Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Arbetarskyddsmyndigheten: Nödarbete är vanligtvis inte lämpligt för strejksituationer

Jaa

Arbetstagares stridsåtgärder kan bara ligga till grund för nödarbete i mycket begränsade situationer, konstaterar jurist Aki Eriksson från ansvarsområdet för arbetarskyddet vid Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland. Arbetarskyddsmyndighetens grundlinje är att det arbete som utförs vid strejk inte är lämpligt för nödarbete, eftersom det vanligtvis inte är ett undantag från bestämmelserna i arbetstidslagen, utan utförande av ordinarie arbetstid.

En strejk kan inte heller anses uppfylla villkoren för nödarbete, även om strejken inte är oförutsägbar. Enligt lagen om medling i arbetstvister ska det meddelas om en strejk minst två veckor innan stridsåtgärder inleds, i vilket fall det inte kan vara en oförutsebar situation i den mening som avses i nödarbetsbestämmelsen.

Arbetarskyddsmyndighetens beslut grundar sig på arbetsrådets utlåtande TN 1453–13. Arbetsrådet ansåg att en strejk skulle kunna vara en grund för nödarbete om de anställda inte har uppfyllt sin anmälningsskyldighet och arbetsgivaren har inte heller på något annat sätt varit medveten om den kommande strejken. På samma sätt ansåg arbetsrådet att även om en strejk uppfyller grunden för oförutsägbarhet kan grunden inte vara giltig under en längre tid, utan arbetsgivaren måste i möjligaste mån vidta åtgärder för att ersätta arbetstagare som arbetar med nödarbete med andra arbetstagare.

Nödarbete i strejksituationer kan komma i fråga i endast mycket exceptionella situationer där situationen i sig är förutsägbara men på ett tidsmässigt ovanligt sätt inträffar samtidigt till exempel om en strejk, en våg med sjukfrånvaron, vägran att utföra skyddsarbete och andra liknande omständigheter inträffar samtidigt.

Vid strejk utförs livshotande arbeten i första hand som skyddsarbete, vilket arbetsgivaren aktivt förhandlar med arbetstagarsidan. Om arbetsgivaren beslutar sig för att utföra nödarbete måste det anmälas till Sydvästra Finlands ansvarsområde för arbetarskydd. För mer information i webbtjänsten Tyosuojelu.fi

Arbetarskyddsmyndighet påminner om att utförande av nödarbete som är i strid med lagen är straffbelagd i enlighet med arbetstidslagens 44 §.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jurist Aki Eriksson, Sydvästra Finlands ansvarsområdet för arbetarskyddet, aki.eriksson@avi.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketArbetarskydd - sunt arbete!
I egenskap av arbetarskyddsmyndighet säkerställer vi att arbetet i Finland är sunt, tryggt och rättvist. Vi övervakar hur arbetet utförs på arbetsplatser. Vi tillhandahåller också vägledning och rådgivning samt uppmuntrar arbetsplatser till självmant och förebyggande arbetarskyddsarbete.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme