Päivittäistavarakauppa ry

Apteekkisääntelyä on uudistettava asiakkaan ja terveydenhuollon lähtökohdista

Jaa

Apteekkialan sääntelyä tulee uudistaa vastaamaan terveydenhuollon sääntelyä, toteaa lääkejakelun uudistamistarpeita kartoittava asiantuntijaryhmä. Alan sääntely on kohdennettava oleellisiin asioihin, kuten lääkitysturvallisuuteen sekä asiakkaan ja potilaan aseman turvaamiseen. Samalla on huolehdittava siitä, ettei sääntelyllä estetä välttämättömiä investointeja, joita uuden teknologian täysimittainen hyödyntäminen lääkejakelussa edellyttää. Selvitysryhmän väliraportti julkistettiin 7.3.2018.

Uudistamisen lähdettävä lääkkeen käyttäjän tarpeista

Selvitysryhmän mukaan apteekkisääntelyä ei ole nykyisellään määritelty riittävän selvästi osaksi terveydenhuoltoa. Apteekkien toimintaa ja lääkejakelua tulisi säädellä samojen periaatteiden mukaisesti kuin muutakin terveydenhuoltoa.

– Apteekkiala tarvitsee sääntelyä, jonka ytimessä ja lähtökohtana on ensisijassa oltava lääkkeen käyttäjän tarpeet sekä yhteiskunnan kokonaisetu, selvityshankkeen johtaja Liisa Hyssälä painottaa.

Potilaan ja yhteiskunnan kannalta keskeisistä asioista voidaan selvitysryhmän mukaan säätää jopa nykyistä tiukemmin. Sääntelyllä suojattaviksi ydinasioiksi selvitysryhmä nostaa lääkitysturvallisuuden ja lääkkeiden saatavuuden turvaamisen kaikissa tilanteissa sekä toiminnan laadun, kustannustehokkuuden ja alueellisen kattavuuden.

Sääntelyn tulee mahdollistaa kehitys

Oikein kohdennettu sääntely mahdollistaa apteekkitoiminnan kehittämisen. Lääkejakelun toimintaympäristö, palvelurakenne ja asiakastarpeet ovat nyt muutoksessa. Tähän muutokseen vastaaminen edellyttää merkittäviä investointeja.

– On uskallettava katsoa eteenpäin. Apteekit tulisi nähdä nykyistä monipuolisempana toimijana ja resurssina terveydenhuollossa. Sääntelyä on uudistettava niin, että uuden teknologian, digitalisaation, tekoälyn ja robotiikan vaatimat mittavat investoinnit ovat mahdollisia. Meillä ei ole varaa siihen, että näitä mahdollisuuksia ei saada täysimääräisesti käyttöön, Hyssälä tiivistää.

Selvitysryhmässä arvostettuja asiantuntijoita

Lääkealan asiantuntijatietoon perustuva selvitystyö lääkejakelun uudistamistarpeista käynnistyi marraskuussa 2017. Selvityksen toimeksiantaja on Päivittäistavarakauppa ry. Riippumattomasti toimiva selvitysryhmä koostuu lääkealan asiantuntijoista. Selvityshankkeen johtaja on Liisa Hyssälä. Selvitysryhmän jäseniä ovat hankkeen pääsihteerinä toimiva Lauri Pelkonen, lakimies Reijo Kärkkäinen sekä professori Heikki Ruskoaho. Työryhmä kuulee työnsä kuluessa laajasti asiantuntijoita ja sidosryhmiä.

Hankkeen loppuraportti valmistuu kesäkuussa 2018. Loppuraportissa selvitysryhmä esittelee yksityiskohtaiset ehdotukset apteekkitoiminnan kehittämiseksi sekä arvioi ehdotusten vaikutuksia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Selvityshankkeen johtaja Liisa Hyssälä, puh. 050 505 3133

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Päivittäistavarakauppa ry
Päivittäistavarakauppa ry
PL 340
00131 Helsinki

(09) 172 860https://www.pty.fi

Lääkejakeluselvitys 2018 käynnistyi marraskuussa 2017. Sen väliraportti julkaistaan maaliskuussa ja loppuraportti kesäkuussa 2018. Alan asiantuntijoista koostuva selvitysryhmä toimii itsenäisesti ja kuulee työnsä aikana lääkealan toimijoita ja muita eri alojen asiantuntijoita. Selvitystyön toimeksiantaja on Päivittäistavarakauppa ry. Lisätietoja selvityshankkeesta: www.pty.fi/laakeselvitys2018/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Päivittäistavarakauppa ry

Selvitys: Alkoholin vähittäiskulutus ei kasvanut tammi–elokuussa hellekesästä huolimatta8.11.2018 09:19Tiedote

Alkoholin vähittäiskulutus ei ole tammi–elokuussa kasvanut vuoteen 2017 verrattuna huolimatta kesän poikkeuksellisista ja pitkistä hellejaksoista. Pientä laskua on sekä litroissa (-0,4 %) että 100 % alkoholina (-0,3 %) laskettuna. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta selvityksestä, jossa Taloustutkimus Oy on arvioinut alkoholin vähittäiskulutuksen kehitystä saatavilla olevien Alkon ja päivittäistavarakaupan myyntitietojen sekä matkustajatuontitietojen perusteella.

Selvitysryhmä: Apteekkien sääntely tarvitsee isoja uudistuksia14.6.2018 10:04Tiedote

Suomessa on valmistauduttava lääkejakelun uudistamiseen. Voimakkaasti muuttuvassa toimintaympäristössä nykyinen lääkejakelujärjestelmä on joustamaton. Se on myös kallis. Apteekkien palkkiojärjestelmä on liiaksi sidoksissa lääkkeen hintaan, toteaa alan uudistustarpeita selvittänyt asiantuntijaryhmä. Selvitysryhmä esittää useita uudistuksia apteekkialalle. Kaikissa uudistuksissa keskeistä on varmistaa laadukas lääkeneuvonta.

Kyläkauppapäivä 9.6.2018 muistuttaa pienten kauppojen merkityksestä28.5.2018 10:14Tiedote

Valtakunnallinen Kyläkauppapäivä kutsuu tutustumaan oman kylän kauppaan lauantaina 9.6.2018. Päivään osallistuu lähes 950 pientä myymälää eri puolilla Suomea. Tapahtuma muistuttaa pienten kauppojen ja läheltä saatavien palveluiden merkityksestä alueen asukkaille. Kyläkaupat ovat tuttuja myös kesäasukkaille ja muille lomanviettäjille. Kesän lomakausi onkin monelle kyläkaupalle vuoden tärkein sesonki. Kyläkaupat voivat tulevaisuudessa olla keskeisessä roolissa, kun etsitään uusia ratkaisuja lähipalveluiden ja asuttavuuden turvaamiseksi koko Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme