Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Apulaispormestari Razmyar: Helsinkiin kaivataan yöpormestaria

Jaa

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyar esitti viime syksynä julkisuudessa ajatuksen, että Helsinki tarvitsisi yöpormestarin edistämään parempaa yöelämää. Hanke sai vauhtia perjantaina järjestetyssä seminaarissa, johon oli kutsuttu laajasti Helsingin yöelämän toimijoita. Tilaisuuden alustajina toimivat Amsterdamin yöpormestari Mirik Milan sekä Berliinin Club Commissioner Lutz Leichsenring.

Kuva: Allas Seapool / Helsingin kaupunki
Kuva: Allas Seapool / Helsingin kaupunki

”Helsingin tavoitteena on olla kansainvälisesti vetovoimainen kulttuuri- ja tapahtumakaupunki. Kiinnostava yöelämä on olennainen osa kaupungin vetovoimaisuutta ja viihtyisyyttä”, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar. ”Oli upeaa saada koolle laaja joukko toimijoita, jotka ovat todellisia yöelämän asiantuntijoita. Seminaarin viesti oli varsin yhtenäinen: yöpormestarille on Helsingissä tilausta.”

Razmyarin mukaan kaupunkielämässä on tapahtunut valtava murros viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ihmiset viihtyvät tapahtumissa ja kaipaavat elämää kaupunkiin kaikkina vuoden aikoina ja lähes ympäri vuorokauden. ”Amsterdamin ja Berliinin esimerkit osoittavat, että yöpormestari tuo todellisia hyötyjä kaupungin yöelämään. Alkoholista johtuvia haittoja on onnistuttu vähentämään, vähemmistöjen ja naisten ääntä on kuultu yöelämän kehittämisessä ja kaupungin, yritysten ja kaupunkiaktiivien toiveita on pystytty sovittamaan yhteen kaikkia tyydyttävällä tavalla.”


Mirik Milan ja Lutz Leichsenring ovat olleet konsultoimassa useita suurkaupunkeja yöpormestarin tehtävistä ja hyödyistä. Maailman suurkaupungeista useat ovat perustaneet yöpormestarin tehtävän, mutta eri kaupunkien konseptit eroavat toisistaan. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio pitää tärkeänä, että erilaiset yöelämän toimijat saatiin ensimmäistä kertaa yhteisen pöydän ääreen. ”Kaupunki ei ole meidän virkamiesten omaisuutta, vaan on alusta ihmisten, yritysten ja yhteisöjen tekemiselle. Yöelämän kehittämisessä kaupungin tehtävä on tukea, auttaa ja raivata esteitä. Siksi on tärkeää käydä vuoropuhelua viranomaisten ja matkailu-, tapahtuma- ja ravintola-alan toimijoiden välillä.”


Vaikka yötalouden hyöytyihin on havahduttu vasta viime aikoina, on maailmalla night economy tunnistettu jo merkittäväksi kilpailukykytekijäksi. ”Kasvavassa ja tiivistyvässä kaupungissa riittää kuluttajia myös vuorokauden toisena puolikkaana.” toteaa Helsingin kilpailukyvystä ja kansainvälisistä asioista vastaavan yksikön päällikkö Santtu von Bruun. ”Houkutellakseen matkailijoita ja kansainvälisiä osaajia on Helsingin kyettävä tarjoamaan mielekästä tekemistä myös vapaa-ajalla. Yöelämä on merkittävässä roolissa, kun mitataan kaupunkien houkuttelevuutta erityisesti nuorten parissa.”

Tiedotteen lähetti:
Maisa Hopeakunnas
Tiedottaja, Helsingin kaupunginkanslia
P. 09 310 27821, maisa.hopeakunnas@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanna Isbom
Apulaispormestari Razmyarin erityisavustaja
Helsingin kaupunki

Puh. +358 50 413 8299
S-posti: hanna.isbom@hel.fi

Kuvat

Kuva: Allas Seapool / Helsingin kaupunki
Kuva: Allas Seapool / Helsingin kaupunki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Tehtaankadun ala-asteen perusparannuksen22.5.2019 23:19:34 EESTTiedote

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Tehtaankadun ala-asteen perusparannuksen hankesuunnitelman kokouksessaan 22. toukokuuta 2019. Suunnitelma koskee rakennuksessa tehtävää laajaa teknistä ja toiminnallista parannusta. Rakentamiskustannusten enimmäishinta on noin 15,4 miljoonaa euroa. Samalla valtuusto kävi pitkän keskustelun kouluverkon perusparannusten tarpeesta ympäri Helsinkiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme