Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Apulaispormestari Pakarinen: Hyvä hallitus, työvoimapulaan on ratkaisu!

Jaa

Työttömien määrä pieneni kesäkuussa 2018 Helsingissä 13 prosenttia vuodentakaisesta. Talous ja työllistämistoimet siis vetävät. Vieraskielisten työttömyysaste on kuitenkin Helsingissä kantasuomalaisiin verrattuna kaksinkertainen.

Samaan aikaan noin kolmannes teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yrityksistä raportoi rekrytointivaikeuksistaan Elinkeinoelämän keskusliiton suhdannebarometrissa. Manpowerin toteuttaman osaajapulaselvityksen mukaan työnantajista jopa 45 prosentilla on vaikeuksia täyttää avoimia tehtäviä.

”Tähän yhtälöön tarvitaan ratkaisuja jo budjettiriihestä. Helsinkiläisten yritysten näkymien kirkastuminen on havaittavissaniin investoinneissa kuin rekrytoinneissakin. Työllistämisen vaikeudet varjostavat hyvää kehitystä, ja kasvu uhkaa tyssätä työvoimapulaan”, toteaa apulaispormestari Pia Pakarinen.

Helsingin vieraskielisen väestön määrän ennustetaan kasvavan jopa Joensuun kaupungin asukasluvun verran vuoteen 2030 mennessä. Asukasmäärästä olisi silloin 23 prosenttia vieraskielisiä, ja pääosa kasvusta tulisi vieraskielisistä. Vuoden 2016 lopussa työn ja koulutuksen ulkopuolella oli kuitenkin vieraskielisistä 25–64-vuotiaista 24 prosenttia, kun kotimaankielisillä vastaava osuus oli reilu kolme prosenttia.

”Meillä ei ole varaa haaskata joka viidennen helsinkiläisen kykyjä. Koulutus on kaikilla mittareilla paras tie työllistymiseen. Olemmekin vastikään laatineet maahanmuuttajien kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelman, jonka toteuttamisella meillä on hyvät mahdollisuudet edistää sitä, että kaikkien lasten, nuorten ja aikuisten potentiaali toteutuu”, kertoo Pakarinen.

Väestön moninaisuus näkyy parhaiten helsinkiläisissä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa, joissa erilaiset kielet, uskonnot ja kulttuurit elävät rinnakkain ja vuorovaikutuksessa. Siellä ratkaistaan myös kaikki moninaisuuteen liittyvät haasteet.

Kaupunki on puuttunut maahanmuuttajien alhaisempaan työllistymisasteeseen kokoamalla yhteen työhallinnon palveluja, ammatillista koulutusta sekä muuta koulutusta ja palveluja Stadin osaamiskeskukseen. Osaamiskeskus on auttanut jo yli kahta tuhatta ihmistä kouluttautumaan tai työelämään kahden vuoden aikana.

”Helsinki panostaa siihen, että maahanmuuttajaväestö koulutetaan ja heille mahdollistetaan pääsy työmarkkinoille. Kannamme tässä vastuuta koko valtakunnan työvoimapotentiaalista. Jos maan hallitus tunnustaa tässä(kin) asiassa pääkaupunkiseudun erityispiirteen, niin saamme yhdessä aikaan enemmän – ehkäpä ratkaisun piinaavaan työvoimapulaan”, pohtii Pakarinen.

”Resursseja kannattaa kohdistaa sinne, missä ihmisillä on tosiasiallinen mahdollisuus työllistyä. Helsingissä työikäisen väestön määrä kasvaa ja tarvitaan työvoimaa – mutta myös tukea uusien tulokkaiden kouluttamiseen. Jos hallitus haluaa vauhdittaa talouskasvua edelleen, seuraava askel on työvoimapulan ratkaiseminen koulutuksella ja työperäisen maahanmuuton esteiden poistamisella”, summaa Pakarinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Pirre Seppänen
Poliittinen erityisavustaja
puh. 0407050123

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki - Helsingfors stad
Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 1691https://www.hel.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Apulaispormestarit Pakarinen ja Razmyar iloitsevat koululaisryhmien maksuttomasta joukkoliikenteestä30.10.2018 13:20Tiedote

Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallitus on tänään päättänyt osana ensi vuoden taloussuunnitelmaa, että jatkossa koululaisryhmät voivat koulupäivän aikana käyttää julkista liikennettä maksutta opettajan kanssa. Ensi vuoden alusta alkaen kuntien opetustoimilta ei enää perittäisi maksuja. Koululaisryhmien liikkumisen maksuttomuus on ollut pitkään Helsingin tavoite – erityisesti Helsingin opettajat sekä kulttuurikohteet ovat toivoneet tätä muutosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme