Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Arbetsdriften syftar till att ge färdigheter för ett liv utan kriminalitet – fängelseprodukter sitter bra till hemmet och som gåva

Jaa
Syftet med arbetsdriften i fängelserna är att hjälpa de intagna mot ett liv utan kriminalitet. Arbetsdriften schemalägger vardagen i fängelset och ger en hel del nyttiga färdigheter. Inom arbetsdriften producerar de intagna varor och tjänster som både organisationer och privatpersoner kan köpa. Gå in och ta en titt på fängelseprodukterna på vår förnyade webbplats vankilatuote.fi.
Foto: Livekauppa
Foto: Livekauppa

För varje dömd fånge utarbetas en plan för strafftiden där man i samverkan fast de mål som styr hans eller hennes deltagande i aktiviteterna i fängelset. Arbetsaktiviteter och träning är sätt att nå de mål man stakat ut. Arbetsverksamheten upprätthåller och främjar förutsättningarna att hitta sysselsättning efter att man blivit släppt, ger färdigheter som man behöver ha i arbetslivet och bidrar till att upprätthålla arbets- och funktionsförmågan. Dessutom normaliserar arbetet vardagen i fängelset och bidrar till en normal dygnsrytm och samverkan med andra.

Att arbeta i fängelse kan leda till ett yrke

Så gott som hälften av de intagna deltar i arbetsdriften, och det är knappt 40 procent av de intagnas sammantagna sysselsättningstid som arbetsdriften står för. Inom flera arbetsområden kan den intagne avlägga en yrkesinriktad examen eller delar av en sådan, och alternativen blir kontinuerligt fler och omfattar nya branscher. Studieverksamheten genomförs i samarbete med yrkesläroanstalter.

Att delta i utbildning och arbete bidrar till att minska återfall i brott och ökar chanserna att hitta en sysselsättning efter frigivning, bidrar till en bättre självkänsla och välbefinnande och ger den en bättre livshantering.

Man behöver inte vara en yrkesperson när man kommer in

Arbetsdriften i fängelserna är nivellerad så att man kan hitta ett lämpligt arbete för så många som möjligt. Ingen yrkeskunnighet ställs som krav, utan det är arbetsledare och handledare i personalen som har hand om orienteringen och undervisningen.

– Beroende på var någonstans man står börjar man först med enklare sysslor och går vidare till mer krävande anefter att färdigheter byggs på. I fängelser tillverkar man varor i metall, gör snickerier och trycker publikationer och grafiska alster, så det finns många yrkesområden att välja emellan, säger specialsakkunnig Satu Rahkila.

På öppna anstalter kan de intagna dessutom få möjligt att arbeta utanför anstalten, och då är det arbetsledare hos Brottspåföljdsmyndighetens samarbetspartners, till exempel Forststyrelsen, som styr arbetet. Det är arbete som sker på objekt som ägs av staten, kommuner eller ideella organisationer, och i regel är det objekt som har kulturhistoriskt värde eller på annat sätt uppfyller kriterierna som gäller för finansieringen av denna verksamhetsform.

Hur arbetsdriften ser ut i praktiken varierar från anstalt till anstalt. Målet är att de intagna oberoende av kön ska ha lika möjligheter att arbeta och studera.

Det går att köpa fängelseprodukter hem till sig

I arbetsdriften tillverkar de intagna produkter till försäljning, utför beställningsarbeten och underleverantörsarbete för företag och samarbetspartners. den mest kända formen av arbetsdriften lär vara fängelseprodukter som de intagna producerar och som saluförs till organisationer och privatpersoner. Ekonomisk avkastning står inte i fokus för arbetsdriften, även om verksamheten måste förbli ekonomiskt sund.

En hel rad olika produkter har tillverkats i finländska fängelser för försäljning redan i minst 100 års tid, och Vankilatuote är ett registrerat varumärke. Produkterna kan köpas online och direkt på plats i fängelserna. Svampformig pall för barn har varit en av de mest populära produkterna under de senaste åren, och den tillverkas av intagna i Åbo fängelse.

Gå in och ta en titt på fängelseprodukterna på vår förnyade webbplats vankilatuote.fi.

Online kan man handla på webbutiken Livekauppa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Brottspåföljdsmyndigheten
Satu Rahkila, specialsakkunnig
tel. +358 50 327 6821
satu.rahkila@om.fi

Kuvat

Foto: Livekauppa
Foto: Livekauppa
Lataa
Foto: Livekauppa
Foto: Livekauppa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Brottspåföljdsmyndigheten har hand om verkställighet av samhällspåföljder och fängelsestraff. Brottspåföljdsmyndigheten lyder under justitieministeriet. Brottspåföljdsmyndigheten har till uppgift att främja säkerheten i samhället genom att förebygga återfall i brott.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye