Suomessa. Taloustutkimuksen tuoreen tutkimuksen mukaan 12 % suomalaisista aikoo tehdä ostoksia kotimaisessa verkkoapteekissa seuraavan puolen vuoden sisällä.
Yliopiston Apteekilta apuraha ihosyövän riskitekijöiden tutkimukselle19.12.2018 10:10:00 | Tiedote
Yliopiston Apteekin hallitus myönsi 20 000 euron apurahan proviisori Satu Siiskoselle, joka tekee väitöstutkimusta ihosyövän riskitekijöistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme