Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Apulaispormestari Pia Pakarinen esittelee Helsingin menestystekijöitä Davosissa

Jaa

Apulaispormestari Pia Pakarinen puhuu Sveitsin Davosissa maailman talouskonferenssin yhteydessä pidettävässä Global Talent Competitiveness Index (GTCI) -tutkimuksen julkistamistilaisuudessa maanantaina 22.1.2018. Pakarinen kutsuttiin tilaisuuden keynote-puhujaksi tuomaan Helsingin ja Suomen näkökulmaa tutkimuksen teemaan, joka on monimuotoisuuden merkitys kykyjen houkuttelemisessa. Tutkimuksen tulokset julkaistiin maanantaina 22.1. klo 15 Suomen aikaa.

GTCI-tutkimuksen taustalla on vuodesta 2013 lähtien julkaistu vertailu, jossa tarkastellaan valtioiden kykyä kasvattaa ja houkutella alueelleen huippuosaajia sekä pitää heistä kiinni. Maiden lisäksi kaupunkeja on vertailtu vuodesta 2016. Suomi ja Helsinki ovat yleensä sijoittuneet tutkimuksessa erittäin hyvin.

Helsinki kaupunkivertailun viides – vahvuuksina sosiaalinen liikkuvuus, koulutus, avoimuus ja sukupuolten tasa-arvo

Tämän vuoden GTCI-tutkimuksen maavertailussa Suomi sijoittuu kuudenneksi, mikä on kolme sijaa parempi tulos kuin edellisessä tutkimuksessa. Kaupungeista Helsinki on viides edellään Zürich, Tukholma, Oslo, ja Kööpenhamina. Tosin erot erityisesti pohjoismaisiin naapureihin ovat pienet. Suomen ja Helsingin vahvuuksia ovat tutkimuksen mukaan sosiaalinen liikkuvuus, koulutus, avoimuus ja sukupuolten välinen tasa-arvo. Muita vahvuuksia ovat suhtautuminen vähemmistöihin ja yritysten keskinäinen yhteistyö.

”Olen iloinen, että vetovoimaisuutta vertailtaessa koulujärjestelmämme on maailman kärjessä. Koulutus, sosiaalinen liikkuvuus ja tasa-arvo ovat Suomi-brändin keskeisiä vahvuuksia. Helsinki on tehnyt paljon töitä sen eteen, etteivät alueet eriydy toisistaan vaan kaikki koulut ovat hyviä kouluja. Päiväkodeissa ja kouluissa luodaan pohja sille, että eri taustoista olevat lapset oppivat toimimaan yhdessä”, apulaiskaupunginjohtaja Pia Pakarinen toteaa tuloksista.

Suomen heikkouksia ovat verrokkeihin nähden kansainvälisyyden taso ja kyky houkutella korkean osaamisen lahjakkuuksia. Kaupunkeja vertailevassa tutkimuksessa 2016 Helsingin heikkoudeksi todettiin muun muassa huonot yhteydet lentokentälle.

”Tunnistamme haasteen siinä, ettemme ole vielä tarpeeksi kansainvälisiä ja vetovoimaisia. Kilpailemme Tukholman, Kööpenhaminan ja Oslon kanssa niin osaajista kuin investoinneistakin. Helsingin tavoitteena on olla maailman toimivin kaupunki. Toimivin kaupunki palvelee ketterästi myös kansainvälisiä osaajia ja yrityksiä”, Pakarinen jatkaa.

GTCI-tutkimuksen ovat tehneet yhteistyössä INSEAD, Adecco Group ja Tata Communications. Osaajien houkutteluun liittyvistä kansainvälisistä vertailututkimuksista GTCI-tutkimus on Helsingin kaupungin arvion mukaan tällä hetkellä lupaavin ja metodologisesti läpinäkyvin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

apulaispormestarin erityisavustaja Pirre Seppänen, puh. 040 7050123, e-mail: pirre.seppanen(at)hel.fi
apulaispormestari Pia Pakarinen, puh. 040 5294989

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli valtuutettujen aloitteita14.2.2019 00:06:56Tiedote

Kaupunginvaltuuston kokouksessa käytiin keskiviikkoiltana 13.2. laaja aloitekäsittely, jonka aikana käsiteltiin 15 valtuutettujen tekemää aloitetta. Erityisesti valtuutettu Atte Harjanteen aloite liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamiseksi kaupunkikonsernissa vuoteen 2025 mennessä johti pitkään keskusteluun. Tiukan äänestyksen jälkeen asia palautettiin valmisteluun ja kaupungilta edellytetään suunnitelmaa tämän tavoitteen toteuttamiseksi.

Helsingin Mukana-ohjelma hakee systeemisiä ratkaisuja syrjäytymisen ehkäisyyn12.2.2019 09:00:14Tiedote

Syrjäytyminen on usein kasauma vastoinkäymisiä ja huonoja lähtökohtia. Nuoren ihmisen kohdalla riskit voivat sekoittua viheliäiseksi vyyhdiksi, josta on vaikea erottaa, mikä tekijä oli sen alullepanija. Helsinki käynnistää laajan ja kokonaisvaltaisen Mukana-ohjelman, joka tähtää lasten ja nuorten syrjäytymisen, sen ylisukupolvisen periytymisen ja alueellisen eriytymisen vähenemiseen Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme