Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Apulaispormestari Razmyar: Helsinkiin kaivataan yöpormestaria

Jaa

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyar esitti viime syksynä julkisuudessa ajatuksen, että Helsinki tarvitsisi yöpormestarin edistämään parempaa yöelämää. Hanke sai vauhtia perjantaina järjestetyssä seminaarissa, johon oli kutsuttu laajasti Helsingin yöelämän toimijoita. Tilaisuuden alustajina toimivat Amsterdamin yöpormestari Mirik Milan sekä Berliinin Club Commissioner Lutz Leichsenring.

Kuva: Allas Seapool / Helsingin kaupunki
Kuva: Allas Seapool / Helsingin kaupunki

”Helsingin tavoitteena on olla kansainvälisesti vetovoimainen kulttuuri- ja tapahtumakaupunki. Kiinnostava yöelämä on olennainen osa kaupungin vetovoimaisuutta ja viihtyisyyttä”, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar. ”Oli upeaa saada koolle laaja joukko toimijoita, jotka ovat todellisia yöelämän asiantuntijoita. Seminaarin viesti oli varsin yhtenäinen: yöpormestarille on Helsingissä tilausta.”

Razmyarin mukaan kaupunkielämässä on tapahtunut valtava murros viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ihmiset viihtyvät tapahtumissa ja kaipaavat elämää kaupunkiin kaikkina vuoden aikoina ja lähes ympäri vuorokauden. ”Amsterdamin ja Berliinin esimerkit osoittavat, että yöpormestari tuo todellisia hyötyjä kaupungin yöelämään. Alkoholista johtuvia haittoja on onnistuttu vähentämään, vähemmistöjen ja naisten ääntä on kuultu yöelämän kehittämisessä ja kaupungin, yritysten ja kaupunkiaktiivien toiveita on pystytty sovittamaan yhteen kaikkia tyydyttävällä tavalla.”


Mirik Milan ja Lutz Leichsenring ovat olleet konsultoimassa useita suurkaupunkeja yöpormestarin tehtävistä ja hyödyistä. Maailman suurkaupungeista useat ovat perustaneet yöpormestarin tehtävän, mutta eri kaupunkien konseptit eroavat toisistaan. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio pitää tärkeänä, että erilaiset yöelämän toimijat saatiin ensimmäistä kertaa yhteisen pöydän ääreen. ”Kaupunki ei ole meidän virkamiesten omaisuutta, vaan on alusta ihmisten, yritysten ja yhteisöjen tekemiselle. Yöelämän kehittämisessä kaupungin tehtävä on tukea, auttaa ja raivata esteitä. Siksi on tärkeää käydä vuoropuhelua viranomaisten ja matkailu-, tapahtuma- ja ravintola-alan toimijoiden välillä.”


Vaikka yötalouden hyöytyihin on havahduttu vasta viime aikoina, on maailmalla night economy tunnistettu jo merkittäväksi kilpailukykytekijäksi. ”Kasvavassa ja tiivistyvässä kaupungissa riittää kuluttajia myös vuorokauden toisena puolikkaana.” toteaa Helsingin kilpailukyvystä ja kansainvälisistä asioista vastaavan yksikön päällikkö Santtu von Bruun. ”Houkutellakseen matkailijoita ja kansainvälisiä osaajia on Helsingin kyettävä tarjoamaan mielekästä tekemistä myös vapaa-ajalla. Yöelämä on merkittävässä roolissa, kun mitataan kaupunkien houkuttelevuutta erityisesti nuorten parissa.”

Tiedotteen lähetti:
Maisa Hopeakunnas
Tiedottaja, Helsingin kaupunginkanslia
P. 09 310 27821, maisa.hopeakunnas@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanna Isbom
Apulaispormestari Razmyarin erityisavustaja
Helsingin kaupunki

Puh. +358 50 413 8299
S-posti: hanna.isbom@hel.fi

Kuvat

Kuva: Allas Seapool / Helsingin kaupunki
Kuva: Allas Seapool / Helsingin kaupunki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin uusille asuinalueille tulee muovinkeräysjärjestelmät21.6.2018 10:05Tiedote

Jätkäsaaressa, Kalasatamassa ja Kruunuvuorenrannassa alkaa alueellinen kiinteistökohtainen muovinkeräys ensi syksynä. Muovipakkausten keräysmahdollisuus on ollut erityisesti toivottua alueen asukaspalautteessa. Alueiden jätteenkeräysjärjestelmiin tehdään muutoksia, jotka mahdollistavat muovinkeräyksen etupainotteisesti velvoittavaan lainsäädäntöön nähden. Muovipakkausten erilliskeräys ei ole vielä velvoitteena HSY:n jätehuoltomääräyksissä eikä EU:n jätedirektiivissä, mutta esimerkiksi EU tullee edellyttämään muovipakkausten kierrätysasteen nostoa lähivuosina.

Asuntotuotantoa mahdollistava asemakaavavaranto on kasvanut pääkaupunkiseudulla20.6.2018 14:09Tiedote

Asemakaavavaranto, joka mahdollistaa asuntotuotannon, on kasvanut pääkaupunkiseudulla 2010-luvulla. Vuoden 2018 alussa voimassa olleissa seudun asemakaavoissa oli käyttämätöntä rakennusoikeutta hieman yli 7,7 miljoonaa kerrosneliömetriä. Määrä oli 1,2 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2011. Vuoden 2017 aikana varannon kasvua kertyi pääkaupunkiseudulla yli 200 000 kerrosneliömetriä. Pääkaupunkiseudun reipas asuntotuotantovauhti ei siis ainakaan vielä ole kääntänyt asuntovarannon määrää laskuun.

Työnteko edistää maahanmuuttajien hyvinvointia ja kulttuurista oppimista – työnteon esteitä tulisi pyrkiä purkamaan20.6.2018 12:05Tiedote

Maahanmuuttajien on Suomessa usein vaikeampi työllistyä kuin kantaväestön. Työnteko edistää kuitenkin merkittävästi uuteen maahan sopeutumista ja lisää maahanmuuttajien hyvinvointia. Helsingin kaupunginkanslian tuoreessa haastattelututkimuksessa on selvitetty eri kulttuuritaustoista saapuneiden maahanmuuttajien taloudellista sopeutumista Suomeen sekä työnteon merkitystä heidän hyvinvoinnilleen. Lisäksi tutkimuksessa on tarkasteltu haastateltujen maahanmuuttajien työllisyyspolkuja ja uuteen maahan sopeutumista laajemminkin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme