Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Apulaispormestari Pakarinen: Hyvä hallitus, työvoimapulaan on ratkaisu!

Jaa

Työttömien määrä pieneni kesäkuussa 2018 Helsingissä 13 prosenttia vuodentakaisesta. Talous ja työllistämistoimet siis vetävät. Vieraskielisten työttömyysaste on kuitenkin Helsingissä kantasuomalaisiin verrattuna kaksinkertainen.

Samaan aikaan noin kolmannes teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yrityksistä raportoi rekrytointivaikeuksistaan Elinkeinoelämän keskusliiton suhdannebarometrissa. Manpowerin toteuttaman osaajapulaselvityksen mukaan työnantajista jopa 45 prosentilla on vaikeuksia täyttää avoimia tehtäviä.

”Tähän yhtälöön tarvitaan ratkaisuja jo budjettiriihestä. Helsinkiläisten yritysten näkymien kirkastuminen on havaittavissaniin investoinneissa kuin rekrytoinneissakin. Työllistämisen vaikeudet varjostavat hyvää kehitystä, ja kasvu uhkaa tyssätä työvoimapulaan”, toteaa apulaispormestari Pia Pakarinen.

Helsingin vieraskielisen väestön määrän ennustetaan kasvavan jopa Joensuun kaupungin asukasluvun verran vuoteen 2030 mennessä. Asukasmäärästä olisi silloin 23 prosenttia vieraskielisiä, ja pääosa kasvusta tulisi vieraskielisistä. Vuoden 2016 lopussa työn ja koulutuksen ulkopuolella oli kuitenkin vieraskielisistä 25–64-vuotiaista 24 prosenttia, kun kotimaankielisillä vastaava osuus oli reilu kolme prosenttia.

”Meillä ei ole varaa haaskata joka viidennen helsinkiläisen kykyjä. Koulutus on kaikilla mittareilla paras tie työllistymiseen. Olemmekin vastikään laatineet maahanmuuttajien kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelman, jonka toteuttamisella meillä on hyvät mahdollisuudet edistää sitä, että kaikkien lasten, nuorten ja aikuisten potentiaali toteutuu”, kertoo Pakarinen.

Väestön moninaisuus näkyy parhaiten helsinkiläisissä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa, joissa erilaiset kielet, uskonnot ja kulttuurit elävät rinnakkain ja vuorovaikutuksessa. Siellä ratkaistaan myös kaikki moninaisuuteen liittyvät haasteet.

Kaupunki on puuttunut maahanmuuttajien alhaisempaan työllistymisasteeseen kokoamalla yhteen työhallinnon palveluja, ammatillista koulutusta sekä muuta koulutusta ja palveluja Stadin osaamiskeskukseen. Osaamiskeskus on auttanut jo yli kahta tuhatta ihmistä kouluttautumaan tai työelämään kahden vuoden aikana.

”Helsinki panostaa siihen, että maahanmuuttajaväestö koulutetaan ja heille mahdollistetaan pääsy työmarkkinoille. Kannamme tässä vastuuta koko valtakunnan työvoimapotentiaalista. Jos maan hallitus tunnustaa tässä(kin) asiassa pääkaupunkiseudun erityispiirteen, niin saamme yhdessä aikaan enemmän – ehkäpä ratkaisun piinaavaan työvoimapulaan”, pohtii Pakarinen.

”Resursseja kannattaa kohdistaa sinne, missä ihmisillä on tosiasiallinen mahdollisuus työllistyä. Helsingissä työikäisen väestön määrä kasvaa ja tarvitaan työvoimaa – mutta myös tukea uusien tulokkaiden kouluttamiseen. Jos hallitus haluaa vauhdittaa talouskasvua edelleen, seuraava askel on työvoimapulan ratkaiseminen koulutuksella ja työperäisen maahanmuuton esteiden poistamisella”, summaa Pakarinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Pirre Seppänen
Poliittinen erityisavustaja
puh. 0407050123

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki - Helsingfors stad
Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 1691https://www.hel.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Helsingin päästövähennysohjelma etenee päätöksentekoon: 147 toimenpiteellä hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä29.11.2018 16:16Tiedote

Korjattu 30.11. klo 10.40 toimenpiteiden määräksi 147 ja välitavoitteeksi vuoteen 2030 mennessä 60 prosenttia. Helsinki asetti kaupunkistrategiassaan vuosille 2017–2021 kunnianhimoisen tavoitteen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraalius edellyttää kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä Helsingissä 80 prosentilla vuodesta 1990. Välitavoitteeksi asetettiin kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelma sisältää tarvittavat toimet hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2035 mennessä. Ohjelmassa on yhteensä 147 toimenpidettä, jotka on jaoteltu liikenteen, rakentamisen ja rakennusten käytön, kuluttamisen, hankintojen ja jakamis- ja kiertotalouden sekä Smart & Clean -kasvun toimenpidekokonaisuuksiin. Lisäksi ohjelmassa on kuvattu mm. Helen Oy:n kehitysohjelmaa ja lähivuosien toimia, hiilinieluja ja päästöjen kompensointia. Helsingin kaupunginhallitus käsittelee päästövähennysohjelmaa kokouksess

KUTSU MEDIALLE: Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelma27.11.2018 14:40Kutsu

Aika: Torstaina 29.11.2018 kello 14.45 Paikka: Finlandia-talo (edustuslämpiö), Mannerheimintie 13 E, sisäänkäynti M4 Helsinki ottaa vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnassa vakavasti. Kaupunkistrategian linjausten mukaan Helsinki vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vuoteen 2035 mennessä 80 prosenttia ja kompensoi loput 20 prosenttia. Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelma on esitys siitä, miten Helsingin kaupunki yhteistyössä kaupunkilaisten ja yritysten kanssa voi käytännössä toteuttaa päästövähennykset. Toimenpideohjelmaa käsitellään kaupunginhallituksen kokouksessa 3. joulukuuta. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki esittelevät medialle Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmaa torstaina 29. marraskuuta kello 14.45. Tilaisuus pidetään Finlandia-talossa (Mannerheimintie 13 E, sisäänkäynti M4). Tilaisuuden lopuksi on mahdollisuus haastatella pormestari Vapaavuorta (kello 15.45 saakka) ja apulaispormestari Sinn

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme