Uudenmaan ELY-keskus

Arbetet med markeringar av cykelleden EuroVelo 10 färdig, Helsingfors–Vaalimaa

Dela

Under våren har NTM-centralerna i Nyland och Sydöstra Finland i samar-bete med kommunerna genomfört cykelvägledning på rutten EuroVelo 10 mellan Helsingfors och Vaalimaa. Det föregående avsnittet Kyrkslätt–S:t Ka-rins blev klart sommaren 2021.

Cykelvägen i Södra Finland. Bild: Memmi Ojantola.
Cykelvägen i Södra Finland. Bild: Memmi Ojantola.

EuroVelo 10 Helsingfors–Vaalimaa är en del av den internationella cykelturistrutten runt Östersjön. Utöver ovan nämnda NTM-centraler deltar även kommunerna Sibbo och Pyttis samt städerna Borgå, Lovisa, Kotka och Fredrikshamn i projektet.

Märkningen på rutten Helsingfors–Vaalimaa kompletteras i framtiden i och med Helsingfors eget projekt för cykelvägledning. I Finland går EuroVelo 10-rutten längs kusten från Vaalimaa till Torneå. Skyltplaneringen för avsnittet Åbo–Vasa har just färdigställts. Just nu förbereds anskaffningen av skyltarna till denna del.

Skyltarna är till största delen placerade på det lägre landsvägsnätet och på cykelvägar. EuroVelo 10-rutten går också längs gatunätet via kommunernas centrum samt korta sträckor i nätet av enskilda vägar. På rutten har man strävat efter att beakta turistmål, varvid lokala sevärdheter och viktiga hållplatser är tillgängliga.

Märkningen gynnar cykelturismen som är på uppgång och lyfter samtidigt fram behovet av olika färdsätt i landsvägstrafiken.

Nyckelord

Kontakter

Mer information:

Trafiksystemexpert Herkko Jokela, NTM-centralen i Nyland

Trafiksäkerhetsansvarig Janne Saarikoski, NTM-centralen i Sydöstra Finland

fornamn.efternamn(at)ely-keskus.fi

NTM-centralens telefonnummer: 0295 029 000

Trafikens kundservice: tfn 0295 020 600

Bilder

Cykelvägen i Södra Finland. Bild: Memmi Ojantola.
Cykelvägen i Södra Finland. Bild: Memmi Ojantola.
Ladda ned bild

Om

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.

Följ Uudenmaan ELY-keskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uudenmaan ELY-keskus

Planeringen av landsväg 11617 (Linjatie) till byväg upphör, Tusby och Mäntsälä29.6.2022 15:24:26 EEST | Tiedote

Planeringen av en bygväg för Linjatie (landsväg 11617) på gränsen mellan Tusby och Mäntsälä kommuner som inleddes våren 2022 upphör och vägavsnittet genomförs inte som byväg. De beläggningsarbeten som programmerats för Linjatie och Niittykulmantie genomförs dock enligt planen under sommaren 2022. Körbanemarkeringarna genomförs på sedvanligt sätt enligt dimensioneringsanvisningarna för landsvägar med två körfält. Inga farthinder byggs på Linjatie i samband med beläggningsarbetena. Hastighetsbegränsningen på Linjatie förblir tills vidare oförändrad. Tusby kommuns tidtabellsmål för genomförandet av detaljplanen Joenranta invid Linjatie påverkade beslutet att avsluta planeringen av byvägsprojektet. Byggarbetena under den tid som planområdet byggs kommer att öka byggplatstrafiken betydligt på Linjatie, vilket skulle ha försämrat byvägens funktion och säkerhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum